Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου, η παρουσίαση των Σχολών Γονέων στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας στη Χαλκίδα.
Ο Συμεών Κεδίκογλου δέχεται τα συγχαρητήρια από γονείς
Ο Συμεών Κεδίκογλου δέχεται τα συγχαρητήρια από γονείς

Οι Σχολές Γονέων, οι οποίες είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους στο νομό της Εύβοιας, ύστερα από τις συνεχείς προσπάθειες του κ. Συμεών Κεδίκογλου, είναι έτοιμες να λειτουργήσουν ξανά.

Στην εκδήλωση παραβρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας κ.κ. Χρυσόστομος, γονείς με τα παιδιά τους, η κ. Ελένη Αϊδίνη, ο Πολιτικός Μηχανικός και Αναπληρωτής Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ευβοίας Κώστας Τσάμαρης, ο Πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας κ. Αντώνης Νικολακάκης, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Συρίμης κ.α.

Αρχικά το λόγο πήρε ο κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος εξήγησε στους παριστάμενους γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος των Σχολών Γονέων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ καθώς η αφορμή είναι ένα έργο που γίνεται πράξη και το ξεκινάμε μαζί εδώ σήμερα. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι από τη θέση του Υφυπουργού όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, δεν υπάρχουν εμπόδια, αρκεί να υπάρχει βούληση και όλα γίνονται. Στην ελληνική όμως δημόσια διοίκηση τα πράγματα πιστέψτε με δεν είναι έτσι. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σε συνδυασμό με τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση περιπλέκουν και τα πιο απλά πράγματα.

Στην περίπτωση μας οι Σχολές Γονέων ήταν ένας κρίσιμος θεσμός της Δια Βίου Μάθησης που τον πιστεύω, όπως πιστεύω όλες τις δομές του θεσμού της Δια Βίου Μάθησης. Άλλωστε υπενθυμίζω ότι τον πρώτο μου χρόνο σαν βουλευτής, ήμουν εγώ που εισηγήθηκα στη Βουλή τη ψήφιση του νόμου Δια Βίου Μάθησης το 2010, βοηθώντας όλες τις δομές δίνοντας τους μια διαφορετική όψη στη χώρα μας. Δεύτερον πολλαπλασίασε τις δομές επαγγελματικής κατάρτισης όπως είναι τα ΙΕΚ καθώς και τις κοινωνικές δομές εκπαίδευσης ενηλίκων όπως είναι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα Δια Βίου Μάθησης και τις Σχολές γονέων. Εδώ λοιπόν θα θέλαμε να συνεχίσει το έργο των Σχολών Γονεών στο νομό μας, αν και αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς το σχετικό κονδύλι είχε εξαντληθεί.

Το πρόγραμμα όμως όπως γνωρίζετε είναι ευρωπαϊκό. Μετά από αρκετή έρευνα στο τι θα μπορούσε να γίνει, στο πως θα το επαναλειτουργήσουμε διαπίστωσα ότι υπήρχαν κάποια χρήματα που είχαν εξοικονομηθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος και τα οποία μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε για την Εύβοια μετά από σωστούς χειρισμούς. Πράγματι έτσι το κάναμε και κάπως έτσι βρισκόμαστε σήμερα εδώ με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης για να εγκαινιάσουμε την επαναλειτουργία των Σχολών Γονέων.

Ανέκαθεν η ανατροφή ενός παιδιού, η σωστή ανάπτυξη του, η επικοινωνία, η διαμόρφωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης ήταν μια πολύ σοβαρή και δύσκολη υπόθεση. Ειδικά τα τελευταία χρόνια οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες αλλά και οι κοινωνικές αλλαγές που έχουν συμβεί. Γιατί η διάδοση του διαδικτύου μεγαλώνει την απόσταση των παιδιών από τους γονείς καθιστούν τις Σχολές Γονέων περισσότερο  χρήσιμες. Σκοπός τους είναι να στηρίξουν τους γονείς ώστε ν ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο έργο τους και να προσφέρουν στο οικογενειακό περιβάλλον γνώσεις επίσης σε θέματα συγκρούσεων και προβληματικής συμπεριφοράς του παιδιού στο σχολείο.

Για παράδειγμα ορισμένες θεματικές ενότητες έχουν τους εξής στόχους:

  • Να βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια, να προαχθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης τους.
  • Ν΄αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών, να ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους, να γίνει κατανοητή η θέση των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην κοινωνία,την οικογένεια στα κοινά.
  • Να γίνει ενημέρωση των γονιών για την προφύλαξη των παιδιών από τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και αν προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και περιορισμένης χρήσης.
  • Να παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγής υγείας στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στη διασύνδεση αυτών των ομάδων με το χώρο της οικογένειας και το εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Να ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με αναπηρία.

Το πρόγραμμα όπως προκύπτει από τις θεματικές είναι ανοιχτό και απευθύνεται σε γονείς των παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, σε μελλοντικούς γονείς, σε γονείς ατόμων με αναπηρίες, σε εκπαιδευτικούς, σε ενήλικες τρίτης ηλικίας και σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Η Σχολή των Γονέων είναι μια από τις αλλαγές που επιδιώκω να φέρω στο χάρτη της Εύβοιας. Είναι προφανές ότι η Εύβοια έχει μείνει πίσω σε δομές και υποδομές, ενώ έχει μείνει ξεχασμένη από την κεντρική εξουσία. Αυτό το χάσμα οφείλω να το γεφυρώσω, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα εκπαιδευτικά θέματα. Καλή αρχή στις Σχολές Γονέων».

Ο κ. Συμεών Κεδίκογλου αναφέρθηκε ακόμα στις ενέργειες που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, όπως είναι το Κοινωνικό Φροντιστήριο, η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας και του σχολικού εκφοβισμού, ενώ αναφέρθηκε και στο έργο που έχει διατελέσει από τη στιγμή που ανέλαβε Υφυπουργός Παιδείας, το οποίο έργο του αφορά η Ίδρυση Μουσικού Σχολείου στη Χαλκίδα, η ίδρυση νέου Ειδικού Σχολείου στην Ιστιαία κ.α., η μετεστέγαση σχολείων σε καλύτερα κτίρια τόσο στην Κάρυστο όσο και στη Χαλκίδα, η ίδρυση δημόσιου ΙΕΚ σε Κάρυστο και Αιδηψό κ.α.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Χαλκίδας κ.κ. Χρυσόστομος ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Γονέας δεν είναι αυτός που φέρνει τα παιδιά στον κόσμο, αλλά είναι αυτός που ανατρέφει τους ανθρώπους που φέρνει στον κόσμο σωστά. Και τους ανατρέφει ολοκληρωμένα. Τους μορφώνει και στη ψυχή και στο σώμα. Οι άνθρωποι πρέπει ν΄αγαπήσουν και πάλι τα παιδιά. Λειτουργούν και στη Μητρόπολη Σχολές Γονέων παράλληλα. Το έργο αυτό είναι εξαιρετικα θεάρεστο. Είναι μεγάλη ευτυχία να είναι κάποιος γονέας. Αυτή η εποχή έχει περισσότερες ανάγκες. Οι άνθρωποι πρέπει να αγαπήσουν ξανά τα παιδιά, να θελήσουν τα παιδιά. Πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός της μητρότητας που χτυπήθηκε βάναυσα τα τελευταία χρόνια. Τα παιδιά θέλουν πατέρα και μητέρα μαζί. Δεν θέλουν να τους βλέπουν διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικούς χώρους που θα τους βλέπουν με πρόγραμμακαι θα τους εκμεταλλεύονται ή θα πέφτουν και τα ίδια θύματα εκμετάλλευσης.

Είναι λοιπόν ιερή υπόθεση αυτή η προσπάθεια που αρχίζει σήμερα και θέλω να συγχαρώ τον κ. Υφυπουργό μέσα από την καρδιά μου και για αυτή την ενέργεια και σε όλα όσα έχει κάνει με σεμνότητα για όλες αυτές τις ενέργειες που έχει κάνει και προάγουν τον τόπο μας, τον πολιτισμό μας και τα θέματα παιδείας. Καλή δύναμη, καλή επιτυχία και είμαι πρόθυμος να σας βοηθήσω σε ότι χρειαστείτε χωρίς καμία απολύτως απαίτηση».

Έπειτα το λόγο πήραν ο Ευβοιώτης Διευθύνων Σύμβουλος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης κ. Παναγιώτης Μανούρης και η υπεύθυνη του έργου κα Νίκη Γεωργίου. Ακολούθως το λόγο έλαβε ο κ. Δημήτριος Μητάκος Σχολικός Σύμβουλος 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας και εν συνεχεία το λόγο πήρε η κα Αρετή Κυπραίου, Ψυχολόγος, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων.

Οι ομιλίες έκλεισαν με την κατάθεση βιωματικών εμπειριών από την παρακολούθηση εκπαιδευόμενων γονέων σε τμήματα Σχολών Γονέων.

Με το πέρας της εκδήλωσης οι γονείς έσπευσαν να  συγχαρούν τον κ. Συμεών Κεδίκογλου για αυτή την πρωτοβουλία και την αγάπη που δείχνει για πολλά από τα προβλήματα που ταλανίζουν την παιδεία, ενώ ακολούθησε και η κατάθεση αιτήσεων από υποψήφιους γονείς που θέλουν να ενταχθούν στα καινούργια τμήματα των Σχολών Γονέων στο νομό Ευβοίας.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας