Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατάθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Μετά την κατάργηση του ΟΕΚ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στον ΟΑΕΔ, παρατηρούμε πως υπάρχει δυστοκία στην εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής καθώς τα χρήματα που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους, παρατύπως κατευθύνονται σε σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που ορίζει ο νόμος.

Οι κρατικοί φορείς, οφείλουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις αναφορικά με τα έσοδα υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ που έχουν παρακρατηθεί από το ΙΚΑ  αλλά  και για τα ποσά αντιστοίχως που έχουν αποδοθεί στον ΟΑΕΔ.

Μετά τη σεισμική καταστροφή στο Ληξούρι, γίνεται αντιληπτό ότι η στεγαστική πολιτική θα πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα ώστε να καλύψει  τα προβλήματα που έχουν  δημιουργηθεί.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Κε Υπουργέ,

Με τον Ν.4144/2013 ο ΟΑΕΔ κατέστη καθολικός διάδοχος του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Συνάγεται λοιπόν το απόλυτα ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι τα χρήματα που παρακρατούνται υπέρ του τ.ΟΕΚ, πρέπει να διατίθενται για τους σκοπούς και τις  υποχρεώσεις του καταργηθέντα Οργανισμού.

Ο ΟΑΕΔ, όμως παρατύπως, διαθέτει τα χρήματα του Ε.Λ.Ε.Κ.Π. σε σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που ρητά ορίζονται στο νόμο, με τη μορφή συνεχούς δανειοδότησης.

Ο ΟΑΕΔ διαθέτει το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό των καταργημένων Οργανισμών, το οποίο κατέχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος στεγαστικής πολιτικής. Διαθέτει, επίσης, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (Ο.Π.Σ.) του τ.ΟΕΚ, που δύναται να εξυπηρετήσει χωρίς ουσιαστικό κόστος την απρόσκοπτη εφαρμογή των προγραμμάτων.

Από την κατάργηση του ΟΕΚ, εδώ και δύο χρόνια περίπου, δεν έχει εφαρμοστεί κανένα νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής παρότι οι εισφορές εξακολουθούν να παρακρατούνται από τους εργαζόμενους και προβλέπεται η απόδοσή τους στον ΟΑΕΔ (Ε.Λ.Ε.Κ.Π.), μέσω του ΙΚΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του Ν. 3863/2010, Φ.Ε.Κ. 115/Α/15.07.2010, άρθρο 40, παρ.2, προβλέπεται από 01.07.2011 οι εισφορές των εργαζομένων να αποδίδονται απευθείας  στο Δημόσιο ή στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης για τους οποίους παρακρατούνται.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  • Ποιό είναι το συνολικό ποσό των εισφορών των εργαζομένων που το ΙΚΑ έχει εισπράξει υπέρ των καταργηθέντων τ.ΟΕΚ ,τ.ΟΕΕ για τα έτη 2012 και 2013 και πόσα χρήματα από το συνολικό παρακρατηθέν ποσό έχουν αποδοθεί στον ΟΑΕΔ έως σήμερα;
  • Σκοπεύει η κυβέρνηση να φροντίσει να αποδοθεί το χρέος του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ;
  • Πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρυθμίσεις των δανείων που ο τ.ΟΕΚ έχει χορηγήσει από ίδια κεφάλαια και έχουν στην πλειοψηφία τους χορηγηθεί σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ κ.α );
  • Πότε θα διατεθούν τα 215 έτοιμα διαμερίσματα που ο τ.ΟΕΚ είχε αγοράσει και ο ΟΑΕΔ  τώρα κατέχει;
  • Tι σκοπεύει να κάνει ο ΟΑΕΔ για τις κατεστραμμένες εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι Κεφαλονιάς, δεδομένου ότι οι ζημιές που έχουν πάθει δεν είναι επισκευάσιμες;

O Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημοφιλή σήμερα

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στον Δήμο Χαλκιδέων

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στον Δήμο Χαλκιδέων

23/03/2017
Συνεχίζοντας το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων δρόμων, το Τμήμα Έργων Αυτεπιστασίας του Δήμου Χαλκιδέων προχώρησε σε το διήμερο 21 και 22 Μαρτίου στην το...
Ευχαριστεί όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για το κληροδότημα Μπαφέρου ο Π. Τζαφέρος

Ευχαριστεί όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για το κληροδότημα Μπαφέρου ο Π. Τζαφέρος

24/03/2017
Ευχαριστήρια επιστολή σε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για την ανάγκη δημιουρ...
Aσφαλτοστρώσεις στη Χαλκίδα

Aσφαλτοστρώσεις στη Χαλκίδα

24/03/2017
Ολοκληρώθηκαν σήμερα Παρασκευή 24 Μαρτίου σε περιοχές της Χαλκίδας, οι ασφαλτοστρώσεις που πραγματοποιεί το Τμήμα Έργων Αυτεπιστασίας του Δήμου Χαλκιδέων. ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας