Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Παρέμβαση έκανε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας για τις ακρότητες των προστίμων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Το Οικονομικό  Επιμελητήριο της  Ελλάδας  για  τα προβλεπόμενα   από τους  νόμους  4174/2013 και 4223/2013 πρόστιμα δηλώνει:

Η καθοριζόμενη από το νόμο περίοδος υποβολής από  1η Φεβρουαρίου έως 30η Ιουνίου είναι επαρκής εάν συντρέξουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Έγκαιρα να παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι τις βεβαιώσεις συντάξεων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

β.  Έγκαιρα να παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι τον πίνακα τόκων καταθέσεων.

γ. Το μηχανογραφικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων να λειτουργεί απρόσκοπτα. Η περσινή εμπειρία ήταν τραγική και δεν μπορεί να επαναληφθεί

Τα προβλεπόμενα πρόστιμα από τα άρθρα 53 έως 59 του ν. 4174/2013 δεν είναι απλώς εξοντωτικά αλλά και άδικα εφόσον η Πολιτική Αρχή που είναι υπεύθυνη για το άθλιο φορολογικό περιβάλλον (αναξιόπιστο μηχανογραφικό σύστημα, πολυνομία, αλλαγή φορολογικών κανόνων κατά ριπάς, καθυστερημένη αποστολή βεβαιώσεων αποδοχών και συντάξεων κ.α.),  που λειτουργούμε όλοι – Δ.Ο.Υ., φορολογούμενοι, λογιστές, ορκωτοί ελεγκτές – αρνείται τις ευθύνες της και τις μεταθέτει στους φορολογούμενους και τους λογιστές με πρωτοφανή πρόστιμα για να δείξει δήθεν ότι χτυπάει την φοροδιαφυγή, ενώ θα έπρεπε πρώτα να βελτιώσει το φορολογικό περιβάλλον και μετά να επιβάλλει λογικά πρόστιμα στις περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης τακτοποίησης  φορολογικών υποχρεώσεων.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των προστίμων παραθέτουμε παραδείγματα:

  • Για 50 ημέρες καθυστέρηση απόδοσης ΦΠΑ 100€ τα πρόστιμα είναι 2.500,65€ την πρώτη φορά και σε περίπτωση επανάληψης 5.000€
  • Για 9 ημέρες καθυστέρηση απόδοσης ΦΜΥ 9.200€ τα πρόστιμα είναι 11.700€

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας καλεί την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να δείξει αυτοσυγκράτηση και να αποδεχθεί ότι τα πρόστιμα είναι υπερβολικά, προκειμένου να ηρεμήσει η αγορά. Οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αρνούνται να αποδεχθούν τη σκληρότητα των προστίμων, και οι λογιστές φοροτεχνικοί δεν εγγυώνται ότι θα ανταποκριθούν στην απαιτούμενη γραφειοκρατία και στις πιεστικές ημερομηνίες.

Ακόμα και το παραμικρό λάθος είναι πλέον καταστροφικό για τους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία που επωμίζονται μεγάλη ευθύνη.

Οι ακρότητες των προστίμων δεν δείχνουν θέληση πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά μη κατανόηση του εκρηκτικού κλίματος που υπάρχει σήμερα στους φορολογούμενους. Η επιθετικότητα του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την είσπραξη εσόδων. Είναι πιο  πιθανό στη σημερινή πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα.
Δημοφιλή σήμερα

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου

25/05/2017
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα πραγματοποιηθεί για ακόμα μία χρονιά η πανήγυρη του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου στο Προκόπι....
Dirfys Trails: 1ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου στο όρος Δίρφυς

Dirfys Trails: 1ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου στο όρος Δίρφυς

24/05/2017
Στα πλαίσια της κοινωνικής παρέμβασης αλλά και της συνεργασίας φορέων και Συλλόγων θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Ιουνίου 2017 ο 1ος Ορ...
Το ψήφισαν αλλά το μετάνιωσαν Ζωή Λιβανίου και Γιώργος Ακριώτης

Το ψήφισαν αλλά το μετάνιωσαν Ζωή Λιβανίου και Γιώργος Ακριώτης

25/05/2017
Μέσα σε ένα νομοσχέδιο 941 σελίδων όλο και κάτι θα σου ξεφύγει....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας