Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στους Υπουργούς Υγείας, Υποδομών, Παιδείας και Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος με θέμα την «Αντισεισμική θωράκιση δημόσιων κτιρίων Νομού Ευβοίας».
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Σύμφωνα με εκτεταμένο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», έγκριτοι σεισμολόγοι προβλέπουν πως την επόμενη δεκαετία θα εκδηλωθούν ισχυρότατοι σεισμοί, άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε 8 οριοθετημένες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Βάσει δε του «γεωλογικού ιστορικού» μία εκ των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες ζώνες» είναι και ο Νομός Ευβοίας και το θαλάσσιο περιβάλλον που τον περικλείει.
 
Είναι άμεσα αντιληπτό πως η αντισεισμική θωράκιση της Εύβοιας αποτελεί επιτακτική ανάγκη και καθήκον της Πολιτείας. Επίσης, είναι αυτονόητο πως, παρόλο τον θεωρητικά αυστηρό αντισεισμικό κανονισμό που τέθηκε σε ισχύ μετά τον σεισμό της Αθήνας τον Σεπτέμβριο του 1999, τα ερωτήματα που εγείρονται για την αντισεισμική προστασία των δημόσιων κτιρίων των εν λόγω περιοχών «υψηλού κινδύνου» είναι πολλαπλά και κρίσιμα.
 
Το κυρίαρχο αντικείμενο έρευνας είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια κτίρια που έχουν ανεγερθεί πριν τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό του 1999, λαμβάνοντας δε υπόψιν την φθορά που έχουν υποστεί λόγω πληγμάτων από παλαιότερους σεισμούς και δυστυχώς  λόγω έλλειψης συντήρησης.
 
Ποιες είναι λοιπόν οι πιστοποιήσεις στατικότητας και πότε έγιναν, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, τον Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (πριν καταργηθεί) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε δημόσιους χώρους οι οποίοι κατακλύζονται καθημερινά από πλήθος πολιτών;
 
Έχουν ελεγχθεί στην Εύβοια, για την καταλληλότητα τους, σχολεία, νοσοκομεία,  γηροκομεία, δημόσια ταμεία, κτίρια δημόσιων υπηρεσιών, πανεπιστημιακές σχολές, συνεδριακά κέντρα, αθλητικοί χώροι, λιμένες, ναοί και ιστορικά μνημεία;
 
Για να γίνει ακόμα πιο σαφές και κατανοητό το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουμε πανελλαδικά αλλά και ειδικότερα στον Νομό Ευβοίας, αρκεί να παραθέσουμε τις δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ, κ. Κοσμά Στυλιανίδη, στην εφημερίδα Καθημερινή: «Από τα 80.000, ίσως και περισσότερα, δημόσια κτίρια, τα οποία έπρεπε να εξεταστούν, έχουν ελεγχθεί έως σήμερα, σε πρώτο βαθμό, μόνον τα 12.800, δηλαδή ποσοστό περί το 15%. Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι και αυτά είναι εντάξει, αφού δεν ελέγχθηκαν και σε δεύτερο βαθμό. Η σχετική εντολή υπάρχει από παλαιά στις Περιφέρειες».
 
Τέλος, για να αντιληφθούμε επιπλέον την σοβαρότητα του ζητήματος «αντισεισμική προστασία», είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα το 50% της σεισμικής δραστηριότητας της Ευρώπης και στατιστικά στην χώρα μας αντιμετωπίζουμε έναν ισχυρό σεισμό κάθε 1½ χρόνο.
 
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
 
1. Πόσα δημόσια κτήρια στην Εύβοια έχουν ελεγχθεί σε πρώτο βαθμό και πόσα σε δεύτερο; Να δοθεί αναλυτική λίστα.

2. Η τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχουν διενεργήσει ελέγχους στην Εύβοια; Έχουν ζητήσει την υλικοτεχνική βοήθεια από τα αρμόδια Υπουργεία; Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο έλεγχος αυτός; Να δοθεί έκθεση πεπραγμένων. Να δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος με τα ασφαλή και τα μη ασφαλή δημόσια κτίρια της Εύβοιας.

3. Πότε έγινε ο τελευταίος έλεγχος στον Νομό Ευβοίας; Έχει δρομολογηθεί νέος έλεγχος με την επικαιροποίηση των στοιχείων κατόπιν νεότερων καταπονήσεων από την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα; Να δοθεί χρονοδιάγραμμα ενεργειών που έλαβαν χώρα και που προγραμματίζονται για το μέλλον.

4. Δημόσια κτίρια του Νομού Ευβοίας, που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα, κρίνονται επιλέξιμα και μπορούν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ ώστε να αντληθούν «κονδύλια» για την ανακατασκευή τους; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή;

5. Προτίθεται η κυβέρνηση να ψηφίσει νέο Αντισεισμικό Κανονισμό για τις περιοχές «υψηλού κινδύνου»;

6. Προγραμματίζονται ασκήσεις ετοιμότητας και «εκστρατεία» αντισεισμικής ενημέρωσης στον Νομό Ευβοίας;

7. Από τις περίπου 14.500 σχολικές μονάδες πανελλαδικά, οι 4.440 έχουν ανεγερθεί πριν από το 1959 και οι 3.880 πριν από το 1985. Συγκεκριμένα για τον Νομό Ευβοίας, πότε έγινε έλεγχος αντισεισμικότητας στα σχολικά κτίρια της περιοχής και ποια τα αποτελέσματα αυτού; Να δοθεί η αναλυτική έκθεση του ελέγχου που διενεργήθηκε. Ποιες ενέργειες προγραμματίζουν από εδώ και πέρα, η Περιφέρεια και οι Δήμοι;

8. Σύμφωνα με πληροφορίες το 50% των νοσοκομειακών κτιρίων της χώρας (περίπου 300) ανεξάρτητα από την στατικότητα τους, χρίζουν λεπτομερέστερου έλεγχου ή τεχνικών παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα στον Νομό Ευβοίας πότε έγινε αντισεισμικός έλεγχος στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας και ποια τα αποτελέσματα αυτού;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοφιλή σήμερα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

18/04/2018
Η υπερπαραγωγή των Θεατρικών Σκηνών, που συνάρπασε το Αθηναϊκό κ...
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

12/04/2018
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα»...
Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

19/04/2018
Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, όλα τα εμπορικά καταστήματα, στην Χαλκίδα...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας