Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατάθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, μετά την ανακοίνωση της Χαλυβουργικής για την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων της.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ώστε να ανακοπεί η συνεχής αποβιομηχάνιση της χώρας.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων της Χαλυβουργίας και βρίσκεται απέναντι στην εργοδοσία τους, που τους χρησιμοποιεί, για να ασκήσει πιέσεις στους κυβερνητικούς εταίρους.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Θέμα: «Άμεση παρέμβαση για τη διάσωση της Χαλυβουργικής»

Κε Υπουργέ,

Όπως ήδη γνωρίζετε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας μας, η Χαλυβουργική, έχει προχωρήσει στο μέτρο της διαθεσιμότητας, για 200 από τους 265 εργαζομένων της, για μια περίοδο 6 εβδομάδων, διακόπτοντας παράλληλα την παραγωγική της δραστηριότητα.

Αρχικά οφείλουμε να τονίσουμε, ότι θεωρούμε απαράδεκτη την τακτική των διοικούντων της εταιρείας, που χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους τους ως πολιορκητικό κριό, αποσκοπώντας στη δημιουργία πιέσεων για την αλλαγή του ενεργειακού κόστους.

Είναι όμως σαφές, πως η ανταγωνιστικότητα που θα πρέπει να έχουν αντίστοιχες εταιρείες έναντι άλλων Ευρωπαϊκών, μετά την καθίζηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, στηρίζεται στην εξαγωγική δραστηριότητα. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, το κόστος ενέργειας είτε από τη ΔΕΗ ή από τη ΔΕΠΑ, καθιστά τη συγκεκριμένη αλλά και συναφείς βιομηχανίες ασύμφορες για παραγωγή. Σε αυτό το σημείο αναφέρουμε, ότι αδιαφορώντας για τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί αθέμιτου ανταγωνισμού, η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει την επιδότηση πράσινης ενέργειας προς τη βαριά της βιομηχανία από 4 δις ευρώ για το 2013 σε 5,1 δις για το τρέχον έτος.

Αναφορικά με το κόστος ενέργειας από τη ΔΕΗ, υπήρξε ο νόμος του ΥΠΕΚΑ, για Ρυθμίσεις θεμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλα θέματα, σύμφωνα με το οποίο προβλεπόταν το μέτρο της διακοψιμότητας που αναμενόταν να επιφέρει μειώσεις κόστους ενέργειας της τάξης του 18% μετά την υπογραφή συμβάσεων με τον ΑΔΜΗΕ.

Από την άλλη πλευρά η άρνηση της κυβέρνησης να προσφεύγουν οι μεγάλες βιομηχανίες απευθείας στη ΔΕΠΑ για την αγορά φυσικού αερίου, έχει σαν αποτέλεσμα οι βιομηχανίες αυτές να προμηθεύονται το ακριβότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  • Ποια είναι τα αποτελέσματα των συζητήσεων για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου;
  • Ποιες ενέργειες θα αναλάβετε ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία των μεγάλων βιομηχανιών της χώρας και να μην κινδυνέψουν άλλες θέσεις εργασίας;
  • Πως σχεδιάζετε να ρίξετε το ενεργειακό κόστος ώστε να μην έχουν και άλλες βιομηχανίες την κατάληξη της Χαλυβουργικής;

O Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Αναγνωστάκης
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας