Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σε παρέμβαση προχώρησε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας, αναφορικά με την κοινωνική ασφάλιση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.
ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάσταση στον ασφαλιστικό φορέα των ελεύθερων επαγγελματιών, τον ΟΑΕΕ έχει λάβει πλέον διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Οι ασφαλισμένοι επαγγελματίες είναι σε πλήρη αδυναμία καταβολής των εισφορών και ο ΟΑΕΕ κινδυνεύει με κατάρρευση το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς το 50% των ασφαλισμένων έχει πλέον σταματήσει να καταβάλει εισφορές στο ταμείο. Μόνο στην Εύβοια, την τελευταία τετραετία μπήκε λουκέτο σε περισσότερες από 5.500 επιχειρήσεις, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάντασμα της προσωποκράτησης, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, που συνοδεύει τη λειτουργία του περίφημου ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών).

Οι μικρομεσαίοι, η λεγόμενη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία και οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, λόγω της αδυναμίας πληρωμής των  ασφαλιστικών τους εισφορών, χάνουν ακόμα και το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Η δυνατότητα θεώρησης του βιβλιαρίου ασθενείας ανακτάται μόνο αν κάποιος προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του, οι επαχθείς όροι της οποίας οδηγούν ακόμη γρηγορότερα στην αγκαλιά του ΚΕΑΟ και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης οφειλής.

Είναι αναγκαίο το "πάγωμα" των οφειλών και η υιοθέτηση μίας ρεαλιστικής ρύθμισης στά πλαίσια των δυνατοτήτων του οφειλέτη ,που θα επιτρέπει την πληρωμή μόνο της τρέχουσας εισφοράς και την πληρωμή της οφειλής σε μεταγενέστερη φάση του οικονομικού κύκλου που θα υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες. Βασική προτεραιότητα για την βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ δεν μπορεί να είναι η περικοπή των συντάξεων, αλλά η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων ασφαλιστικά ενήμερων επαγγελματιών και η ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλετών. Το κράτος οφείλει να παρέχει δημόσια και δωρεάν υγεία, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει εισφορές επί δεκαετίες ολόκληρες. Το χειρότερο δε, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι στο ειδοποιητήριο καταβολής ασφαλίστρων που συνεχίζουν να  παραλαμβάνουν κάθε δίμηνο από τον ΟΑΕΕ, χρεώνονται για παροχές υγείας που δεν μπορούν να λάβουν, αλλά που κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρώσουν. Θα πρέπει άμεσα να αποσυνδεθεί η πληρωμή των εισφορών από τη θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας.

Οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, βιοτέχνες, έμποροι και αυτοκινητιστές, που βλέπουν τα εισοδήματα τους να εκμηδενίζονται, πέρα από τα βιοποριστικά τους προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν και την ποινικοποίηση των ασφαλιστικών τους οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Η ποινικοποίηση βασίζεται σε νόμο του 1967 (άρθρο 1 του α.ν. 86/1967) χωρίς να λαμβάνεται υπόψη  το γεγονός ότι πρόκειται για αυτασφάλιση και όχι για εργοδοτικές εισφορές. Για την εξασφάλιση των οφειλών ο ΟΑΕΕ διαθέτει επαρκή ένδικα μέτρα (αστικά και διοικητικά). Η οφειλή των αυτοαπασχολούμενων προς τον ασφαλιστικό φορέα δεν είναι δυνατό να συνιστά ποινικό αδίκημα. Απαιτείται άμεση κατάργηση της προσωποκράτησης. Συγχρόνως, σε πλήρη απόγνωση έχει φέρει τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και η άρνηση των μνημονιακών κυβερνήσεων να λύσουν τα θέματα συνταξιοδότησής τους, σε ένα οργανισμό μάλιστα που δεν ισχύει καμία διάταξη πρόωρης (μειωμένης) συνταξιοδότησης, όπως ισχύει στα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία. Με την ισχύουσα νομοθεσία δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού ή παρακράτησης των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ από τα ποσά των συντάξεων, εφόσον το οφειλόμενο ποσό εισφορών δεν ξεπερνά τις τριάντα (30) μηνιαίες συντάξεις κατωτάτων ορίων λόγω γήρατος και μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ.

Στις παρούσες συνθήκες όμως, τα οφειλόμενα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ασφαλισμένοι με θεμελιωμένα δικαιώματα, ήδη και χωρίς την προσμέτρηση του χρόνου για τον οποίο οφείλουν εισφορές. Συχνά μάλιστα ο υποψήφιος συνταξιούχος ειδοποιείται για την οφειλή του πολλούς μήνες, ακόμα και έτη, μετά την υποβολή της αίτησής του, με αποτέλεσμα τα αναδρομικά ποσά συντάξεων να υπερκαλύπτουν την οφειλή, αλλά ο ΟΑΕΕ να μην προχωρά στον συμψηφισμό λόγω του ορίου των 20.000.

Προκειμένου να μπει τέλος στην ομηρία των "συνταξιούχων σε αναμονή", αλλά και να μπορέσει ο ΟΑΕΕ να εισπράξει έμμεσα ένα μέρος των οφειλών, είναι επιβεβλημένη η αύξηση του ορίου οφειλής και η επιμήκυνση των δόσεων που μπορούν να παρακρατηθούν από τη σύνταξη.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδεικτική αδιαφορία των μνημονιακών κυβερνήσεων απέναντι στο στρώμα των μικρομεσαίων, η φορολογική αφαίμαξη και ο οικονομικός στραγγαλισμός τους ερμηνεύονται από εμάς ως προϋπόθεση για την ολιγοπώληση της αγοράς και την παράδοσή της σε προνομιούχα εγχώρια και διεθνή επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα προτεινόμενα μέτρα όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν τα ταμεία του ΟΑΕΕ, αλλά αντιθέτως θα ανακουφίσουν χιλιάδες ασφαλισμένους και θα ενισχύσουν σημαντικά τα οικονομικά του Οργανισμού. Ειδικά για την Εύβοια που την τελευταία τετραετία έχει βιώσει πιο έντονα από ποτέ την αποβιομηχάνιση και την εκτόξευση της ανεργίας, η επιβίωση των μικρομεσαίων της περιοχής είναι ένα από τα τελευταία αναχώματα πριν από την ολοκληρωτική κατάρρευση της τοπικής οικονομίας.

Είναι καιρός όχι μόνο να ανοίξει σοβαρά η συζήτηση για τους μικρομεσαίους στην Εύβοια, αλλά να τεθούν στο επίκεντρο της διαδικασίας παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Δημοφιλή σήμερα

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

24/04/2018
Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αλλά και τήρηση της νομιμιμότητας η θέση του ΟΛΝΕ για τα Αστέρια. ...
Ο Home Radio στηρίζει το Thessaloniki Street Food Festival 2018

Ο Home Radio στηρίζει το Thessaloniki Street Food Festival 2018

26/04/2018
Ένα Σαββατοκύριακο με πολύ φαγητό και μουσική, τρία μουσικά stages, δύο rest areas, kids corner και kitchen lab! Ο ραδιοφωνι...
Όλα έτοιμα για την Ανάβαση της Ριτσώνας

Όλα έτοιμα για την Ανάβαση της Ριτσώνας

25/04/2018
Όλα είναι έτοιμα για την Ανάβαση Ριτσώνας, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Απριλίου 2018 και αποτελεί τον δεύτερο γύρο του Valvoline Πρωταθλήματος Αναβάσεων....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας