Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Οι κάτοικοι της περιφέρειας στερούνται και τις τελευταίες κρατικές υπηρεσίες σημειώνει ο Βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, σε άρθρο του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 23 Ιανουαρίου.

Τον τελευταίο καιρό οι κάτοικοι των ορεινών, νησιωτικών και γενικά απομονωμένων περιοχών βλέπουν την κυβέρνηση να ολοκληρώνει την κρατική αναλγησία σε βάρος τους, στερώντας τους και την τελευταία σταγόνα κοινωνικών υπηρεσιών με την κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων ΙΚΑ στον τόπο τους.

Ταυτόχρονα οι ίδιοι άνθρωποι βιώνουν μια άλλη πραγματικότητα: βλέπουν τα δισεκατομμύρια της μίζας των στρατιωτικών εξοπλισμών να γλιστράνε από χέρι σε χέρι και να τρέχουν από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Η Ελλάδα, το 2009, ξόδεψε 1.230 δολάρια κατά κεφαλήν σε στρατιωτικές δαπάνες (8η σε όλο τον κόσμο), ενώ η Τουρκία μόλις 244 (σχέση 5 προς 1). Το 2012 δαπάνησε 6,54 δισ. δολάρια (4,84 δισ. ευρώ) ή 2,5% του ΑΕΠ, ποσοστό ίσο με το μέσον όρο του ΝΑΤΟ, αλλά και πάλι μεγαλύτερο από το μέσο της Ε.Ε. (1,7%) και της Τουρκίας (2,3%).

Παρ΄ότι όλοι οι ειδικοί σημείωναν σε επιμέρους μελέτες, αλλά και στα ΜΜΕ, τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. είχαν διαλέξει άλλο δρόμο, το δρόμο της αξιοποίησης των στρατιωτικών δαπανών προς όφελος εν τέλει των «ημετέρων» στο εσωτερικό της χώρας και των διεθνών μονοπωλιακών συγκροτημάτων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με στοιχεία του SIRPI, η χώρα μας δαπάνησε μόνο σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς συνολικά στην περίοδο 1974-2011 ποσό μεγαλύτερο των 32 δισ. δολαρίων (ισοτιμία του 1990), που σε σημερινές τιμές είναι 83,2 δισ. δολάρια ή 61,22 δισ. ευρώ. Μετριοπαθείς εκτιμήσεις για το ποσοστό των προμηθειών τις υπολογίζουν στο 10%, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, αφού οι «πατριώτες» ρουφούσαν αχόρταγα το αίμα του ελληνικού λαού. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 6,12 δισ. δολάρια σε σημερινές τιμές μοιράστηκαν σε δικομματικούς «ημετέρους» της στρατιωτικής ιεραρχίας και του πολιτικού συστήματος διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

Από το παραπάνω γίνεται φανερό ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί, και πολύ περισσότερο διερευνηθεί, ούτε το 1% του αναφερόμενου ποσού, δηλαδή 61 εκατ. ευρώ.

Το ΙΚΑ, σε πρόσφατη απάντησή του στις διαμαρτυρίες για την αναστολή, δηλαδή ουσιαστικά το κλείσιμο, λειτουργίας πολλών καταστημάτων του στην περιφέρεια, δήλωσε υποκριτικά ότι πρόκειται για «οργανωτικές αλλαγές που δεν διαφοροποιούν τους όρους εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και ότι, αντίθετα, αποσκοπούν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και κυρίως στη βελτίωση του χρόνου απόδοσης των συντάξεων, αρκεί βεβαίως τα συγκεκριμένα καταστήματα να μετασχηματιστούν σε Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης».

Οταν ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις για τη λειτουργία ανάλογου γραφείου στο πολύπαθο Μαντούδι, πήρε την παρακάτω προκλητική απάντηση:

«Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μελετά τη σύσταση γραφείου υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η λειτουργία του. Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εάν προτίθεστε για δωρεάν παραχώρηση χώρου για τη στέγαση του γραφείου, τη δυνατότητα παροχής υλικοτεχνικής υποδομής (γραφείων, εκτυπωτή, δικτύου σύζευξης και Η/Υ), καθώς και τη δυνατότητα κάλυψης των πάγιων λειτουργικών δαπανών του γραφείου (ΔΕΗ, θέρμανση, καθαριότητα, συντήρηση και επισκευές)». Με τη μεθόδευση αυτή, που φαίνεται να αφορά πολλά καταστήματα της επαρχίας, η διοίκηση του ΙΚΑ επιχειρεί να μεταφέρει το πρόβλημα στην τοπική κοινωνία, αδιαφορώντας για τις δυνατότητες της δεύτερης να ανταποκριθεί.

Αν η καθημερινή αποκάλυψη οικονομικών σκανδάλων δεν έχει ακόμα ξεχειλίσει το ποτήρι της λαϊκής οργής, η εγκατάλειψη της επαρχίας θα αποτελέσει την κρίσιμη τελευταία σταγόνα.
Δημοφιλή σήμερα

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

24/04/2018
Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αλλά και τήρηση της νομιμιμότητας η θέση του ΟΛΝΕ για τα Αστέρια. ...
Ο Home Radio στηρίζει το Thessaloniki Street Food Festival 2018

Ο Home Radio στηρίζει το Thessaloniki Street Food Festival 2018

26/04/2018
Ένα Σαββατοκύριακο με πολύ φαγητό και μουσική, τρία μουσικά stages, δύο rest areas, kids corner και kitchen lab! Ο ραδιοφωνι...
Όλα έτοιμα για την Ανάβαση της Ριτσώνας

Όλα έτοιμα για την Ανάβαση της Ριτσώνας

25/04/2018
Όλα είναι έτοιμα για την Ανάβαση Ριτσώνας, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Απριλίου 2018 και αποτελεί τον δεύτερο γύρο του Valvoline Πρωταθλήματος Αναβάσεων....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας