Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Μεσσαπίων «ΤΑΝΑΪΣ» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την ποιότητα νερού και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το εξασθενές χρώμιο:
Τι ποιότητας νερό πίνουμε;
Τι ποιότητας νερό πίνουμε;
"Το νερό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δημόσια αγαθά και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθούμε στη ζωή.
Πρέπει να το φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού.
Οι πολίτες της Μεσσαπίας παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα την ανακοίνωση των υψηλών ποσοστών εξασθενούς χρωμίου που βρέθηκαν μετά από τις αναλύσεις νερού σε 17 σημεία του δήμου Μεσσαπίων από το τμήμα γεωλογίας και γεωπεριβάλλοντος του πανεπιστημίου Αθηνών.
Περιμένουμε από τις αρμόδιες αρχές (τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση) να ενημερώσουν υπεύθυνα για την κατάσταση.
Αντί να ενημερώσουν και να πάρουν μέτρα, στις 22 Ιουνίου ο αντινομάρχης κ. Αδάμ έβγαλε ανακοίνωση με την οποία δίνει στην δημοσιότητα αναλύσεις για το ολικό χρώμιο και όχι για το εξασθενές από διαφορετικά σημεία, στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο.
Στην ίδια προσπάθεια συμμετέχει και ο κ. δήμαρχος ο οποίος φέρει σημαντική ευθύνη για τη μετατροπή της Μεσσαπίας σε ξέφραγο αμπέλι.
Εγκρίνει εδώ και πολλά χρόνια τις προσχηματικές και απαράδεκτες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που καταθέτει η ΛΑΡΚΟ χωρίς καμία αντίρρηση.
-Μεγάλες εκτάσεις είναι περιβαλλοντικά κατεστραμμένες και χωρίς ίχνος αποκατάστασης από την πλευρά της εταιρίας.
-Η περιοχή μας είναι ευάλωτη και μετατρέπεται σταδιακά σε τεράστια χωματερή. Θυμίζουμε την προσπάθεια της ΛΑΡΚΟ να δεχθεί ρευστή λυματολάσπη.
-Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις από τη συγκεκριμένη κρατική εταιρία και στοιχεία για το αν η εξορυκτική της διαδικασία μπορεί να μολύνει με εξασθενές χρώμιο.
-Γιατί δεν έχει πάρει μέτρα για την περιφρούρηση και φύλαξη των χώρων εξόρυξης που έχουν ανοίξει το δίαυλο επικοινωνίας με τον υδροφόρο ορίζοντα.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.
Εκπόνηση αναλυτικής υδρογεωλογικής μελέτης
Χαρτογράφηση των ρυπασμένων περιοχών, προσδιορισμό όλων των ρύπων, ανόργανων και οργανικών και των ρυθμών μεταφοράς τους στα υπόγεια νερά, έλεγχο όλων των γεωτρήσεων και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων.
Να προσδιορισθούν οι πηγές της μόλυνσης και να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα με καταλογισμό του κόστους στους υπεύθυνους, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την περιβαλλοντική ευθύνη.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ :
1.    ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΜΙΑ ΥΓΙΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
2.    ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
3.   ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ"
 Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[5]
Μανώλης Π. (6/7/2009 12:46:39 μμ)
Θεωρώ ότι για να ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ δεν θα πρέπει να χάνουμε τον χρόνο μας με άσκοπες διαμαρτυρίες στους δρόμους. Θα πρέπει : 1. Να βρούμε την αιτία της μόλυνσης, οπότε θα ξέρουμε την ημερομηνία δημιουργίας του προβλήματος. 2. Να ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ και να απαιτήσουμε να μας επιστραφούν ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ που πληρώσαμε σε λογαριασμούς για το νερό από την ημερομηνία έναρξης του προβλήματος μέχρι και σήμερα. Επίσης να μην πληρώσουμε λογαριασμό νερού μέχρι τη διευθέτηση του προβλήματος. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Απομένει οι σύλλογοι να αναλάβουν δράση. Προσωπικά δε θα βγω στο δρόμο κάνοντας γραφικό τον εαυτό μου, φωνάζοντας για το πρόβλημα. Εσείς….
Γ.Γ. (6/7/2009 9:02:20 μμ)
Συμφωνώ με τον Μανώλη Π. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώνουμε για το νερό-δηλητήριο που μας φέρνουν στα σπίτια μας. br> Και θα είναι πολύ καλή πίεση για να μην μπούμε σε μακρόχρονες (και περίεργες) διαδικασίες, όπως αυτές που ακούω να γίνονται στην Αυλίδα.
Μανώλης Π. (7/7/2009 10:23:57 πμ)
To θέμα είναι οι σύλλογοι να μην μείνουν σε καταγγελίες και ανούσιες δηλώσεις αλλά να αναλάβουν δράση για να πιέσουν ουσιαστικά. (Προσωπικά δεν μπορώ να διακρίνω μεγαλύτερη πίεση από την πρόταση μου παραπάνω.) Θα τους υποστηρίξουμε όσο μπορούμε. Εκτός όμως από τους τοπικούς συλλόγους, οι ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ τι κάνουν Έχουν δύο περιπτώσεις στον νομό ακατάλληλου νερού (η άλλη περίπτωση είναι η Αυλίδα) και αυτοί είτε κοιμούνται είτε είναι διαπλεκόμενοι….. Θα αναλάβει κάποιος εισαγγελέας πραγματική δράση έναντι όλων αυτών που μολύνουν αλλά και εναντίον αυτών που κωλυσιεργούν στο να φέρουν πόσιμο νερό στον κόσμο (αναφέρομαι την περίπτωση της Αυλίδας) Ας πάψουμε επιτέλους να κατηγορούμε το κράτος γενικά και αόριστα. Θα πρέπει όλοι μας να εξαντλήσουμε όλες τις νόμιμες δυνατότητες που έχουμε με συγκεκριμένη δράση. Τότε να είστε σίγουροι ότι πολλά θα αλλάξουν προς το καλύτερο….
ΝΙΚΟΣ Κ (8/7/2009 4:45:59 μμ)
Αγαπητοι φιλοι ψαχνιοτες εχω εξοχικο στην περιοχη σας και το δικο σας προβλημα ειναι και δικο μου.Επιδει στην ελλαδα που ζουμε οταν βγαινει κατι πρεπει να το ψαχνουμε.Μηπως λεω , μηπως βγαζοντας αυτο το προβλημα και στον δικο μας καμπο μετα τα οινοφητα αποσκοπουν στον θανατο της γεωργικης μας παραγωγης .Για ψαχτετο το πραγμα.Την φιλια μου και την αγαπη μου.
Ι.Μ. (15/7/2009 4:48:20 μμ)
Προς ΝΙΚΟ Κ. Και εμείς το σκεφτήκαμε αυτό, αλλά δυστυχώς κάναμε ιδιωτική ανάλυση στο νερό και βρήκαμε 16 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο...
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας