Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με άρθρο του ο Στέφανος Σταμέλλος, μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας, εκφράζει την άποψη του για το νέο προϋπολογισμό του Δήμου Λαμίας για το 2014.
Στέφανος Σταμέλλος
Στέφανος Σταμέλλος

Ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου για το 2014 χαρακτηρίστηκε, κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στα ΜΜΕ, ως «ειλικρινής, ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος». Για τα έσοδα ακούστηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο το περίφημο: «βεβαίως θα τα εισπράξουμε». Τα ίδια περίπου ακούμε κάθε χρόνο, αλλά οι ανείσπρακτες οφειλές διογκώνονται· και όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης, όπως αποδεικνύεται κάνοντας την ανατομία του… «εγκλήματος».
 
Το «έγκλημα» της μη είσπραξης δεν είναι των τελευταίων χρόνων. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής σκόπιμης πολιτικής και πρακτικής της ηγεσίας του Δήμου, που χαλάρωσε τον εισπρακτικό μηχανισμό «χαϊδεύοντας» τους οφειλέτες και στερώντας από το σύνολο των δημοτών ένα σημαντικότατο ποσό· ένα ποσό που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της πόλης και την καθημερινότητα του πολίτη.
 
Σε μια προσπάθεια καλύτερης προσέγγισης του όλου θέματος διαπιστώνουμε ότι:

Έχουν καταχωρηθεί στους Βεβαιωτικούς Καταλόγους του Δήμου ανείσπρακτες οφειλές 7.500 περίπου οφειλετών, από μικρά ποσά του ενός ευρώ(!) μέχρι 720.000 ευρώ. (Τα 720.000 ευρώ είναι η αμφισβητούμενη οφειλή της πρώην ΜΠΕΤΟΜΑΡ και σήμερα «Λατομεία Ελλάδας»)

Από το σύνολο των οφειλετών οι:

  • 5600 περίπου χρωστάνε κάτω από 300 ευρώ. Είναι αυτοί για τους οποίους η οφειλή δεν βεβαιώνεται στην Εφορία. Το συνολικό ποσό όμως που οφείλουν δεν αγγίζει τις 500.000 ευρώ.
  • Οι μισοί από το σύνολο, δηλαδή περίπου 3.500, χρωστάνε ποσά κάτω από 100 ευρώ και είναι κατά το πλείστον πρόστιμα του ΚΟΚ και της υπαίθριας στάθμευσης. Το 50% περίπου των οφειλετών δηλαδή χρωστάνε περίπου 150.000 ευρώ
  • Από αυτούς, οι εξακόσιοι (600) περίπου χρωστάνε κάτω από 10 ευρώ, δηλαδή 3.500 ευρώ περίπου συνολικά(τα ποσά αυτά προτείνουμε να διαγραφούν…)
  • Εκατόν ενενήντα (190) οφειλέτες έχουν οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ με συνολικό ποσό 5.780.000 ευρώ
  • Εκατόν είκοσι (120) οφειλέτες έχουν οφειλές πάνω από 10.000 ευρώ, ποσό 5.250.000 (ήτοι ποσοστό 67,58% του συνολικού ποσού των 7,7 εκατομμυρίων),
  • Είκοσι τέσσερις (24) οφείλουν ποσά πάνω από 50.000 ευρώ,
  • Δέκα (10) οφειλέτες οφείλουν ποσά πάνω από 100.000 ευρώ (σ’ αυτούς είναι οι τρεις Δήμοι: Στυλίδας, Μακρακώμης, Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, η ΔΕΗ κλπ)

Αν ο στόχος της ηγεσίας της Δημοτικής Αρχής ήταν να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση των ανείσπρακτων οφειλών και στα Υπόλοιπα των Βεβαιωτικών Καταλόγων του Δήμου, θα περιμέναμε να πάρει κάποια ουσιαστικά μέτρα και να συζητήσει, έστω, τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών. Όμως αρνείται πεισματικά να το κάνει.
 
Στην Επιτροπή Διαβούλευσης χαρακτηρίσαμε τη συμπεριφορά του Δημάρχου απέναντι στην αντιπολίτευση ως «εχθρική». Η αντίδρασή του ήταν έντονη ζητώντας να ανακαλέσουμε. Όμως όταν αποδεδειγμένα οι προτάσεις που κάνει η αντιπολίτευση, ώριμες και λογικές, αντιμετωπίζονται ως «έπεα πτερόεντα», τότε πώς αλλιώς πρέπει να χαρακτηρίσουμε τη συμπεριφορά του;
 
Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Κι εμείς, οι πολίτες, οφείλουμε να γνωρίζουμε· και να κρίνουμε ανάλογα. Δεν δικαιολογείται άγνοια· και σε πέντε μήνες ακριβώς θα έχουμε εκλογές…

Στέφανος Σταμέλλος

Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας
Δημοφιλή σήμερα

Χριστουγεννιάτικο κονσέρτο «Όλη η πόλη μια μουσική» των Μουσικών Συνόλων της Χαλκίδας

Χριστουγεννιάτικο κονσέρτο «Όλη η πόλη μια μουσική» των Μουσικών Συνόλων της Χαλκίδας

7/12/2018
Το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο κονσέρτο των Μουσικών Συνόλων του ΔΟΑΠΠΕΧ, θα π...
Η Πανήγυρις του Άγιου Νικολάου στην Χαλκίδα

Η Πανήγυρις του Άγιου Νικολάου στην Χαλκίδα

7/12/2018
Η Ενορία του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος πανηγύρισε τον Προστάτη της Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων τον θαυματουργό...
Θεατρική παράσταση «το παραμυθοχωριό θέλει να πάει θτο θχολειό» στη Χαλκίδα

Θεατρική παράσταση «το παραμυθοχωριό θέλει να πάει θτο θχολειό» στη Χαλκίδα

7/12/2018
Η θεατρική ομάδα του Νοσοκομείου Χαλκίδας και ο Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας “...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας