Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με ανακοίνωση του το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Εκπαιδευτικών ενημερώνει τους συναδέλφους τους για τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει αναφορικά με το ζήτημα του πορτφόλιο στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ενιαίο Ψηφοδέλτιο
Ενιαίο Ψηφοδέλτιο

Η επιστολή τους είναι η ακόλουθη:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τις τελευταίες εβδομάδες από την επικοινωνία μας με τους συναδέλφους μας καταγράψαμε τον έντονο προβληματισμό όλων αναφορικά με την υποχρέωση των εκπαιδευτικών να δημιουργήσουν και να ενημερώνουν πορτφόλιο για τους μαθητές τους.

Έπειτα από διεξοδική έρευνα και επικοινωνία με επιστημονικούς και νομικούς φορείς σας ενημερώνουμε ότι:

1) Η ύπαρξη πορτφόλιο για κάθε μαθητή δεν είναι υποχρεωτική. Είναι ένα παιδαγωγικό εργαλείο που χρησιμοποιείται προαιρετικά, αν κι εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο εκπαιδευτικός. Εννοείται ότι δεν υπάρχει νόμος που υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να διατηρούν πορτφόλιο των μαθητών τους.

2)  Οι εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αναφορικά με τη χρήση και την αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών τους.

3) Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς εκπαιδευτικός να δίνει τα πορτφόλιο των μαθητών του σε οιονδήποτε. Είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μαθητών και, σύμφωνα με το Νόμο, οφείλουν οι εκπαιδευτικοί να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς τη χρήση τους.

4) Δεν αποτελεί θέμα συζήτησης για το Σύλλογο Διδασκόντων η δημιουργία  πορτφόλιο για τους μαθητές ενός σχολείου. Είναι μια καθαρά προσωπική επιλογή, ένα εργαλείο που επιλέγει σε ατομικό επίπεδο κάθε συνάδελφος να χρησιμοποιήσει ή να μη χρησιμοποιήσει.

5) Επειδή ακριβώς η επιλογή κάθε συναδέλφου είναι ατομική, η ευθύνη για τη χρήση του είναι επίσης ατομική. Δε μπορεί κανείς να ζητήσει από τους εκπαιδευτικούς να αναγνώσει τα πορτφόλιο των μαθητών τους. Αν υπάρχει αντίστοιχο αίτημα, να απευθύνονται οι εκπαιδευτικοί στη διοίκηση της σχολικής μονάδας (Διευθυντή, Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης) και να ζητούν έγγραφη εντολή για να δώσουν τα πορτφόλιο στον αιτούντα.

Είναι ξεκάθαρο ότι, αν δεν υπάρχει έγγραφη εντολή της προϊστάμενης αρχής, όποιος δίνει πορτφόλιο μαθητών του σε οιονδήποτε το ζητά, είναι εκτεθειμένος σε προσωπικό επίπεδο απέναντι στο Νόμο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι κάθε μας επιλογή είναι σύμφωνη με το γράμμα του νόμου.

Καλούμε το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας να πάρει θέση.

Προτείνουμε ο Σύλλογός μας να αιτηθεί στη Δ.Ο.Ε.  γνωμοδότηση από τη Νομικό Σύμβουλο της Ομοσπονδίας έτσι ώστε να καταστούν όλοι οι συνάδελφοι απολύτως ενήμεροι για τη νομική διάσταση του ζητήματος.
Δημοφιλή σήμερα

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

24/04/2018
Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αλλά και τήρηση της νομιμιμότητας η θέση του ΟΛΝΕ για τα Αστέρια. ...
Νέα εταιρική μορφή για το Ράδιο Ταξί Χαλκίδας

Νέα εταιρική μορφή για το Ράδιο Ταξί Χαλκίδας

24/04/2018
Το Ράδιο-Ταξί Χαλκίδας από τις 20 Απριλίου 2018 πραγματοποίησε αλλαγή νομικής μορφής και από Ένωση μετασχηματίστηκε σε Συνεταιρισμό. ...
Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

18/04/2018
Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας