Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, με βασικό θέμα τα πυρόπληκτα δάνεια.
Κώστας Μαρκόπουλος
Κώστας Μαρκόπουλος

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα

Θέμα: «Παράταση για τουλάχιστον 2 έτη των πυρόπληκτων δανείων»

Με αφανισμό απειλούνται οι επιχειρήσεις με τα πυρόπληκτα δάνεια που εδόθησαν μετά τις εκτεταμένες και καταστροφικές πυρκαγιές σε 18 νομούς της χώρας, το καλοκαίρι του 2007. Τότε, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια στήριξης των πληγέντων και ανασυγκρότησης των τοπικών οικονομιών, έλαβε διάφορα μέτρα μεταξύ των οποίων την προσφορά εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για τη λήψη δανείων και κεφαλαίων κίνησης.

Όμως, η οικονομική κρίση επηρεάζει, αδιακρίτως και ιδιαιτέρως τις προβληματικές αυτές περιοχές, με επακόλουθο τη ραγδαία συρρίκνωση εισοδήματος των κατοίκων και την δραματική μείωση της ενεργούς ζήτησης. Τα δυσμενή αυτά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση της παρεχόμενης ρευστότητας, δημιούργησαν προβληματικές συνθήκες αποπληρωμής των δανείων, που σε πολλές περιπτώσεις κατέληξαν στην πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης τους.

Επιπλέον, με το νομικό καθεστώς που έκτοτε  δημιουργήθηκε, επιβάλλεται από την Ε.Ε. η άμεση επιστροφή όλων των ενισχύσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλει η πολιτεία να αναγνωρίσει την πραγματική τους αδυναμία των πληγέντων να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους. Πρέπει δε να αναλογιστούμε πως σε περίπτωση που οι πληγείσες επιχειρήσεις  οδηγηθούν σε «λουκέτο», το κόστος στα δημοσιονομικά του κράτους από την απώλεια φορολογίας, το κόστος αύξησης της ανεργίας από τις απολύσεις και το κόστος στην οικονομία από τις επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών θα είναι τεράστιο..

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κος Υπουργός,

1. Προτίθεστε να ρυθμίσετε νομοθετικά το φλέγον αυτό ζήτημα, ώστε να παραταθεί  η ισχύς των κρατικών εγγυήσεων στα πυρόπληκτα δάνεια και για 2 επιπλέον έτη; Έχει εξαντλήσει το Υπουργείο Οικονομικών την νομική και διοικητική διαπραγμάτευση με την Ε.Ε., ώστε κατ’ εξαίρεση της παρ. 7 του άρθρου 107 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, να παραμείνουν σε ισχύ οι κρατικές εγγυήσεις στα εν λόγω δάνεια;

2. Έχει συγκροτήσει το Υπουργείο Οικονομικών αρμόδια επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί τις προτάσεις των πληγέντων και των λοιπών εμπλεκομένων – συλλόγων πολιτών, επιμελητηρίων των πυρόπληκτων περιοχών, τραπεζών - ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να δοθούν οι προσήκουσες, κοινά αποδεκτές λύσεις, αναγνωρίζοντας η Πολιτεία την πραγματική αδυναμία πληρωμής εκ μέρους των οφειλετών;

3. Θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση των πυρόπληκτων δανείων η απόφαση ΦΕΚ Β.3425/31/12/2013 & Β.3434/31/12/2013 που αφορά παράταση δανείων με κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν το 2006 για την ενίσχυση πτηνοτρόφων;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας