Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου ο δήμαρχος Καρπενησίου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, στο ξενοδοχείο Lucy στην παραλία της Χαλκίδας.
Κώστας Μπακογιάννης
Κώστας Μπακογιάννης

Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης δεν άνοιξε τα χαρτιά του αλλά τόνισε ότι αυτή η πρώτη επίσκεψη είχε σαν κύριο στόχο να ακούσει τους φορείς και ν΄ αφουγκραστεί τα προβλήματα του τόπου, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι όταν ξεκίνησε να ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση είχε σαν πρότυπο του τον Θανάση Ζεμπίλη, καθώς τον θεωρεί μέχρι και σήμερα έναν πετυχημένο δήμαρχο. Ακόμα αναφέρθηκε και στα τρία βασικά «όπλα»  του προεκλογικού αγώνα του, τα οποία είναι νέοι άνθρωποι, ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο και ένα κοστολογημένο ρεαλιστικό πρόγραμμα.

Επιπλέον έκανε αναφορές στον υποψήφιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο, στις συναντήσεις που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Αθανάσιο Μπουραντά, ενώ τόνισε ότι η φιλοσοφία του είναι να έρθει σε επαφή με τον κόσμο και όχι να διοργανώσει μεγαλειώδεις προεκλογικές συγκεντρώσεις, τις οποίες όπως δήλωσε ο ίδιος « τις βαριέμαι ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο». Τέλος ξεκαθάρισε ότι το ψηφοδέλτιο μαζί με τα ονόματα των αντιπεριφερειαρχών θα ανακοινωθεί αρχές με μέσα του Μάρτη, ενώ το πρόγραμμα τέλη Μαρτίου, 1.5 μήνα πριν τις εκλογές δηλαδή, ώστε ο κόσμος να έχει το χρόνο να κρίνει και να συγκρίνει.

Παίρνοντας το λόγο αρχικά ο κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης είπε στη σύντομη ομιλία του: « Σήμερα είναι η πρώτη επίσκεψη που κάνω στο νομό Ευβοίας στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου. Επέλεξα να ξεκινήσω εδώ από τη Χαλκίδα, από την Εύβοια ακριβώς για να σηματοδοτήσω τη μεγάλη αξία που πιστεύω ότι έχει ο νομός, την πάρα πολύ μεγάλη σημασία που έχει για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Για μένα η προεκλογική εκστρατεία είναι πανώ από όλα μια επένδυση στο μέλλον. Πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες θα έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε γερές βάσεις, σωστά θεμέλια για το μέλλον. Και τι εννοώ με αυτό; Είναι δηλαδή μια περίοδος που μας επιτρέπει να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να δουλέψουμε όλοι μαζί όσο γίνεται καλύτερα στην Περιφέρεια και να μπορέσουμε να πετύχουμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Όπως το έχω επαναλάβει και άλλες φορές η δική μας προσπάθεια κινείται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας της είναι ο υπερκομματικός της χαρακτήρας. Δεν αρνούμαι σε καμία περίπτωση την κομματική προέλευση οποιουδήποτε και πόσο μάλλον εμού. Ουδείς άλλωστε έχει προκύψει από παρθενογένεση. Πιστεύω όμως και δίνω τη μάχη γι΄αυτό ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν χωράνε κόμματα, δεν χωράνε πολιτικοποιήσεις. Κατεξοχήν τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος που προσφέρεται για συνεννόηση, για συνεργασία, για συναίνεση. Και εγώ αυτό θα προσπαθήσω να πετύχω στο μέγιστο βαθμό. Ο δεύτερος άξονας είναι ότι θα προσπαθήσω όσο γίνεται περισσότερο να συνεργαστώ με νέους ανθρώπους είτε σε ηλικία είτε νέους όπως λέμε στα μυαλά. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα ν΄ αλλάξουμε σελίδα και πιστεύω πραγματικά ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει το παράδειγμα αν θέλετε και συνολικά στη χώρα μας, μια νέα γενιά μπαίνει σιγά σιγά στα πράγματα, νέα γενιά και στον τρόπο σκέψης και στη κουλτούρα αλλά και στη νοοτροπία, μια νέα γενιά, η οποία περιλαμβάνει τη σκυτάλη. Ο τρίτος άξονας που είναι πολύ σημαντικός είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είθισται στις προεκλογικές εκστρατείες να παρουσιάζονται αναλυτικά ευχολόγια, τα οποία προγράμματα δεν τα λες. Η δική μας λογική είναι διαφορετική. Θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο κοστολογημένο πρόγραμμα το οποίο θα προσφέρει πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της Περιφέρειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα λέμε ναι αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί να πούμε και κανένα όχι, όσο παράταιρο ή παράδοξο αν ακούγεται σε μια προεκλογική εκστρατεία. Οι επισκέψεις που κάνω και η δουλειά που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με το πρόγραμμα, δηλαδή την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Προσπαθούμε να μιλήσουμε με όσο γίνεται με περισσότερους φορείς, προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με όσους γίνεται περισσότερους πολίτες για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε όσο γίνεται πιο περιεκτικά και να δεχτούμε προτάσεις και ιδέες».

Με το πέρας της ομιλίας του ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, απαντώντας σε κάποιες ξεκάθαρα και σε άλλες όχι τόσο.

Αναφορικά με την ανακοίνωση του ονόματος του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας ο κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης δήλωσε: «Εγώ αυτή τη στιγμή μιλάω με πάρα πολλούς ανθρώπους και στους πέντε νομούς, προσπαθώ να αποκτήσω την καλύτερη δυνατή εικόνα της ανθρωπογεωγραφίας. Δεν προσπαθώ να το κάνω με τον παραδοσιακό τρόπο. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί ήδη από αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που κάνω αυτή την προσπάθεια διαπιστώνω ότι υπάρχει περισσότερος ενθουσιασμός, υπάρχουν πάρα πολλές δυνάμεις στην περιφέρεια που περιμένουν ν΄ απελευθερωθούν και νομίζω ότι μέχρι τις αρχές του Μάρτη ή τα μέσα θα έχουμε καταλήξει και θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε το συνδυασμό μας».

Σχετικά με τις φήμες που ακούγονται για τον Μπάμπη Μανιάτη και αν πληρεί τις προϋποθέσεις ο κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης απάντησε: «Νομίζω ότι κάποιος πρέπει να προσεγγίσει αυτή την προσπάθεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχουν πάρα πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι και σε όλη την περιφέρεια και στο νομό της Εύβοιας. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν όρεξη για προσφορά και δεν σας κρύβω ότι αυτή τη στιγμή έρχομαι σε επαφή με πολλούς από αυτούς και το Μάρτη με το καλό θα ανακοινώσω την απόφαση μου. Όσο για τις προϋποθέσεις, πολλοί τις καλύπτουν», για να συνεχίσει ερωτώμενος για το κριτήριο αξιολόγησης του υποψήφιου περιφερειάρχη ότι το μοναδικό κριτήριο θα είναι ποιος θα δουλέψει αποτελεσματικότερα την επόμενη ημέρα.

Στο ερώτημα για την ανεργία στην Εύβοια και ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που είδε ο κ. Κώνσταντίνος Μπακογιάννης στη διάρκεια της σημερινής του συνάντησης με τους φορείς δήλωσε: «Η ανεργία είναι το νούμερο ένα πρόβλημα όχι μόνο στην Εύβοια αλλά και σε όλη την περιφέρεια. Τα τελευταία 2-3 χρόνια χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους, όταν κλείσανε μια σειρά από εταιρείες. Μια περιφέρεια από μόνη της ενδεχομένως να μη μπορεί ν΄ αλλάξει το δρόμο που έχει πάρει η ελληνική οικονομία. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι η Περιφέρεια είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το νέο ΣΕΣ το διάδοχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έχει μια ξεκάθαρη θέση προς τη δημιουργία προς την εξωστρέφεια και προς τις δουλειές. Έχουμε τα εργαλεία στη διάθεση μας να πετύχουμε το στόχο μας. Και εκεί τελικά είναι που θα κριθεί οποιαδήποτε δουλειά γίνει στην Περιφέρεια. Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στην περιφέρεια.

Όσον αφορά τα προβλήματα, πρώτον υπάρχει το ζήτημα της ανεργίας για το οποίο μιλήσαμε. Δεύτερον, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα υποδομών. Δεν αναφέρομαι μόνο στο οδικό δίκτυο το οποίο έχει μείνει πολύ πίσω, αλλά αναφέρομαι και σε συγκεκριμένα έργα υποδομών παραδείγματος χάριν ένα φράγμα ή δυο φράγματα τα οποία θα ήταν πολύ σημαντικά για την πρωτογενή παραγωγή. Τρίτον, θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο και υπάρχουν τα εργαλεία για να ενισχύσουμε περισσότερο την επιχειρηματικότητα στο νομό Εύβοιας. Τέταρτον, υπάρχει ο τουρισμός, ο οποίος θα μπορούσε επίσης να ενισχυθεί και μιλάμε όχι μόνο για εσωτερικό τουρισμό αλλά μιλάμε και για τουρισμό από το εξωτερικό. Συνολικά, αν θέλετε την άποψη μου προέρχομαι από ένα νομό, ο οποίος αντιμετωπίζει τεράστια ζητήματα γεωγραφικά.

Εμείς στο Καρπενήσι είμαστε στο βουνό, είμαστε απομονωμένοι και αντιμετωπίζουμε την εγκατάλειψη και την ερήμωση. Η Εύβοια αντίθετα είναι προικισμένη από τη γεωγραφία. Είναι ένας τομέας που συνδυάζει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, την παραγωγή και τη βιομηχανία με ένα ιδιαίτερα δυναμικό έμψυχο υλικό. Δεν έχει κανένα λόγο η Εύβοια να μην είναι μπροστάρης, δεν έχει κανένα λόγο να μην πρωταγωνιστήσει».

Αναφορικά με το ερώτημα για την υποψηφιότητα του κ. Αθανάσιου Γιαννόπουλου δήλωσε: «Εγώ τιμώ και σέβομαι την προσφορά του κ. Γιαννόπουλου στα κοινά. Εφόσον έχει πάρει την απόφαση να κατέβει στις εκλογές, πολύ καλά θα κάνει να κατέβει και να φτάσει μέχρι τέλους. Δεύτερον δεν θεωρώ ότι οι εκλογές είναι καλλιστεία ή πασαρέλα. Δεν αγωνιζόμαστε για ένα χώρο. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία ευρύτερα και προσπαθούμε ο καθένας μας να τοποθετηθεί».

Για τις συνεχόμενες συναντήσεις με τον κ. Αθανάσιο Μπουραντά και τις επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων αν του έχει γίνει πρόταση (σ.σ. του αντιπεριφερειάρχη) για να ενδεχόμενη συνεργασία καθώς και γιατί οι συναντήσεις έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ο κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης απάντησε: «Τις τελευταίες εβδομάδες έχω κάνει πολλές συναντήσεις με πολλούς ανθρώπους σε πολλά μέρη της Στερεάς Ελλάδας και θα συνεχίσω να το κάνω. Δεν θα μπω στη λογική ν΄ αναφέρομαι δημοσίως στο περιεχόμενο της κάθε συνάντησης. Είναι απολύτως λογικό να έχω συναντηθεί με τον Αθανάσιο Μπουραντά, εκλέγεται πάνω από είκοσι χρόνια, με ενημέρωσε και με βοήθησε να καταλάβω ακόμα καλύτερα ποια είναι τα προβλήματα, ποιες οι προκλήσεις αλλά και πολύ συγκεκριμένα σε ποιο στάδιο βρίσκονται διάφορες παρεμβάσεις. Με τον Θανάση κάναμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση όπως έκανα και με το δήμαρχο της πόλης όπως έκανα και με τους περιφερειακούς συμβούλους και θα συνεχίσω να το κάνω. Αυτή η συζήτηση που κάνουμε δεν έχει να κάνει με την πολιτική τοποθέτηση του καθενός. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχω καταλήξει στο ποιοι θα είναι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες άρα δεν θα μπορούσα να κάνω επίσημη πρόταση σε κανέναν».

Αναφορικά με την επιστολή που απέστειλε ο Θανάσης Ζεμπίλης και στην οποία  γνωστοποιεί την πρόθεση του να ξηλώσει το σταθμό των διοδίων στην είσοδο του νομού ζητώντας από τους περιφερειάρχες να ξεκαθαρίσουν τη δική τους θέση, ο κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης απάντησε: «Ο κ. Ζεμπίλης είναι φίλος μου και πολύ πετυχημένος δήμαρχος και όταν εγώ ξεκίνησα ήταν  από τα πρότυπα μου. Συμφωνώ με τον κ. Ζεμπίλη όπως συμφωνούμε και όλοι στο ζήτημα των διοδίων. Όμως νομίζω ότι τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται με ακραίες ενέργειες αλλά λύνονται στο τραπέζι του διαλόγου. Και είμαι σίγουρος ότι όλοι εμείς οι δήμαρχοι που μας πλήττει αυτή η αύξηση των διοδίων τόσο πολύ, όταν μας δοθεί η ευκαιρία και δούμε ότι το κράτος μας ακούει θα αποφύγουμε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες και θα προσπαθήσουμε με τα επιχειρήματα μας να πείσουμε».

Ερωτώμενος για το αν μπορεί να υπηρετήσει το θεσμό του Καλλικράτη δήλωσε: «Αναμφισβήτητα μπορώ να τον υπηρετήσω αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ σήμερα. Από εκεί και πέρα ο Καλλικράτης έχει τεράστια ζητήματα που πρέπει να επιληφθούν. Το πιο δομικό είναι ότι πρέπει να μιλήσουμε σε αυτή τη χώρα για μια ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή τη στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να εξαρτάται από το κεντρικό κράτος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε όσο θα θέλαμε ή όσο θα μπορούσαμε. Πως όμως θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό; Υπάρχει ένας απλός τρόπος και αυτός έχει να κάνει με τα οικονομικά. Πρέπει να μπορεί η αυτοδίοικηση και στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό να έχει τα δικά της έσοδα. Ο φόρος ακινήτων θα πρέπει να περάσει στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας».

Όσον αφορά το αν η Περιφέρεια είναι κοιμώμενος γίγαντας δήλωσε: «Εγώ δεν είπα τίποτα παραπάνω από αυτό που αποτελεί κοινή διαπίστωση. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το παρελθόν και ν αρχίσουμε ν ασχολούμαστε με το μέλλον. Το ζητούμενο είναι τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη πενταετία».

Τέλος και όσον αφορά τον τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες αρκέστηκε στο να δηλώσει: «Ο τρόπος επικοινωνίας με τους πολίτες είναι η άμεση επαφή. Αυτόν που ξέρω εγώ. Θα πάω πολή-πόλη, χωριό χωριό, πόρτα πόρτα θα τους κοιτάξω στα μάτια και θα προσπαθήσω να τους πείσω, θα τους ακούσω, θα μάθω από αυτούς και θα κάνω έναν καλό αγώνα. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο. Δεν μου αρέσει η λογική του μονολόγου και σε προσωπικό επίπεδο την βαριέμαι απίστευτα (αναφορικά με τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις των πολιτικών). Για μένα σημασία έχει ο διάλογος».
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας