Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου στη Λαμία η Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας, με μοναδικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 185 του «Καλλικράτη».

«Αυτός ο απολογισμός είναι ευκαιρία να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, από το 2011. Αρχής γενομένης από το θεσμό» είπε ο κ. Περγαντάς κατά την παρουσίασή του, επισημαίνοντας:

«Η αιρετή Περιφέρεια που για πρώτη φορά εισήγαγε ο Καλλικράτης, ήταν ένα λευκό χαρτί. Ένα λευκό χαρτί που πάνω του έπρεπε να ιχνηλατήσουμε τις θεσμικές μεταβολές, την ενιαία λειτουργία των πέντε περιφερειακών μας ενοτήτων, την πορεία της Στερεάς Ελλάδας με νέους όρους, τον οδικό χάρτη για να προχωρήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο και την κοινωνία.

Όμως, υπό τις συνθήκες βαθιάς ύφεσης της χώρας, ο νέος θεσμός της αιρετής Περιφέρειας «ταξίδεψε» μόνος. Χωρίς υποστήριξη, θεσμική, λειτουργική και οικονομική, χωρίς τον «ούριο άνεμο» που χρειάζονται όλες οι μεγάλες τομές για να προχωρήσουν και να χαράξουν μια σταθερή πορεία.

Μέριμνά μας και κεντρική κατεύθυνσή μας ήταν να λειτουργήσουμε μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο, να διεκδικήσουμε, να πιέσουμε, αλλά και να εκφράσουμε πρακτικά την αντίθεσή μας στην κρατική πολιτική.

Πετύχαμε θετικά αποτελέσματα: εξομαλύναμε χρηματοδοτήσεις, δεσμεύσαμε πόρους, απεμπλέξαμε και προχωρήσαμε έργα.

Διαχειριστήκαμε με σύνεση και ιεράρχιση τα έσοδα της Περιφέρειας, με ισορροπία ανάμεσα στα αναγκαία έργα και χρηστή οικονομική διαχείριση. Δίνουμε πραγματικό χρήμα στην αγορά, χωρίς οφειλές και καθυστερήσεις».

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης, παρουσίασε την πορεία του ΕΣΠΑ 2007-2013, τα στοιχεία του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη Στερεά Ελλάδα και τη συμβολή της Περιφέρειας στις ιδιωτικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα:

«Πετύχαμε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να είναι πανελλαδικά πρώτη σε απορρόφηση στο ΕΣΠΑ, με ποσοστό 94,45%.

Διασφαλίσαμε το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 της Στερεάς Ελλάδας να έχει πανελλαδικά τη μεγαλύτερη αύξηση. Να είναι 20,55 % μεγαλύτερο από το τρέχον και αριθμητικά να φτάνει στα 333,35 εκ. €. Επιπλέον θα επαυξηθεί και με εκχωρημένα κονδύλια για την Αγροτική Ανάπτυξη.

Καταφέραμε να δεσμεύσουμε συνολικά 50,8 εκ. € δημόσια δαπάνη για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Στερεά Ελλάδα, που αρχικά ήταν 18 εκ. € δημόσια δαπάνη. Έτσι μπορούμε να εντάξουμε συνολικά 719 επιχειρήσεις».

Στην επιτελική παρουσίαση υλοποίησης έργων την περίοδο 2011-2013, ο κ. Περγαντάς ανέφερε:

«Ολοκληρώσαμε, έχουμε σε εξέλιξη, δημοπρατήσαμε και συμβασιοποιήσαμε 613 έργα και μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 555.303.000 €, σε όλη τη Στερεά Ελλάδα».

Αδιάψευστη εικόνα της υλοποίησης των έργων, ήταν το επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό ολοκληρωμένων έργων ή σε εξέλιξη, με συγχρηματοδότηση ΕΣΠΑ, που παρουσιάστηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σημαντικό μέρος της παρουσίασης του απολογισμού από τον Περιφερειάρχη ήταν μια δομημένη κριτική στο θεσμό του «Καλλικράτη» και στην εφαρμογή του υπό συνθήκες μνημονίου στη χώρα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «Χωρίς ίχνος υπερβολής, τα μέχρι τώρα βήματα του Καλλικράτη, έχουν γίνει μόνο από τις αιρετές Περιφέρειες - όχι από το Κράτος - και την εμπιστοσύνη που έχουν στις βασικές αρχές του θεσμού.

Εστίασε δε, σε πέντε μείζονα ζητήματα:

  • Πρώτο ζήτημα η, πρακτικά, κατάργηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ)
  • Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι ο Καλλικράτης έμεινε θεσμικά ανολοκλήρωτος.
  • Το τρίτο ζήτημα είναι ότι το κράτος αρνείται να απαλλαγεί από τον κρατισμό του.
  • Τέταρτο ζήτημα είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.
  • Πέμπτο ζήτημα η συρρίκνωση του στελεχιακού δυναμικού.

Επιστέγασμα της κριτικής στον «Καλλικράτη» και στα σημαντικά προβλήματα που δημιούργησε το μνημόνιο στην εφαρμογή του και δη στην πρώτη θητεία των αιρετών Περιφερειών, ήταν η φράση στην οποία ο κ. Περγαντάς συμπύκνωσε όλο το νόημα της κατάστασης που επικρατεί: «Σ΄αυτή τη χώρα μπορούμε να διαφωνούμε ακόμα κι εκεί που συμφωνήσαμε».
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας