Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος με θέμα το υψηλό κόστος ενέργειας για τις ελληνικές βιομηχανίες.
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Το ενεργειακό κόστος αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα βιωσιμότητας της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και της ανάπτυξης του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας. Στη σύγχρονη παραγωγική βιομηχανία, και κυρίως εν μέσω κρίσης, το ενεργειακό κόστος είναι ο πλέον καθοριστικός παράγοντας ανταγωνιστικότητας, με αποτέλεσμα και σε ότι αφορά την Ελλάδα, η πολιτική αυξήσεων της ΔΕΗ και η υψηλή τιμή παροχής φυσικού αερίου να «φρενάρουν» την ανάπτυξη, τις εξαγωγές και να επιτείνουν την ήδη υψηλή ανεργία.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η χώρα μας είναι η τρίτη ακριβότερη στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου ενώ ποσοστιαία η τιμή αυτή είναι 43% υψηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις η προμηθεύτρια εταιρεία Gazprom φέρεται διατεθειμένη να παραχωρήσει έκπτωση 13% στην υπάρχουσα τιμή, με την ελληνική πλευρά να μην ικανοποιείται αφού η νέα τελική τιμή είναι και πάλι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το αποτέλεσμα είναι να μην δίδεται λύση και η πιθανώς προκριθείσα λύση της διεθνούς διαιτησίας να είναι χρονοβόρα και ασύμφορη για τις ελληνικές βιομηχανίες, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω και του υψηλού μεταφορικού κόστους για την διάθεση των προϊόντων τους στις ευρωπαϊκές αγορές.
 
Σε ότι αφορά το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, τα προβλήματα είναι πολλαπλά:

Αρχικά και σε πλήρη αντίθεση με τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν τεθεί, σύμφωνα με σειρά ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων, οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος την τελευταία τετραετία στη βιομηχανία ξεπέρασαν το 60%. Επιπλέον, όλα τα συλλογικά όργανα και οι βιομηχανικές ενώσεις καταγγέλλουν υπέρμετρη φορολόγηση του ηλεκτρικού προϊόντος, με αποτέλεσμα των προαναφερθέντων το άθροισμα της αύξησης του κόστους ενέργειας να μεγεθύνεται ταχύτερα από την επιβληθείσα μείωση του μισθολογικού κόστους, με νομοτελειακή κατάληξη τις νέες απολύσεις και τις μη βιώσιμες βιομηχανικές μονάδες.

Στις μεγάλες ενεργοβόρες (υψηλή τάση) βιομηχανίες το πρόβλημα είναι εντονότερο διότι σε αυτές το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται έως και το 50% του συνολικού κόστους παραγωγής. Οι βιομηχανίες αυτές καταναλώνουν το 50% της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι το 13% της συνολικής πανελλαδικής κατανάλωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, το πάγιο αίτημα των ελλήνων βιομηχάνων για εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί λόγω προστατευτικών χρεώσεων και άλλων στρεβλώσεων αλλά κυρίως λόγω της ισχυρής μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ η οποία έχει αποκλειστική και προνομιακή πρόσβαση σε φθηνούς ηλεκτροπαραγωγικούς πόρους από εγχώρια και λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά αποθέματα. Πρόσφατα, η ΡΑΕ παρέπεμψε την ΔΕΗ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τέλος, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε πως η γειτονική Βουλγαρία, έχει σε όλες τις κατηγορίες παροχής ηλεκτρισμού, τιμές χαμηλότερες σε σύγκριση με την Ελλάδα. 

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Ποιες είναι οι λεπτομέρειες της «ατζέντας βιομηχανικής πολιτικής και κόστους ενέργειας» του Υπουργείου Ανάπτυξης που θα θέσει η Ελληνική Προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου και στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας του Μάιου; Να ενημερωθεί αναλυτικά η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

2. Αποτελεί κεντρική πολιτική απόφαση των δύο Υπουργείων, η μείωση του βιομηχανικού τιμολογίου της ΔΕΗ; Αν ναι σε ποιο ποσοστό και σε ποιο χρονικό ορίζοντα θα αποφασιστεί η μείωση αυτή;

3. Απειλούμαστε με πρόστιμο εκ. ευρώ από την Ε.Ε. λόγω παραβιάσεων κανόνων ανταγωνισμού; Έχουν προσφύγει ελληνικές επιχειρήσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να «ανοίξει» η αγορά πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος και να γίνει εύτηκτη η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το εξωτερικό;

4. Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, ποια είναι τα επίσημα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με την Gazprom; Επετεύχθη η τιμή των 365 δολαρίων που αποτελεί τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο; Θα ισχύει η ετήσια αναδρομικότητα της όποιας συμφωνίας, όπως έγινε κατά το παρελθόν με άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Τελικώς, προκρίθηκε η λύση της διεθνούς διαιτησίας και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ενεργειών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης;

5. Θα μειωθούν οι υπέρμετροι φόροι στα ενεργειακά προϊόντα (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, ντίζελ); Έκθεση της Eurelectric δείχνει πως η Ελλάδα κατέχει την Πέμπτη θέση στην επιβάρυνση των βιομηχανικών τιμολογίων με φόρους και τέλη.

6. Σε περίοδο εντονότατης ανεργίας, αποτελεί προτεραιότητα για τα δύο Υπουργεία, η διατήρηση και διάσωση των ελληνικών βιομηχανιών; Προτίθενται να παράσχουν, κατʼ εξαίρεση, ειδικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, σε μεγάλες βιομηχανίες, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

7. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, ο νόμος Ν.423/1.11.13 που προέβλεπε την στήριξη του κόστους βιομηχανικής ενέργειας (κάτι που αντίστοιχα ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε.), ακυρώθηκε από την Τρόικα. Προτίθεται το Υπουργείο Ανάπτυξης να τον επαναφέρει και να επαναδιαπραγματευθεί την ψήφιση του;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοφιλή σήμερα

Η Εύβοια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του Star

Η Εύβοια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του Star

20/04/2018
Ο νομός Εύβοιας και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα παρουσιάστηκαν σε αφιέρωμα της εκπομπής του STAR Channel «Γυρίσματα στην...
Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

19/04/2018
Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, όλα τα εμπορικά καταστήματα, στην Χαλκίδα...
Β.Αποστόλου: Αύξηση των εξαγωγών στη μεγάλη αγορά της Ινδίας επιδιώκει η χώρα μας

Β.Αποστόλου: Αύξηση των εξαγωγών στη μεγάλη αγορά της Ινδίας επιδιώκει η χώρα μας

19/04/2018
Η ανάγκη επικαιροποίησης του μνημονίου συνεργασίας που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες παλα...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας