Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου η συνάντηση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Καρυστίας με συλλόγους της περιοχής Καρύστου, με βασικό θέμα συζήτησης τη διάνοιξη δρόμου στην κορυφή της Όχης.
Όρος Όχη Καρύστου
Όρος Όχη Καρύστου

Οι παρόντες ενημερώθηκαν και συζήτησαν για την επικείμενη διάνοιξη δρόμου στην κορφή της Οχης από αιολική εταιρεία για να εξυπηρετήσει την υπόγεια μεταφορά ρεύματος. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι ο δρόμος σχεδιάζεται για μια συγκεκριμένη και πρόσκαιρη χρήση. Κατόπιν προφορικής επικοινωνίας με το Δασαρχείο Αλιβερίου γνωρίζουμε ότι ο υπό μελέτη δρόμος θα ξεκινήσει από τον Πετροκάναλο, θα ανηφορίσει τη βόρεια πλευρά της Οχης και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς τον Καστανόλογγο για να συναντήσει  τον παλαιότερο δρόμο  προς τα Αντιά. Υπενθυμίζουμε ότι στα Αντιά όπως επίσης στην Αμυγδαλιά και τον Πλατανιστό θα κατασκευαστούν υποσταθμοί  όπου θα καταλήγουν οι γραμμές μέσης τάσης όλων των αιολικών πάρκων που θα εγκαταστήσουν οι εταιρείες Enel - Κοπελούζος και ΤΕΡΝΑ.

Ο σχεδιαζόμενος δρόμος αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από την ίδια τη Δασική Υπηρεσία που καλείται να εγκρίνει την μελέτη γνωρίζοντας ότι η έντονη κλίση του εδάφους καθιστά αδύνατη την στήριξη του δρόμου και θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις όπως διάβρωση του εδάφους, αλλαγή του ρου των χειμάρρων και κατολισθήσεις όπως αυτή που συνέβη στο παρελθόν στην Αγία Τριάδα. Σημειωτέον ότι ο δρόμος αυτός δεν περιγράφεται πουθενά στην συνολική μελέτη επιπτώσεων των Αιολικών Πάρκων και από εδώ υποψιαζόμαστε την πρόθεση των εταιρειών να προβούν σε επεμβάσεις που δεν έχουν περιγραφεί στη αρχική μελέτη του έργου.

Η Οχη έχει μοναδική αξία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο γιατί περιλαμβάνει ένα γεωλογικό τοπίο εξαιρετικής δραματικής ομορφιάς που συμπληρώνεται με το Δρακόσπιτο και τον Καστανόλογγο, δυο μνημεία που δεν έχουν ανάλογό τους στην υπόλοιπη χώρα. Λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι στην βόρεια πλάγια της Οχης αναπτύσσεται η πιο μεγάλη αποικία αυτοφυούς παιώνιας στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες ανεβαίνουν στην κορφή γι αυτό η τοπική κοινωνία δεν έχει μόνο υποχρέωση αλλά και συμφέρον να προστατεύσει το βουνό από κάθε επιβουλή.

Ο ΣΠΠΕΝΚ και οι δύο  παρευρισκόμενοι Σύλλογοι συμφώνησαν να  προβούν σε μια σειρά κοινών ενεργειών προκειμένου να εμποδιστεί η υλοποίηση του σχεδιαζόμενου δρόμου:

  • Να ενημερώσουν τους υπόλοιπους Συλλόγους για το θέμα.
  • Να απευθύνουν επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρύστου ζητώντας να πρωτοστατήσει στις ενέργειες ακύρωσης του δρόμου.
  • Να  διαμαρτυρηθούν στη Δασική Υπηρεσία και τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ  το οποίο εγκρίνει τέτοιες αποφάσεις.
  • Να δημοσιοποιήσουν το θέμα στους φυσιολατρικούς - ορειβατικούς συλλόγους καθώς και τα τουριστικά γραφεία που επισκέπτονται το βουνό της Οχης.
  • Να προβούν σε νομικές ενέργειες με την έναρξη των εργασιών.
  • Να οργανώσουν επιτόπιες επισκέψεις για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
  • Να ζητήσουν από το Δήμο Καρύστου να συντονίσει τις ενέργειες προστασίας του Καστανόλογγου σύμφωνα με τις προτάσεις της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που μόλις ολοκληρώθηκε.

Για τον ΣΠΠΕΝΚ

Η πρόεδρος: Χ. Μπερέτη

Ο Γραμματέας: Θ. Μπινιάρης
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας