Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, με θέμα: «Νόμιμη διάθεση των νερών από τις πλύσεις των ιδιωτικών υδροθεραπευτηρίων στα Λουτρά Αιδηψού».
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

Τα Λουτρά Αιδηψού είναι η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας, η οποία αναπτύχθηκε χάρη στις θερμές ιαματικές πηγές της, κατάλληλες για τη θεραπεία πολλών παθήσεων. Στην περιοχή υπάρχουν 60 περίπου πηγές με σημαντική παροχή νερού θερμοκρασίας από 34 έως 71,2 βαθμών Κελσίου. Τα θειούχα λουτρά της Αιδηψού θεωρούνται από τα πιο θερμά λουτρά στην Ευρώπη.

Στην περιοχή εκτός από το νέο υδροθεραπευτήριο του Ε.Ο.Τ., δραστηριοποιούνται και ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια για να καλύπτουν τις ανάγκες των λουομένων, που λειτουργούν εντός ή εκτός ξενοδοχείων με τη μορφή κανονικών λουτήρων ή πισίνας. Οι ιδιοκτήτες των υδροθεραπευτηρίων αυτών έχουν περιέλθει σε απόγνωση τα τελευταία δύο χρόνια, αφού παραμένει αδιευκρίνιστος από το ελληνικό κράτος ο νόμιμος τρόπος διάθεσης των χρησιμοποιημένων ιαματικών νερών, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εκδώσουν Πιστοποιητικό Καλής Λειτουργίας ώστε να θεωρείται νόμιμη η λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα η Υγειονομική Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας απαγορεύει την διοχέτευση των νερών από τις πλύσεις των λουόμενων στη θάλασσα, όπως γινόταν από την αρχή της λειτουργίας τους έως τώρα, και δεν εκδίδει Βεβαίωση για τη νόμιμη διάθεση των λυμάτων. Η Βεβαίωση αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση Πιστοποιητικού Καλής Λειτουργίας.

Ταυτόχρονα οι ιδιώτες ιδιοκτήτες βιώνουν κατά απαράδεκτο τρόπο την άνιση μεταχείριση, να επιτρέπεται στο κρατικό υδροθεραπευτήριο του Ε.Ο.Τ. η διάθεση των υδάτων στη θάλασσα, ενώ στους ίδιους να απαγορεύεται, από το κράτος να τα διαθέσουν στη θάλασσα και από το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού να τα διοχετεύσουν στο αποχετευτικό δίκτυο. Ο δήμος διατείνεται ότι η περιεκτικότητα σε άλατα είναι τόσο μεγάλη που θα καταστρέψει τις σωληνώσεις. Και πραγματικά τα νερά αυτά έχουν τόσο υψηλή θερμοκρασία και περιέχουν τόσο μεγάλες ποσότητες αλάτων, που δεν μπορεί να επιβιώσει κανένας μικροοργανισμός, και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Οι ιδιοκτήτες των μονάδων-ξενοδοχείων έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, πλήττεται η φήμη των λουτρών της περιοχής και καταστρέφεται η τοπική οικονομία. Για ένα τέτοιο πρόβλημα, στο οποίο έπρεπε άμεσα οι αρμόδιοι να δώσουν λύση, έχω λάβει απάντηση σε σχετική μου ερώτηση της 29-03-2013, ότι η αναθεώρηση της νομοθεσίας που αφορά στις διαθέσεις λυμάτων σε επιφανειακούς αποδέκτες, προς αντικατάσταση της υγειονομικής διάταξης Ε1β/221/1965 (ΦΕΚ 138/Β) έχει δρομολογηθεί από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων. Προφανώς η  αναθεώρηση αυτή μέχρι τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί έως τώρα και σε ποιες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα της νόμιμης διάθεσης των υγρών αποβλήτων από τις πλύσεις των λουόμενων στα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια των Λουτρών Αιδηψού της Εύβοιας;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας