Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στις 19;00 στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου, ανοιχτή συγκέντρωση με στόχο τη δημιουργία μιας νέας δημοτικής κίνησης για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία νέας δημοτικής κίνησης είναι η ακόλουθη:

Ζούμε τις δραματικές επιπτώσεις μιας βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης του νεοφιλελεύθερου πολιτικοοικονομικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο: Μείωση των εισοδημάτων μας και του βιοτικού μας επιπέδου, έκρηξη της ανεργίας , φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, διάλυση εργασιακών σχέσεων, απαξίωση θεσμών, αφυδάτωση της δημοκρατίας.

Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού του Δήμου μας βιώνουν τον υποσιτισμό και την πείνα. Συμπολίτες μας χάνουν κάθε προστασία από τα ασφαλιστικά τους ταμεία και δεν έχουν καμία κάλυψη σε γιατρούς και φάρμακα. Μια κοινωνία χάνει τα οράματα και τις ελπίδες της σε καθεστώς διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Οι παραπάνω πολιτικές – με το όνομα «μνημόνια» - έχουν άμεση επίπτωση και στην Τ.Α., όπου: απολύονται εργαζόμενοι, οι θεσμοθετημένοι πόροι μειώνονται, ιδιωτικοποιούνται κρίσιμοι τομείς – διαχείριση απορριμμάτων, υδάτινοι πόροι, καθαριότητα-, συρρικνώνονται ή καταργούνται οι ήδη συρ- ρικνωμένες κοινωνικές υπηρεσίες και προνοιακές δομές , ( βρεφονηπιακοί σταθμοί, «βοήθεια στο σπί- τι», δημοτικά ιατρεία, τα ΚΑΠΗ, τα προνοιακά επιδόματα κ.λπ ), κρίσιμοι τομείς του Δημοσίου όπως η υγεία, η εκπαίδευση , οι συγκοινωνίες απαξιώνονται.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο , ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ - μια καθαρά μνημονιακή μεταρρύθμιση- επέβαλλε ένα συγ- κεντρωτικό και δημαρχο-κεντρικό σύστημα εξουσίας, το οποίο:

 • Δυσκόλεψε την καθημερινότητα της ζωής των ανθρώπων και την εξυπηρέτησή τους. Απομάκρυνε τους πολίτες από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
 • Υπονόμευσε τη λαϊκή συμμετοχή, τον λαϊκό έλεγχο και τη δυνατότητα άμεσης λαϊκής παρέμβασης.
 • Μετέτρεψε την Αυτοδιοίκηση, από αυτόνομο διακριτό πόλο του δημόσιου χώρου σε γραφειοκρατικό διοικη- τικό μηχανισμό του κράτους, με περιορισμένες αρμοδιότητες.
 • Κατέστησε έναν γνήσια λαϊκό, βαθιά αμεσο- δημοκρατικό θεσμό, σε ένα θεσμό κλινικά νεκρό, το λιγότερο ένα άλλοθι εφαρμοζόμενων αντιδημοκρατικών πολιτικών, και το περισσότερο ένα θεσμό οριζόντιας εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών.
 • Με τα υφιστάμενα όρια γεωγραφικής εξάπλωσής του στον δήμο μας δημιούργησε ένα αποκρουστικό δυσκίνητο μόρφωμα, αναποτελεσματικό εν τη γένεση του.

Σε αυτές τις συνθήκες , όπου η χώρα μας βιώνει μεγάλη κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα, και Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Για αυτό και αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία μιας γόνιμης συνάντηση των συμπολιτών μας εν όψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός μετώπου συμπαράταξης Κοινωνικών - Πολιτικών δυνάμεων, Μονάδων και Συλλογικοτήτων, Αυτοδιοικητικών κινήσεων και Πρωτοβουλιών πολιτών, Δημοκρα-τών, Σοσιαλιστών, Αριστερών, Ριζοσπαστών, Οικολόγων, με στόχο την ανατροπή του άθλιου μνημονιακού status που έχει επιβληθεί στην Αυτοδιοίκηση και στη χώρα.

Ήρθε η ώρα πια! Ωρίμασαν οι συνθήκες! Οι καιροί το απαιτούν!

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ... ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ... ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!

Οι σύγχρονες σημερινές αξίες και τα οράματα της Αριστεράς μπορούν να βρουν εφαρμογή. Ήρθε η ώρα πια! Ωρίμασαν οι συνθήκες! Οι καιροί το απαιτούν!

Στο Δήμο Κύμης - Αλιβερίου, στη νέα δύσκολη Εποχή, χρειάζεται μια νέου τύπου Δημοτική Αρχή για:

 • Να αντιπαλέψουμε αποτελεσματικά τις άγριες συνέπειες των μνημονίων, καθιστώντας τον Δήμο πρω- τεργάτη της κοινωνικής αλληλεγγύης, κοιτίδα τοπικής πολιτικής έκφρασης και αγωνιστικής δράσης.
 • Να αναδείξουμε τον Δήμο σε πυλώνα για την Περιοχή μας, της μεγάλης ανορθωτικής αναπτυξιακής προσπάθειας να στηθούμε ως κοινωνία και χώρα στα πόδια μας, να ανοίξουμε προοδευτικούς δρόμους προς όφελος του λαού μας και κύρια της Νεολαίας μας.
 • Να εμπεδώσουμε την αξία της Αυτοδιεύθυνσης, της Αυτοδιοίκησης και του Αυτοελέγχου.
 1. Μια τέτοια προοπτική μπορούν να προωθήσουν εκείνες οι δυνάμεις που ανοιχτά και ξεκάθαρα τάσσονται ενάντια στο μνημόνιο και τις μνημονιακές πολιτικές. Δεν μπορούν να την υπηρετήσουν δυνάμεις φιλομνημονιακής λογικής, ούτε δυνάμεις που ταλαντεύο- νται ανάμεσα στην φραστική αντίθεσή τους στα μνημόνια, σε μεμονωμένες αντιδράσεις, αλλά που στην πράξη αποδέχονται ως μοιραίο το βασικό πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών.
 2. Μια τέτοια προοπτική μπορούν να προωθήσουν, μόνον εκείνες οι δυνάμεις που ανοιχτά και ξεκάθαρα αναφέρονται στην ανάγκη πολιτικής ανατροπής της σημερινής κατάστασης και των αιτιών που την δημιούργησαν. Δεν μπορούν να την υπηρετήσουν δυνάμεις με ευθεία πολιτική αναφορά στις δικομματικές πολιτικές δυνάμεις της συγκυβέρνησης, ούτε δυνάμεις που στις σημερινές βαθιά πολιτικοποιημένες στιγμές , στις έντονα ταξικές και συγκρουσιακές αντιθέσεις , επικαλούνται την «ανεξαρτησία» από την πολιτική, την απολίτικη γενική και αφηρημένη ενότητα έξω από τα επίκαιρα προβλήματα της συγκυρίας.
 3. Μια τέτοια προοπτική μπορούν να προωθήσουν, μόνον εκείνες οι δυνάμεις που ξεκάθα- ρα πιστεύουν και με συνέπεια το πράττουν, να στηρίζονται στη δύναμη της κοινωνίας, τις αρχές της διαφάνειας και της Δημοκρατίας.

Δεν μπορούν να την υπηρετήσουν παλιές, φθαρμένες πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για το που και πως φτάσαμε ως εδώ σήμερα, που έχουν προτεραιότητα τις πελατειακές σχέσεις και την συντήρηση ενός μηχανισμού που στα μυαλό του έχει την επαναφορά στις «παλιές του δόξες». Ούτε και ετερόκλητες δυνάμεις που συνεκτικό τους ιστό έχουν την κυριαρχία του «ηγέτη» και την οπαδική λογική, που πνίγει την δημιουργική δύναμη της συλλογικότητας, χτυπά την διαφάνεια, προωθεί την ευνοιοκρατία. Γνωρίζουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Πως το θεσμικό πλαίσιο δεν κάνει ανεκτό και «πνίγει» κάθε τι που ξεφεύγει από τα προβλεπόμενα . Πως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχει οικονομικός στραγγαλισμός. Για αυτό προτεραιότητα μας είναι να έχουμε προτάσεις άμεσα υλο- ποιήσιμες για τη στήριξη της κοινωνίας στο πεδίο της Υγείας, της Σίτισης, της Απασχόλησης, της Παιδείας και για τη στήριξη της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της τοπικής οικονομίας με έργα που στοχευόμενα θα υπηρετούν τους σκοπούς της ανάπτυξης, αξιοποιώντας προς τούτο τα όποια υπάρχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα, και διαχειριζόμενοι τους υπαρκτούς πόρους με κριτήρια κοινωνικής προτεραιότητας και όχι με γνώμονα το πολιτικό κόστος ή τον εντυπωσιασμό της προβολής των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Για αυτό και ιδρύουμε Δημοτική Παράταξη και ξεκινάμε να διαμορφώσουμε με όσους συμφωνήσουν μαζί μας (προσωπικότητες-συλλογικότητες-αυτοδιοικητικές παρατάξεις-μεμονωμένους πολίτες) ένα πλατύ, ενωτικό, συμπαραταγμένο αυτοδιοικητικό κίνημα που θα διεκδικήσει εντολή διοίκησης του Δήμου στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ... ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΑ!!!

Για αυτό και πιστεύουμε πως, ένα Πρόγραμμα Κυβερνησιμότητας του Δήμου πρέπει να στηρίζεται στους πάρα κάτω άξονες:

 • στην ανατροπή του Δημαρχοκεντρικού συστήματος με την κατάργηση του «Καλλικράτη» και την οργάνωση της Δημοτικής Αρχής στη βάση μιας αποκεντρωμένης μορφής διακυβέρνησης, με πλήρη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Α και Β επίπεδο Αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονη κατάργηση των διορισμένων κρατικών διοικήσεων, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, με μεταφορά αρμοδιοτήτων στα συλλογικά όργανα, με θεσμούς συμμετοχικούς, και ελέγχου (συμμετοχικός προϋπολογισμός τοπικά δημοψηφίσματα, συνελεύσεις γειτονιάς, λαϊκές συνελεύσεις και άλλες μορφές λαϊκής συμμετοχής) μέσα από τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής
 • στη ριζική ανασυγκρότηση του διοικητικού μηχανισμού με κανόνες αξιοκρατίας που θα εδράζονται σε επιστημονικά, διοικητικά και επιχειρησιακά κριτήρια
 • στην ανασύνταξη των τοπικών κοινοτήτων και την ένταξη των, μέχρι σήμερα, περιθωριοποιημένων περιοχών στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό του Δήμου με στόχο την ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, οι οποίες μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», απομάκρυνε ακόμα περισσότερο τους πολίτες, ιδιαίτερα των Δημοτικών κοινοτήτων (χωριών), από τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων για τα τοπικά, δηλαδή για τα άμεσα, δικά τους προβλήματα
 • στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών και πρωτοβουλιών, ώστε ο Δήμος να αποτελέσει παράγοντα κοινωνικής αλληλεγγύης και να βρεθεί δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή στην επανένταξη στην αγορά εργασίας, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Προασπίζοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (διατήρηση του Νοσοκομείου, αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας) δίνοντας έμφαση στα Δημοτικά Ιατρεία. Αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό και μέσω αυτού τον υγιή πρωταθλητισμό, παράλληλα με την πολιτιστική δημιουργία
 • στο σχεδιασμό μιας στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου με συγκεκριμένες ενέργειες και έργα ήπιας ανάπτυξης και οικολογικού προφίλ, που θα μπορούν τονώσουν την εγχώρια αγορά, να ενισχύσουν την απασχόληση και να συμβάλουν στη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στην κάθε περιοχή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της, ενάντια στο μαρασμό στον οποίο οδήγησαν η κεντρική πολιτική εξουσία και η υποταγή των απερχόμενων δημοτικών αρχών σ’ αυτήν. Μέσα από τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Δήμου, που θα αξιοποιεί την ιστορική κληρονομιά, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας, θα σέβεται τον άνθρωπο, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την διασφάλιση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την αποκατάσταση του καταρρακωμένου επίπεδου ζωής της κοινωνίας
 • στη στήριξη κινημάτων πολιτών για την προστασία της ενυπόθηκης πρώτης κατοικίας στις περιπτώσεις των κόκκινων και επαγγελματικών δανείων
 • στην υπεράσπιση και αναβάθμιση των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, αλλά και του Δημόσιου χαρακτήρα των Υπηρεσιών για να διαφυλαχθεί και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους, (διαχείριση απορριμμάτων, καθαριότητα, υδάτινοι πόροι, διαμόρφωση και συντήρηση δημόσιων και πράσινων χώρων) πράγμα που έχει άμεση σχέση με την τοπική ανάπτυξη αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών
 • στην προώθηση ενιαίου χωροταξικού-πολεοδομικού σχεδιασμού στο Δήμο, με τη συμμετοχή των πολιτών, στο πλαίσιο της αειφόρας λογικής. Στόχος, η ισορροπία μεταξύ αστικής-αγροτικής και βιομηχανικής - τουριστικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος και η ανάδειξη της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου.
 • διεκδικούμε την εμπιστοσύνη και τη στήριξη εκείνων των δυνάμεων της κοινωνίας, που θέλουν και μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια να ξεφύγει ο Δήμος, από όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής συμπεριφοράς που οδήγησαν την χώρα στα σημερινά της αδιέξοδα.

Έχουμε εμπιστοσύνη στις δημιουργικές δυνάμεις μιας κοινωνίας που διαθέτει αυτογνωσία, έχει διάθεση προσφοράς και θέληση να διεκδικήσει και να κατακτήσει αυτά που δικαιωματικά της ανήκουν!Κοιτάμε το μέλλον και το διαμορφώνουμε.

Καλούμε τους πολίτες να αξιώσουν αυτά που τους αξίζουν: την κοινωνική αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια, την διαφάνεια, την συλλογικότητα, την δημιουργικότητα, την ανάπτυξη, αντί να αποδεχθούν αυτά που τους υποτιμούν: τις πελατειακές εξαρτήσεις, το παρασκήνιο, τον παραγοντισμό, την διαπλοκή, την ιδιοτέλεια και τα άνομα συμφέροντα.
Δημοφιλή σήμερα

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

24/04/2018
Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αλλά και τήρηση της νομιμιμότητας η θέση του ΟΛΝΕ για τα Αστέρια. ...
Ο Home Radio στηρίζει το Thessaloniki Street Food Festival 2018

Ο Home Radio στηρίζει το Thessaloniki Street Food Festival 2018

26/04/2018
Ένα Σαββατοκύριακο με πολύ φαγητό και μουσική, τρία μουσικά stages, δύο rest areas, kids corner και kitchen lab! Ο ραδιοφωνι...
Όλα έτοιμα για την Ανάβαση της Ριτσώνας

Όλα έτοιμα για την Ανάβαση της Ριτσώνας

25/04/2018
Όλα είναι έτοιμα για την Ανάβαση Ριτσώνας, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Απριλίου 2018 και αποτελεί τον δεύτερο γύρο του Valvoline Πρωταθλήματος Αναβάσεων....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας