Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Επιστολή απέστειλε η Δημοτική Κίνηση Καρύστου «Αλλιώς», με την οποία ενημερώνει τους πολίτες για τις θέσεις της σχετικά με την κτηνοτροφία.
Συμμετοχική δημοτική κίνηση Δήμου Καρύστου
Συμμετοχική δημοτική κίνηση Δήμου Καρύστου "Αλλιώς!"

Στον τόπο μας παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως η κτηνοτροφία και η γεωργία απαξιώθηκαν και οδηγούνται σε αφανισμό. Οι κτηνοτρόφοι σήμερα, είναι θύματα των φορομπηχτών πολιτικών των μνημονίων και ταυτόχρονα πλήττονται απ’ τις απαρχαιωμένες πρακτικές των ατομικών εξυπηρετήσεων απ’ το Δήμο.

Θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος να ανατραπούν οι πολιτικές που οδηγούν όλους μας σε μαρασμό, είναι η ανάπτυξη ενός νέου συνεταιριστικού κινήματος, απαλλαγμένου από τις εξαρτήσεις και στρεβλώσεις που σκόπιμα δημιούργησε ο δικομματισμός.

Χαιρετίζουμε λοιπόν την προσπάθεια που κάνουν οι κτηνοτρόφοι να ξαναζωντανέψουν το σύλλογο τους.

Πιστεύουμε ότι όλοι πια κατανοούν ότι οι πρακτικές που μέχρι σήμερα ακολουθεί ο Δήμαρχος και προσπαθεί να αντιγράψει η αντιπολίτευση, έχουν παρέλθει. Ο δρόμος μέχρι το κονάκι του κάθε κτηνοτρόφου ή η υπόσχεση για νομιμοποίηση του μαντριού χωρίς τοπογραφικό, εξυπηρετεί την καθημερινότητα, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει.

Ο Δήμος μας οφείλει να σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους συλλογικά και όχι ατομικά, ανάλογα με τις ψήφους της κάθε οικογένειας. Να τους βοηθήσει πρακτικά και με νέες ιδέες, ώστε να στραφούν στην ανάληψη καινοτόμων δράσεων και στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων.

Προς αυτή την κατεύθυνση καταθέτουμε σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις για τον κτηνοτροφικό τομέα.

Ο Δήμος σε συνεργασία με τους κτηνοτροφικούς συλλογικούς φορείς πρέπει άμεσα να διεκδικήσει:

Α. Να γίνει επίκαιρο το Πρόγραμμα  διατήρησης αυτοχθόνων φυλών ζώων, ώστε να ενταχθεί σ` αυτό η ντόπια προβατίνα. Αυτή η ενέργεια θα έχει άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα, καθώς θα προσφέρει μια έξτρα επιδότηση στον παραγωγό ξεχωριστή από το συνολικό σύστημα επιδοτήσεων. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, προβλέπονται μικρότερες χρηματοδοτήσεις απ’ ότι στο παρελθόν.

Β. Να κινηθεί η διαδικασία ώστε το κατσίκι και τα τυροκομικά προϊόντα της περιοχής μας να χαρακτηριστούν «Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης». Με τον τρόπο αυτό θα επιτύχουμε τη δημιουργία ενός ισχυρού brand name (ταυτότητα προϊόντος) με αποκλειστικά τοπικά χαρακτηριστικά.

Γ. Να αναλάβει πρωτοβουλίες για την δημιουργία, οργάνωση και ενίσχυση μιας κτηνοτροφικής συνεταιριστικής ομάδας, με στόχο την κατασκευή μιας τοπικής μονάδας κρέατος που θα μπορεί:

  • Να συγκεντρώνει τα προϊόντα της σε συγκεκριμένο χώρο με  δικά της ψυγεία.
  • Για την διάθεση των προϊόντων της, να διεκδικήσει δικό της  σημείο πώλησης (πάγκο) στην κεντρική αγορά Αθηνών.

Δ. Να βοηθήσει στην ίδρυση και λειτουργία ενός συνεταιρισμού γάλακτος.

Εννοούμε μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (με βάση τον Ν.4019/2011) στην οποία θα μπορεί να είναι μεριδιούχος και ο Δήμος. Στόχος η ίδρυση  τυροκομείου, το οποίο θα λειτουργεί και με ατομικές αίθουσες τυροκόμισης για όσους παραγωγούς το επιθυμούν.

Με τέτοιες  ενέργειες, πιστεύουμε ότι θα δοθεί μια μεγάλη ώθηση στην κτηνοτροφία, θα ενισχυθούν ουσιαστικά οι παραγωγοί, θα προβληθούν τα προϊόντα του τόπου, θα ενταχθούν και άλλοι κάτοικοι του Δήμου μας στην παραγωγή και τελικώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Δημοφιλή σήμερα

Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

18/04/2018
Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια...
Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Βατώντα

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Βατώντα

21/04/2018
Την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, εορτή του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός στο Βατώντα...
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη Χαλκίδα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη Χαλκίδα

22/04/2018
Στη Χαλκίδα αναμένεται να βρεθεί την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, ο Υπουργός Εθνικής Πάνος Καμμένος, με αφορμή τον εορτασμό της Σχολής Πεζικού....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας