Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, με θέμα τη λειτουργία της σχολής Φυσιοθεραπείας και Θερμαλισμού στα Λουτρά Αιδηψού.
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Τα Λουτρά Αιδηψού κατακλύζουν κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι για να νιώσουν τις ευεργετικές δράσεις των νερών, αλλά και να απολαύσουν τις διακοπές τους. Οι Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας, αποτελούν τον πνεύμονα της τοπικής οικονομίας της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται θεαματική αύξηση αναζήτησης θεραπειών με φυσικές μεθόδους. Η πρόσφατη Ευρωπαϊκή οδηγία προσθέτει νέες προοπτικές ανάπτυξης.

Η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, ανταγωνιστικών με τα Ευρωπαϊκά κέντρα απαιτεί προσωπικό εξειδικευμένο και επιστημονικά καταρτισμένο. Είναι απολύτως λογικό, στον τόπο που λειτουργούν αυτές οι μονάδες και δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους, της πρακτικής άσκησης και της εξοικείωσης με το χώρο εργασίας, να λειτουργεί και σχολή εκπαίδευσης εξειδικευμένου προσωπικού. Άλλωστε, εκτός από εκπαιδευτικούς λόγους, η γνωριμία των εργοδοτών με τους εκπαιδευόμενους αυξάνει και τις πιθανότητες άμεσης εύρεσης εργασίας.

Τα Λουτρά Αιδηψού, στο βορειοδυτικό τμήμα της Εύβοιας, είναι η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας. Αναπτύχθηκε χάρη στις θερμές ιαματικές πηγές της, κατάλληλες για τη θεραπεία πολλών παθήσεων.

Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες το υδροθεραπευτήριο του Ε.Ο.Τ. που λειτουργεί στην περιοχή, αλλά παράλληλα αναπτύχθηκαν και ιδιωτικές μονάδες υδροθεραπευτηρίων, για να καλύπτουν τις ανάγκες των λουομένων, που λειτουργούν εντός ή εκτός ξενοδοχείων με τη μορφή κανονικών λουτήρων ή πισίνας. Λουτροθεραπεία όμως προσφέρεται και από την ίδια τη φύση, αφού οι ιαματικές πηγές αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα, στο χώρο της δημοτικής πλαζ, αποτελώντας ένα μοναδικό φαινόμενο.

Τα θειούχα λουτρά της Αιδηψού θεωρούνται από τα πιο θερμά λουτρά στην Ευρώπη. Στην περιοχή υπάρχουν 60 περίπου πηγές με σημαντική παροχή νερού θερμοκρασίας από 34 έως 71,2 βαθμών Κελσίου. Οι ιαματικές πηγές που αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα καθιστούν την τοποθεσία ιδανική και για θαλασσοθεραπεία. Η δυνατότητα παροχής θεραπείας με διάφορους φυσικούς πόρους, καθιστούν τα Λουτρά Αιδηψού εν δυνάμει  κέντρο θερμαλισμού.
Είναι διαχρονικό και δίκαιο το αίτημα του Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού όπως εκφράστηκε σε πρόσφατη επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία ζητούν την ίδρυση σχολής Ι.Ε.Κ. «Φυσικοθεραπείας και Θερμαλισμού» στην πόλη των Λουτρών Αιδηψού. Παρόμοια αιτήματα έχουν κατά καιρούς εκφράσει και η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και άλλοι σύλλογοι και φορείς της περιοχής.

Από τον Οκτώβριο του 2013 τέθηκε σε εφαρμογή η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2011/24/ΕΕ) για την «διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη» σύμφωνα με την οποία οι θερμαλιστικές θεραπείες θα μπορούν να εκτελούνται ελεύθερα από τους Ευρωπαίους πολίτες σε άλλο κράτος μέλος. Το γεγονός αυτό δίνει μια επιπλέον διάσταση στις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής.

Κατά το παρελθόν έχουν γίνει δύο προσπάθειες λειτουργίας Ι.Ε.Κ. Λουτροθεραπείας – SPA στην περιοχή, από τις σχολές του Υπουργείου Τουρισμού, η μία κατά την υπουργική θητεία του υπογράφοντος στο Υπουργείο Τουρισμού, η λειτουργία του οποίου όμως σταμάτησε αμέσως μετά το πέρας της υπουργικής μου θητείας.

Η ειδικότητα Λουτροθεραπείας – SPA, από την οποία αποφοιτούν εκπαιδευμένοι λουτρονόμοι είναι δυνατόν να ξαναλειτουργήσει είτε από τα Ι.Ε.Κ. που εποπτεύονται από το Υπουργείο Τουρισμού είτε από αυτά που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επίσης σε δημόσια Ι.Ε.Κ. λειτουργούσε και η ειδικότητα «Βοηθός  Φυσικοθεραπευτή σε Ιαματικές πηγές και Λουτρά», η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει και στην περιοχή. Βεβαίως θα πρέπει να ληφθούν  σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους και οι προτάσεις των επαγγελματιών του χώρου, οι οποίοι είναι γνώστες της αγοράς και των αναγκών της, για νέες ειδικότητες.

Η ίδρυση και λειτουργία Ι.Ε.Κ. «Φυσικοθεραπείας και Θερμαλισμού» στην πόλη των Λουτρών Αιδηψού, θα αποτελέσει απόδειξη της Κυβέρνησης για το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού υψηλού επιπέδου, αλλά και για την ανάπτυξη του νομού Ευβοίας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Προτίθεστε να επαναλειτουργήσετε σχολή Ι.Ε.Κ., σχετικής ειδικότητας με «Φυσικοθεραπεία και Θερμαλισμό», στην πόλη των Λουτρών Αιδηψού του νομού Ευβοίας, από την οποία θα αποφοιτούν ικανά κι εξειδικευμένα στελέχη που θα συντελέσουν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα;

2. Σκοπεύετε να ιδρύσετε παράρτημα του Ι.Ε.Κ. Χαλκίδας, στα Λουτρά Αιδηψού, το οποίο θα παρέχει ειδικότητες σχετικές με «Φυσικοθεραπεία και Θερμαλισμό»;

3. Με ποιές προωθητικές ενέργειες προτίθεστε να προβάλλεται στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων την ίδρυση του Ι.Ε.Κ. στα Λουτρά Αιδηψού και των σχετικών με τον θερμαλισμό ειδικοτήτων;

4. Ποιά μέτρα προτίθεστε να λάβετε τα οποία θα λειτουργήσουν ως κίνητρα, ώστε ένας νέος να εκπαιδευτεί σε ειδικότητες του θερμαλισμού, σε σχολές που εδρεύουν σε μέρη όπου λειτουργούν μονάδες θερμαλισμού, όπως τα Λουτρά Αιδηψού, ώστε να διασφαλίσετε την διαρκή λειτουργία των σχολών αυτών;
Δημοφιλή σήμερα

Η Εύβοια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του Star

Η Εύβοια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του Star

20/04/2018
Ο νομός Εύβοιας και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα παρουσιάστηκαν σε αφιέρωμα της εκπομπής του STAR Channel «Γυρίσματα στην...
Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Βατώντα

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Βατώντα

21/04/2018
Την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, εορτή του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός στο Βατώντα...
Ο Δήμος Χαλκιδέων παρουσίασε τον Απολογισμό των Πεπραγμένων του 2017

Ο Δήμος Χαλκιδέων παρουσίασε τον Απολογισμό των Πεπραγμένων του 2017

19/04/2018
Ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για το έτος 2017, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ειδικής δημόσιας συνεδρί...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας