Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, με θέμα τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Χαλκίδας.
Βαγγέλης Αποστόλου Βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ
Βαγγέλης Αποστόλου Βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες καταγγελιών για τις απάνθρωπες κυριολεκτικά συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Χαλκίδας.

Αποτελούνται από δύο χώρους, ο πρώτος 8 τ.μ. με 5 τσιμεντένια κρεβάτια και ο δεύτερος 24 τ.μ με 8 τσιμεντένια κρεβάτια, χωρίς θέρμανση και μηχανικό εξαερισμό. Επειδή οι κρατούμενοι σχεδόν πάντα είναι υπεράριθμοι ο ύπνος γίνεται με βάρδιες! Πολλοί κοιμούνται στα πατώματα πάνω σε αυτοσχέδια χαρτόκουτα κι όσοι δεν χωράνε συνωστίζονται όρθιοι σε διπλανό χώρο περιμένοντας τη σειρά τους. Για τις ατομικές τους ανάγκες υπάρχει μία τουαλέτα χωρίς ηλεκτρικό, καζανάκι, σαπούνι, χαρτί υγείας και νιπτήρα, και μία βρύση νερού για όλες τις χρήσεις. Για το φωτισμό τους δε, έχουν πρόσβαση σε δύο γυμνούς λαμπτήρες, που τους ξεβιδώνουν ή βιδώνουν κατά βούληση για να δημιουργήσουν συνθήκες συσκότισης, ώστε να μπορούν να κοιμηθούν.

Σημειώνεται βέβαια ότι οι Έλληνες κρατούνται εκεί μέχρι το περιορισμένο διάστημα που προβλέπει ο νόμος, ενώ οι αλλοδαποί κρατούνται σε αυτές τις συνθήκες από μια βδομάδα μέχρι και 4-5 μήνες.

Επειδή είναι φανερό ότι:

Α) τα κρατητήρια της Αστυνομικού Τμήματος Χαλκίδας είναι ανεπαρκέστατα όχι μόνο από άποψη οικοδομής και πολεοδομίας, αλλά τήρηση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των προσωρινά κρατουμένων και

Β) με αυτές τις συνθήκες κράτησης παραβιάζονται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Γιατί δεν δρομολογεί άμεσα διαδικασίες και ενέργειες υποστήριξης των στοιχειωδών αναγκών για τους προσωρινά κρατούμενους του Αστυνομικού Τμήματος Χαλκίδας και
  • Πότε επιτέλους θα μεταφερθούν τα κρατητήρια της Χαλκίδας σε χώρο που να πληροί τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις ανθρώπινης διαβίωσης των κρατουμένων.

Ο ερωτών βουλευτής

Βαγγέλης Αποστόλου
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας