Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος, με θέμα την «παράταση για τουλάχιστον 2 έτη των πυρόπληκτων δανείων», ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δεσμεύθηκε ότι «η Κυβέρνηση δρομολογεί αναστολή οφειλόμενων δόσεων για το οικονομικό έτος 2014, για τα δάνεια που είχαν παρασχεθεί με κρατική εγγύηση, σε περιοχές που είχαν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

Δεσμεύθηκε ακόμα ότι «Οι 8.868 επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα μπορούν να μην πληρώσουν τίποτα το 2014, παρά μόνο τους τόκους, για να μην αυξηθεί άλλο το συνολικό ποσό».

Ο Κώστας Μαρκόπουλος τόνισε ότι μεταφέρει το αίτημα πολλών επιμελητηρίων της χώρας και την αγωνία των ανθρώπων οι οποίοι με την κατάπτωση των εγγυήσεων ζούνε με το φόβο της δίωξης από την εφορία, το διασυρμό της προσωποκράτησης και το ενδεχόμενο του κλεισίματος της επιχείρησης τους.

Ειδικότερα ο νομός της Εύβοιας έχει πληγεί σκληρά και από τις πυρκαγιές του 2007 αλλά και από την συνεχόμενη οικονομική ύφεση και τα τεράστια ποσοστά ανεργίας. «Έχω ήδη μιλήσει με τις 4 συστημικές τράπεζες και γνωρίζω ότι η πλειοψηφία των δανείων θα μείνουν χωρίς εγγύηση. Η Κυβέρνηση πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωρίσει ότι μέσα σε αυτήν την οικονομική συγκυρία, μετά από 6 χρόνια ύφεση, δεν έχει την δυνατότητα να εισπράξει. Προσβλέποντας στο γεγονός ότι και η ίδια η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οδεύουμε σε οικονομική ανάκαμψη οφείλει να δώσει άλλη μια παράταση ζωής για πληθώρα συμπολιτών μας και επιχειρήσεις».

Ο Υπουργός αναγνώρισε την σπουδαιότητα του προβλήματος που απασχολεί πάρα πολλούς συμπολίτες μας και έκανε μια αναδρομή στην ενίσχυση του κράτους στις πυρόπληκτες περιοχές, που πραγματοποιήθηκε με επιδότηση επιτοκίου και εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Το πρόβλημα αφορά 18 νομούς της χώρας και 8.868 επιχειρήσεις στις οποίες είχαν δοθεί δάνεια. Δήλωσε ότι η βούληση της Κυβέρνησης να συνδράμει είναι δεδομένη αλλά για λόγους που έχουν εξηγηθεί η παράταση των εγγυήσεων δεν είναι εφικτή. Όμως λαμβάνοντας υπόψη τα 6 χρόνια ύφεσης και την οικονομική συγκυρία η Κυβέρνηση δρομολογεί την αναστολή πληρωμής των οφειλόμενων δόσεων αυτών των δανείων για το 2014. Μοναδική υποχρέωση θα είναι για τους υπόχρεους θα είναι η καταβολή των τόκων. Η μη καταβολή αυτών στη περίπτωση της κατάπτωσης των εγγυήσεων προσμετράται στο χρέος του κράτους. Επίσης δρομολογείται και ο εξορθολογισμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου ώστε να μην γίνεται κατάχρηση αυτού.

Τέλος ιδιαίτερης σημασίας είναι η πληροφορία που έδωσε ο Υπουργός σε κατʼ ιδίαν συζήτηση ότι η ρύθμιση που ανακοινώθηκε θα αφορά όλα τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (πυρόπληκτα, πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, κτηνοτροφικών, δάνεια γεωργών κ.α.). Αναμένονται αποφάσεις.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας