Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, με βασικό θέμα την ύπαρξη ή όχι δημόσιου χρήματος στο μετοχικό κεφάλαιο της Evia Bank.
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Στις 8 Δεκεμβρίου 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εύβοιας (EVIA BANK). Η τράπεζα ξεκίνησε ως πιστωτικός αστικός συνεταιρισμός το 1995, έλαβε άδεια λειτουργίας ως τράπεζα το 1998 και είχε 10 υποκαταστήματα στο νομό Ευβοίας. Η ανακοίνωση αυτή αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα για τον επιχειρηματικό κόσμο της Εύβοιας αλλά και για τις οικογένειες των εργαζομένων σε αυτή, οι οποίοι προστέθηκαν στο πλήθος των ανέργων του νομού μας.

Είχαν προηγηθεί της ανάκλησης αδείας, δημοσιεύματα που μίλαγαν για κακοδιαχείριση, για «δάνεια χωρίς φειδώ σε συγγενείς» και άλλα στοιχεία που αναφέρονται σε εκθέσεις ελέγχων που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας. Η Τράπεζα της Ελλάδος από τους ελέγχους που είχε κάνει και τις εκθέσεις της, είχε προειδοποιήσει την διοίκηση και είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Η βασική αιτία για την οποία της αφαιρέθηκε η άδεια, ήταν τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια και κυρίως τα δάνεια για τα οποία δεν υπήρχαν αντίστοιχες εγγυήσεις. Ο Δείκτης Κεφαλαιακής της Επάρκειας κατέρρευσε και εάν η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας δεν αποκαθίσταται με την απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδος, νομοτελειακά η τράπεζα θα ήταν αδύνατο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και θα έκλεινε με κίνδυνο ακόμα και τα χρήματα των καταθετών. Μετά την άπρακτη παρέλευση και των τριών προθεσμιών που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίησή της και με γνώμονα την προστασία των καταθέσεων των πελατών της, η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε, έκρινε απαραίτητη την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

Είναι θετικό ότι με την απόφαση ανάκλησης της αδείας διαφυλάχτηκαν οι καταθέσεις των πελατών και μεταβιβάστηκαν σε άλλη τράπεζα. Όμως όσοι είχαν επενδύσει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα πρέπει να περιμένουν την χρονοβόρα διαδικασία της εκκαθάρισης και κάποια στιγμή στο μέλλον δεν θα πάρουν τίποτα ή ελάχιστα από τα χρήματα τους. Κάποιοι από τους μετόχους αυτούς ήταν άνθρωποι που κατέθεσαν τις περιουσίες τους πειθόμενοι ότι επένδυαν τα χρήματα τους σε μια υγιή επιχείρηση. Μέτοχοι όμως ήταν ενδεχομένως και Δήμοι ή άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου οι οποίοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Όλοι αυτοί οφείλουν να απαιτήσουν μια εξήγηση με ποιό τρόπο έφτασε η τράπεζα σε αυτό το σημείο, εάν υπάρχουν ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, εάν ευνοήθηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα πλουτίζοντας παράνομα και εάν και πότε θα αποδοθούν ευθύνες.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί

  • Ποιοί Δήμοι ή άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου συμμετείχαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας της Εύβοιας και με ποιά ποσά;
  • Τι οδηγίες έχουν οι διοικήσεις των Νομικών αυτών Προσώπων για την διασφάλιση των χρημάτων που έχασαν από την ανάκληση αδείας της  Συνεταιριστικής Τράπεζας Ευβοίας;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοφιλή σήμερα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

18/04/2018
Η υπερπαραγωγή των Θεατρικών Σκηνών, που συνάρπασε το Αθηναϊκό κ...
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

12/04/2018
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα»...
Μουσική θεατρική παράσταση ετοιμάζουν οι μαθητές του μουσικού γυμνασίου Χαλκίδας

Μουσική θεατρική παράσταση ετοιμάζουν οι μαθητές του μουσικού γυμνασίου Χαλκίδας

17/04/2018
Μαθητές της Α Λυκείου του Μουσικού Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Χαλκίδας «Ν. Σκαλκώτας», ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας