Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Κορίνα Γιαννάκη
για το eviaportal.gr:
Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε για λογαριασμό του Eviaportal, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος.
Αθανάσιος Γιαννόπουλος
Αθανάσιος Γιαννόπουλος

Τον Κλέαρχο Περγαντά θα τον κρίνει σύντομα και αφού τελειώσει το οδοιπορικό του στην περιφέρεια, θέτει ως προτεραιότητα το Νοσοκομείο και το οδικό δίκτυο για την Εύβοια ενώ όσον αφορά την υποψηφιότητα του ήταν απόλυτος. Δεν ζήτησε κανένα χρίσμα, δεν θα τον επηρεάσει η όποια επιλογή από Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ και σε όσους νομίζουν ότι θα τον τρομάξει το όνομα Μπακογιάννη είναι μακριά νυχτωμένοι.

Eviaportal: Προέρχεστε από τη Νέα Δημοκρατία και εκτός από βουλευτής έχετε διατελέσει και Υπουργός. Παρ΄ όλα αυτά ανακοινώσατε την υποψηφιότητα σας χωρίς να έχει υπάρξει προηγούμενη έγκριση από τη Νέα Δημοκρατία -το χρίσμα όπως λέγεται-. Ο συνδυασμός σας είναι υπεράνω κομμάτων και ιδεολογιών; Εσείς επιθυμείτε το χρίσμα;

Αθ. Γιαννόπουλος: Είναι γνωστό ότι εγώ ανήκω στη Νέα Δημοκρατία. Η πολιτική μου ταυτότητα είναι συγκεκριμένη. Δεν είμαι όμως από αυτούς που όταν ασχολούνται με τα τοπικοαυτοδιοικητικά, που θα το έχετε πολλές φορές ακούσει που λένε ότι καταθέτουν την ταυτότητα τους. Που την καταθέτουν όμως; στο εικονοστάσι, στο ενεχυροδανειστήριο; που τη δίνουν; άρα λοιπόν η πολιτική ταυτότητα μένει. Η συμπεριφορά, η νοοτροπία και η καθημερινότητα είναι ακριβώς το να υπηρετήσεις τους πολίτες. Δεν ζήτησα το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία, γιατί ζητάω το χρίσμα από τους πολίτες. Ζητάω την προτίμηση όλων των πολιτών, που κρίνουν ή θα κρίνουν ότι έχω τη δυνατότητα να ανταποκριθώ σε αυτόν ακριβώς το χώρο στην Περιφέρεια ως Περιφερειάρχης, κάνοντας αξιολόγηση των δεδομένων μου από όλη την πορεία και την ιστορία μου.

Υπήρξα βουλευτής ο μακρoβιότερος της Φθιώτιδος επί είκοσι χρόνια, υπήρξα Υφυπουργός και νομίζω ότι έχω τη δυνατότητα να υπηρετήσω με πληρότητα και επάξια την Περιφέρεια, εφόσον βέβαια οι πολίτες δεχτούν να με επιλέξουν σε αυτή τη θέση. Είχα την πρόθεση να ασχοληθώ και το 2010 να είμαι υποψήφιος. Επικράτησαν άλλες απόψεις και δεν μπήκα στη λογική της σύγκρουσης με τις τότε αποφάσεις που είχα πάρει. Άρα λοιπόν δεν είμαι ουρανοκατέβατος  το 2014 να πω ότι είμαι υποψήφιος για την Περιφέρεια αλλά είναι κάτι που με συγκινούσε και με προκαλούσε να ασχοληθώ με την Περιφέρεια Στερέας Ελλάδος. Δεν κρύβω μάλιστα να πω ότι έβλεπα την Εύβοια, η οποία έχει προβλήματα συγκεκριμένα και ιδιαίτερα, κάτι που στους άλλους νομούς που απαρτίζουν το περιφερειακό μας συγκρότημα δεν παρατηρούνται.

Eviaportal: Ακούγεται ότι το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να πάει στον κ. Κωνσταντίνο Μπακογιάννη. Θα επηρεάσει αυτό την απόφασή σας να διεκδικήσετε την Περιφέρεια;

Αθ. Γιαννόπουλος: Δεν θα με επηρεάσει καθόλου όποια επιλογή και αν κάνει η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ για να βγάλουν το δικό τους υποψήφιο, διότι μη ξεχνάμε ότι είναι μια συγκυβέρνηση. Δεν με επηρεάζει, δεν με νοιάζει, δεν ασχολούμαι, δεν με συγκινούν τα ονόματα και αν κάποιοι νομίζουν ότι θα με τρομάξει το όνομα Μπακογιάννη είναι νυχτωμένοι μακριά.

Eviaportal: Σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η πρώτη θητεία των αιρετών Περιφερειαρχών. Πως κρίνετε το έργο που έγινε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Αθ. Γιαννόπουλος: Δεν θα ήθελα να κάνω καμία κριτική και δεν θα κάνω αν δεν ολοκληρώσω το οδοιπορικό μου και τις επισκέψεις μου σε όλες τις πρώην νομαρχιακές οντότητες και όλους τους δήμους. Το δικό μου οδοιπορικό είναι συγκεκριμένο, είναι μακρύ, θα το ολοκληρώσω πιστεύω γρήγορα. Σήμερα άρχισα την επίσκεψη μου από την Εύβοια, όπου συναντήθηκα με τον Μητροπολίτη μας και είχα μία καλή συζήτηση με το Σεβασμιώτατο. Αυτό θα κλιμακωθεί και τις επόμενες μέρες με άλλα θεσμικά όργανα, θα μάθω ακριβώς τι γίνεται, θα δω τις αποκλίσεις, το πρόγραμμα με το οποίο κατέβηκαν τότε οι υποψήφιοι και από εκεί και πέρα θα κάνω τις αναφορές μου και τις εκτιμήσεις για το έργο που έγινε, τις παραλείψεις, το τι δεν έγινε και με βάση αυτού του σχεδιασμού θα καταστρώσω και το πρόγραμμα του συνδυασμού του δικού μας για να είμαστε φερέγγυοι και ειλικρινείς για να πούμε ότι θα κάνουμε ένα πρόγραμμα που θα το υλοποιήσουμε και δεν θα είναι απλά υποσχέσεις και λόγια, από τα οποία έχει χορτάσει ο ελληνικός λαός.

Eviaportal: Βλέπετε προσωπική ευθύνη στον κ. Κλέαρχο Περγαντά ή μήπως η οικονομική κρίση δεν άφησε περιθώρια για σημαντικά έργα και κινήσεις;

Αθ. Γιαννόπουλος: Σας είπα και πάλι ότι δεν θέλω επί του παρόντος να κάνω καμία κριτική. Πιστεύω ότι ο καθένας προσπάθησε όσο μπόρεσε υπό τις συνθήκες που βρέθηκε αλλά τέλος πάντων θα μου δοθεί η ευκαιρία να επισημάνω κάποια πράγματα όταν θα ενημερωθώ επαρκώς.

Eviaportal: Ποια είναι η άποψη σας για τον Καλλικράτη ως θεσμό;

Αθ. Γιαννόπουλος: Είναι ένας θεσμός που μπορεί να έγινε βεβιασμένα. Μπορεί να έγινε υπό το κράτος της κομματικής τότε συγκυρίας. Είναι όμως ένας θεσμός που έχει πολλές δυνατότητες, υπόσχεται πολλά εφόσον βέβαια αυτονομηθεί υπό τη μορφή πόρων. Αν δοθούν πόροι, -αν δοθούν- αυτά τα οποία ευαγγελίζεται σχεδιαστικά ο Καλλικράτης, μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά. Βέβαια είναι το θέμα ότι το διοικητικό μοντέλο της Ελλάδας, πρέπει να ξεφύγει από το αθηνοκεντρικό ασφυκτικό κλοιό που ασκείται από την εξουσία και να δώσει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να λειτουργήσουν αυτόνομα, αυτοδύναμα, μέσα στο πλαίσιο του νομοθετικού περιγράμματος που η κεντρική εξουσία πάντα βάζει.

Eviaportal: Αν σήμερα ήσασταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας θα ψηφίζατε τα μέτρα; Θα στηρίζατε την κυβέρνηση; Η λύση ποια είναι τελικά; Μήπως να κάψουμε το μνημόνιο;

Αθ. Γιαννόπουλος: Ότι και να πω μπορεί να παρεξηγηθώ. Ένα θα σας σχολιάσω όμως. Εγώ ήμουν βουλευτής Φθιώτιδας εικόσι χρόνια. Θα μπορούσα κάλλιστα να έμενα στη Φθιώτιδα και να ήμουν ένας σίγουρος βουλευτής. Ήθελα όμως να δώσω τη δυνατότητα και σε νέους που ήθελαν να ασχοληθούν με την κεντρική εξουσία να γίνουν βουλευτές και έγιναν τελικά νέοι βουλευτές. Έφυγα εγώ από τη Φθιώτιδα και το έκανα συνειδητά γιατί πίστευα σε αυτό. Μπήκα στη κούρσα εκλογής στη Β΄Αθηνών. Μπορώ να πω ότι με βοήθησε ο Θεός που δεν βγήκα, γιατί αν έβγαινα δεν θα ήξερα ποιες θα ήταν οι επιλογές μου, πιστεύω όμως ότι δεν θα είχα το ψυχικό σθένος να στηρίξω τέτοια μέτρα που με είχαν τραυματίσει στην εμπειρία μου που είχα και στο πρώτο και στο μεσοπρόθεσμο και στο δεύτερο μνημόνιο.

Eviaportal: Όσον αφορά την Εύβοια, ποιες είναι οι προτεραιότητες σας σε ένα νομό που μαστίζεται από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση;

Αθ. Γιαννόπουλος: Είναι γεγονός ότι η Εύβοια είναι ένας νομός που έχει πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Κλείσανε μεγάλες βιομηχανίες, δεν υπάρχει κανένα επενδυτικό μοντέλο σε εξέλιξη ή τουλάχιστον δεν φαίνεται κάτι άμεσα να είναι υλοποιήσιμο, άρα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και ιδιαίτερα στους νέους μας. Μα δεν είναι μόνο η Εύβοια. Και οι άλλοι νομοί έχουν τα προβλήματα τους. Ιδιαίτερα όμως στην Εύβοια που έχει ένα μεγάλο άξονα 205χλμ. Βορράς-Νότος  με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις χαμηλές υποδομές, το σχεδόν ανύπαρκτο οδικό δίκτυο δημιουργείται επιπροσθέτως μεγάλο πρόβλημα που αυτό πράγματι εμένα μου δημιουργεί ιδιαίτερες προκλήσεις. Βέβαια για μένα ένα βασικό στοιχείο είναι και το θέμα του νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται σε ένα στάδιο εξέλιξης και υλοποίησης που δεν είναι όμως τόσο επαρκές σύμφωνα με τα δεδομένα. Είχα ασχοληθεί και ιδιαίτερα όταν ήμουν Υφυπουργός με το Νοσοκομείο της Χαλκίδος. Πιστεύω ότι θα δοθεί η ευκαιρία εφόσον όλα θα εξελιχθούν καλά, να μπορέσω να είμαι αρωγός στην προσπάθεια αυτή της ολοκλήρωσης του νοσοκομείου. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα τα οποία θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα σχολιάσουμε εκτενέστερα, όταν θα έχω την άμεση ενημέρωση από τους θεσμικούς φορείς.

Eviaportal: Έχετε κάνει επαφές με άτομα για συνεργασίες στην Εύβοια; Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο;

Αθ. Γιαννόπουλος: Έχω έρθει σε επαφή με πολλά άτομα, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει τώρα να μπω στη διαδικασία ονοματολογίας ατόμων, με τα οποία έχουμε έρθει σε επαφή. Είμαστε σε μια δυναμική εξέλιξη και προοπτική των υποψηφιοτήτων και πιστεύω ότι λίαν συντόμως θα έχουμε την ευκαιρία να ανακοινώνουμε σταδιακά ονόματα, τα οποία θα πλαισιώσουν το συνδυασμό και πιστεύουμε στους πολίτες της Εύβοιας ότι με τη ψήφο τους θα μας τιμήσουν, αξιολογώντας την ιστορία του καθενός και συνεκτιμώντας πάρα πολλά πράγματα.
Δημοφιλή σήμερα

Η Εύβοια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του Star

Η Εύβοια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του Star

20/04/2018
Ο νομός Εύβοιας και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα παρουσιάστηκαν σε αφιέρωμα της εκπομπής του STAR Channel «Γυρίσματα στην...
Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

19/04/2018
Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, όλα τα εμπορικά καταστήματα, στην Χαλκίδα...
Ο Δήμος Χαλκιδέων παρουσίασε τον Απολογισμό των Πεπραγμένων του 2017

Ο Δήμος Χαλκιδέων παρουσίασε τον Απολογισμό των Πεπραγμένων του 2017

19/04/2018
Ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για το έτος 2017, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ειδικής δημόσιας συνεδρί...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας