Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Το Επιμελητήριο της Εύβοιας θεωρώντας τον Πρωτογενή Τομέα ως την σημαντικότερη βιομηχανία που διαθέτει η χώρα μας και με στόχο την υποστήριξη και την ανάπτυξή του, διοργάνωσε την Δεύτερα 17/02/2014 ημερίδα με θέμα : «Η Συμβολή και οι Ευκαιρίες του Πρωτογενούς Τομέα στην Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας».
Παναγιώτης Σίμωσης
Παναγιώτης Σίμωσης

Τις εργασίες της ημερίδας συντόνισε ο κος Γιάννης Λαλανίτης μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου, ο οποίος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια δράσεων του Φορέα σε θέματα που αφορούν τον Πρωτογενή Τομέα, η ανάπτυξη του οποίου θεωρείται υψίστης σημασίας.

Οι κεντρικοί ομιλητές και οι εισηγήσεις τους οι οποίες πραγματικά καθήλωσαν το κοινό ήταν : «Η σημασία του πρωτογενούς τομέα στην ανασυγκρότηση της εθνικής μας οικονομίας» Φεγγερός Κωνσταντίνος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Marketing Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» Ζανόπουλος Σταύρος, Γεωπόνος, Πρόεδρος του Παραρτήματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων στον Αγροδιατροφικό Τομέα» Πούμπουρας Γεώργιος, Γεωπόνος- Ζωοτέχνης, Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού έργου, Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Ο Ρόλος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στα πλαίσια της Νέας Προγραμματικής περιόδου 2014-2020 με έμφαση στην αγροδιατροφή» Στρατάκος Γιώργος, Γεωπόνος MSC, Ειδικός συνεργάτης Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Παναγιώτης Σίμωσης σε ένα λόγο πραγματικά καταιγιστικό, μεταξύ άλλων τόνισε: "Μόνο ο Πρωτογενής Τομέας μπορεί να γίνει το άρμα για την ανάπτυξη και την εδραίωση της ελληνικής Οικονομίας. Γι΄ αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να ξαναστήσουμε τον Πρωτογενή τομέα, ο οποίος θα πρέπει να συνδεθεί με τον Δευτερογενή και τον Τριτογενή, με τη χρήση νέων μεθόδων και τεχνολογιών, ούτως ώστε, να φθάσει κάποτε η κάθε μικρή ελληνική επιχείρηση στο σημείο να μπορεί μόνη της να παράγει, να τυποποιεί και να πουλάει τα προϊόντα της. Είμαστε μια χώρα χωρίς καν χρήσης γης, με λανθασμένους προσανατολισμούς. Επιβάλλεται λοιπόν άμεσα, αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής, τόσο στους καταναλωτές, που θα πρέπει να καταναλώνουν πρώτοι τα ελληνικά προϊόντα, όσο και στην Πολιτεία, που θα πρέπει να δράσει με βούληση, με οργάνωση, με ενημέρωση και με σοβαρότητα. Θα πρέπει να αρθούν τα ανυπέρβλητα εμπόδια που διαιωνίζονται ακόμη, να εξολοθρευτούν οι αναχρονιστικοί μηχανισμοί του αμαρτωλού παρελθόντος, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ίδρυσης αγροτικών επιχειρήσεων και εν κατακλείδι να υλοποιηθεί μια αγροτική πολιτική βασισμένη απόλυτα σε πραγματικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς, θεωρώντας την αγροτική δραστηριότητα ολοκληρωμένη επιχείρηση που θα προσφέρει στην εθνική οικονομία και όχι απλή ενασχόληση. Εάν θέλουμε λοιπόν να συνεχίσουμε την πορεία μας, πρέπει να παράξουμε εκεί όπου υπάρχει προοπτική, πρέπει να επενδύσουμε ανάλογα με τις προϋποθέσεις και για να συμβεί αυτό κάθε περιοχή θα πρέπει να μελετηθεί επιστημονικά και μεμονωμένα, να αλλάξει η φιλοσοφία του Αναπτυξιακού Νόμου, να προωθηθούν στέρεες συνεργασίες με προοπτική να προωθηθούν δυναμικότερες επενδύσεις. Οι αλλαγές αυτές απαιτούν παιδεία και ισχυρά κίνητρα, απαιτούν οργανωμένα και προσανατολισμένα πλάνα και όχι τυχάρπαστους πειραματισμούς. Χωρίς θεμελιώδεις αλλαγές, χωρίς την καθιέρωση ενός υγειούς σύγχρονου και αναπτυξιακού μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης, δεν θα έχουμε μέλλον ως χώρα. Δεν θα αναπτύξουμε την οικονομία μας, δεν θα θωρακίσουμε την ισχύ μας".

Ο κος Σίμωσης αναφερόμενος στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Επιμελητήρια στον Πρωτογενή Τομέα, ήταν κάθετος. Απόλυτα και τεκμηριωμένα μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι : "Τα Επιμελητήρια θέλουν, μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν με ρόλο πρωταγωνιστικό στην ανάπτυξη του αγροτικού Τομέα. Ήδη από το έτος 2007 πιέζουν συνεχώς με τις προτάσεις τους-την Πολιτεία-για την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας Γεωργικών Τμημάτων στα υφιστάμενα Επιμελητήρια, ως μοναδικοί Φορείς που γνωρίζουν και μπορούν να υπηρετήσουν πραγματικά την επιχειρηματικότητα, να συμβάλλουν στην απελευθέρωση των αγροτικών παραγωγικών δυνάμεων, να προκαλέσουν την δυναμική αλληλεπίδραση του Αγροτικού Τομέα με τον Τουρισμό και να προσφέρουν τελικά, άλλες δυνατότητες στην αντιστροφή του κλίματος στον Πρωτογενή Τομέα και κατ΄ επέκταση στην Οικονομία".

Τέλος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, με ιδιαίτερη αναφορά στην Σκύρο ζήτησε να καλυφθεί άμεσα η θέση του κτηνίατρου στο Δημοτικό Σφαγείο του Νησιού, η απουσία του οποίου αποτελεί πραγματικά τραγελαφικό γεγονός.

Η ημερίδα έκλεισε με την ενεργή συμμετοχή των συμμετεχόντων στις εργασίες, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα, προβληματισμούς, αλλά και προτάσεις στους εισηγητές.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας