Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, η δημόσια διαβούλευση για το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, που τα είχε όλα. Προτάσεις για αναστήλωση της αγοράς, για κατεδάφιση, καβγάδες, εντάσεις, για να κλείσει μετά από 5 ώρες με την ομόφωνη αποδοχή του Δημοτικού Συμβουλίου των προτάσεων του Δημάρχου Χαλκίδας Αθανάσιου Ζεμπίλη.
Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας
Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας

Αρχικά ακούστηκαν κάποιες ενστάσεις από τη μεριά του κ. Χρήστου Παγώνη για το γεγονός ότι συμμετείχε και η επιτροπή διαβούλευσης στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς όπως τόνισε στο Δήμαρχο Χαλκιδέων Αθανάσιο Ζεμπίλη: «Είχατε δεσμευτεί ότι η κουβέντα αυτή θα γίνει 15 Δεκεμβρίου, μετά πήγε 15 Ιανουαρίου, ενώ από μεριάς μου και από μεριάς του κ. Φραντζή είχαμε πει να γίνει άμεσα για να τελειώνει αυτό το θέμα με το τι θα γίνει με τη δημοτική αγορά.  Αντ΄αυτού έρχεστε με μια πολύ επείγουσα τριών ημερών διαδικασία, δυο μήνες πριν τις εκλογές, έρχεται ένα θέμα να συζητηθεί μαζί με την επιτροπή διαβούλευσης εντελώς παράτυπα και εκτός νομοθετικού πλαισίου».

Ο δήμαρχος Χαλκιδέων τότε απάντησε: «Λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος, το σκοπιμότερο θα ήταν να μην γινόταν αυτό που γινόταν κατά το παρελθόν και δεν υπήρχε ο ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος. Σήμερα πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις σε μια διαλογική διαδικασία. Όσο για τις εκλογές, αυτό που λέτε δεν υφίσταται, καθώς ήταν σε αναμονή η απόφαση του ΚΑΣ και αφού ήρθε χθες, η συνεδρίαση πραγματοποιείται σήμερα». Το παρών του στη συνεδρίαση έδωσε και ο βουλευτής Ευβοίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, ενώ η επιτροπή διαβούλευσης αποτελούνταν ουσιαστικά από επικεφαλείς φορέων του νομού τόσο στον πολιτιστικό όσο και στον οικονομικό τομέα.

Την έναρξη των ομιλιών έκανε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση του για το μέλλον της δημοτικής αγοράς λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η άποψή μου είναι το να μείνουμε από ρομαντική άποψη, στο χαρακτηρισμό του συγκροτήματος ως διατηρητέου χώρου, το σίγουρο είναι ότι θα εγκλωβιστούμε για τα επόμενα 100 χρόνια. Το κτιριακό συγκρότημα καταρρέει αλλά δεν υπάρχει καμία πρόταση. Αν και έχω δει προτάσεις μέσω υπολογιστή καμία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, η νέα προγραμματική περίοδος δεν προβλέπει οικοδομικά κτήρια. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων είναι μια πηγή αλλά θα πρέπει να προκύπτει ότι άμεσα αξιοποιούνται τα χρήματα σε επένδυση. Από τον αγώνα που κάναμε όλο αυτό τον καιρό και κάναμε μια τεράστια προσπάθεια με όλες τις υπηρεσίες, όλες αποδέχθηκαν ότι δεν μπορεί να γίνει αποκατάσταση. Η πρόταση μας θα είναι να εμμείνουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο στην απόφαση του 1990 περί μη χαρακτηρισμού, η οποία δεν σημαίνει αυτομάτως και κατεδάφιση. Άποψή μου είναι ακόμα να προχωρήσουμε σε έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και να σεβαστούμε τη μνήμη αυτού του χώρου χωρίς να ξεπεράσουμε την υπάρχουσα δόμηση. Μάλιστα από το διεθνή διαγωνισμό δίνεται και η ευκαιρία ανάπλασης της πλατείας αγοράς αλλά και των γύρων χώρων. Η διαδικασία του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού μπορεί να ολοκληρωθεί και μετά από μήνες ή και πιο σύντομα, ενώ η πρόταση μας αναμένεται να περάσει από το Υπουργείο Πολιτισμού».

Μετά τον δήμαρχο τον λόγο έλαβε η επιτροπή διαβούλευσης, η οποία αποτελούνταν ενδεικτικά από την κα Παρασκευή Αγιοστρατίτη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ευβοίας  τον κ. Ηλία Θαλάσση,πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών νομού Ευβοίας, τον κ. Νίκο Γεωργάτο, Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας, τον κ. Θανάση Δεμερούτη, εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας, εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, εκπροσώπους αρχιτεκτόνων και τοπογράφων μηχανικών, εκπροσώπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου καθώς και της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας κ.α.

Οι προτάσεις της επιτροπής ήταν αρκετές, σύντομες και ενδιαφέρουσες στην πλειοψηφία τους. Άλλες μιλούσαν για άμεση κατεδάφιση και άλλες για αναστήλωση της. Ακούστηκαν προτάσεις για δημιουργία συνοικιακών καταστημάτων όπως καφενεία, μαγαζιά που θα φιλοξενούν τοπικά προϊόντα της Ευβοϊκής θάλασσας και γης, εκθεσιακούς χώρους με φωτογραφίες που αναπαριστούν τη μικρογραφία μιας ολόκληρης ζωής- συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης-, δημιουργία χώρων πρασίνου, σύνδεση της Παραλίας Χαλκίδας με τη Δημοτική Αγορά, τουριστική αναβάθμιση της περιοχής, ενώ τονίστηκε από πολλούς η κατεδάφιση και του πάρκινγκ στην πλατεία αγοράς καθώς και η πλήρης αναμόρφωση και σύνδεση της πλατείας αγοράς με τη Δημοτική Αγορά. Κοινός γνώμονας όλων είναι ότι μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση η αγορά θα πρέπει να καθαριστεί, να φωταγωγηθεί και να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες νυχτερινής φύλαξης της για να σταματήσει να υπάρχει αυτή η καταπάτηση που υφίσταται μέχρι τώρα από χρήστες ναρκωτικών ουσιών κτλ.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι δημοτικοί σύμβουλοι με τον κ. Χρήστο Παγώνη, αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης να δηλώνει μεταξύ άλλων: «Γνώμη μου; Αυτό το πράγμα πρέπει να κατεδαφιστεί αφού δεν έχει καμία αξία. Να κατεδαφιστεί και να γίνει ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Να ενοποιηθεί η πλατεία και η αγορά ώστε να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο με ιστορικά στοιχεία. Εγώ από τις επισκέψεις που έκανα και από επαφές που είχα με τον κόσμο είδα ότι όλους μας ντροπιάζει και πρέπει να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο. Αν το Συμβούλειο των Νεότερων Μνημείων το κρίνει πάλι διατηρητέο τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Παίρνονταςτο λόγο ο κ. Βαγγέλης Σταματούκος, ο οποίος αφού έδειξε στο συμβούλιο 6 σελίδες με υπογραφές πολιτών που θέλουν να κατεδαφιστεί η αγορά δήλωσε: «Θα συντασσόμουν με την πρόταση του δημάρχου που λέει να πάμε σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αλλά ο δήμαρχος είναι ρομαντικός, όπως είναι και πολλοί άλλοι οι οποίοι πιστεύουν ότι αν κατεδαφιστεί θα γίνει ξανά το ίδιο».

Την άποψη του κατέθεσε και ο κ. Γιώργος Βλαχογιώργος, ο οποίος δήλωσε: «Ο σύντροφος Ζεμπίλης τα ξέρει όλα. Έκανε φτερό και πούπουλο τους μηχανικούς, ειρωνεύτηκε τους αρχιτέκτονες, ήξερε τις αποφάσεις του Υπουργείου. Τότε ποιος ο λόγος που συγκάλεσε δημοτικό συμβούλιο; Μα είναι απλό. Θέλει να βάλει στο ΚΑΣ την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου δηλαδή τον αποχαρακτηρισμό και τελικά την κατεδάφιση της αγοράς. Θα γίνει ότι έγινε και με το πάρκινγκ. Θα χτιστεί ένα 20ωροφο κτίριο και όχι φως δεν θα βλέπει ο Θανάσης ο Τάρτης, αλλά ούτε και τα ποντίκια που βλέπει τώρα. Είμαι πεπεισμένος ότι από τις τοποθετήσεις των αρχιτεκτόνων και των μελετητών είναι εφικτή η διατήρηση και η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς. Η μνήμη δεν είναι θέμα κόστους. Είμαστε υπερ της αναπαλαίωσης και της δημιουργίας νέας αγοράς και είμαι κατά της εισήγησης του δημάρχου».

Τέλος το λόγο έλαβε ο κ. Γιώργος Φραντζής ο οποίος δήλωσε: «Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου έχει πέσει στη μεγαλύτερη πλάνη. Η ελάσσονος αντιπολίτευση και εγώ μαζί το είχαμε πει από το 2011 ότι Δήμαρχε εγκαταλείπετε εσκεμμένα την αγορά, για να προκαλέσετε τη δυσαρέσκεια των πολιτών και να την οδηγήσετε στην κατεδάφιση. Είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα προλάβετε να πραγματοποιήσετε το σχέδιο κατεδάφισης».

Η συνεδρίαση έκλεισε με τον κ. Δημήτρη Αναγνώστου να δηλώνει ότι το δημοτικό συμβούλιο δέχεται ομόφωνα την πρόταση του δημάρχου για αποχαρακτηρισμό της Δημοτικής Αγοράς, δηλαδή να εισηγηθούν ως σώμα να αποχαρακτηριστεί με καινούργια απόφαση το κτίριο ως διατηρητέο και τελικά να ακολουθήσει η κατεδάφιση της.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
Tonia Makra (10/2/2014 9:42:45 μμ)
Αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο Δήμαρχος δεν ξέρει ούτε καν το θέμα της Αγοράς και ότι εξυπηρετεί συμφέροντα που του λένει τι θα λέει. Εξ ου και η γενικόλογη εισήγησή του που δεν δικαιολογείται μετά από τόσα χρόνια που κρατάει αυτό το θέμα θα έπρεπε να είναι πιο σαφής αλλά σίγουρος ότι θα κατεδαφιστεί πετάει και δύο εξυπνάδες ντροπή στη δημοτική αρχή ντροπή και πάλι ντροπή
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας