Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Το Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας για το εξασθενές χρώμιο στο νερό: 

Έγινε τη Κυριακή το πρωί η συνάντηση του Δικτύου Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας, με εκπροσώπους των τοπικών συλλόγων πειβάλλοντος του Μεσσάπιου και με πολίτες των Ψαχνών για το εξασθενές χρώμιο. Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι του δικτύου ΑΣΩΠΟΣ – ΕΥΒΟΪΚΟΣ και από τις περιοχές των Οινοφύτων και του Ωρωπού.
Έγινε ανταλλαγή απόψεων και μεταφέρθηκε η εμπειρία από τα Οινόφυτα. Στο τέλος της συνάντησης ορίσθηκε επιτροπή αγώνα από πολίτες της περιοχής της Μεσσαπίας και κανονίσθηκε να διοργανωθεί ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης των κατοίκων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων της Εύβοιας
Τι γίνεται με το εξασθενές χρώμιο στα Μεσσάπια και Αρτάκη;


Ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας (Διεύθυνση περιβάλλοντος) στις 10-6-2009 με έγγραφό της που κοινοποιεί σε διάφορους φορείς και στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα αποτελέσματα αναλύσεων νερού, του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αθηνών, από δέκα επτά σημεία του Δήμου Μεσσαπίων και μία θέση του Δήμου Ν.Αρτάκης, μετά από καταγγελίες των τοπικών περιβαλλοντικών συλλόγων και πολιτών της περιοχής.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι τρομακτικά :
Σε όλα τα σημεία ανιχνεύθηκαν ολικό χρώμιο κατά πολύ μεγαλύτερο από τα επιτρεπόμενα όρια αλλά και εξασθενές χρώμιο το οποίο είναι καρκινογόνο και δεν θα έπρεπε να ανιχνεύεται καθόλου. Ενδεικτικά σε μια γεώτρηση στο Μεσσάπιο ανχνεύθηκε ολικό χρώμιο 130 μγραμ./λίτρο και εξασθενές χρώμιο 128 μγραμ/λίτρο (!!!)
Τα νούμερα αυτά είναι τρομακτικά και ανησυχούν όλους και κυρίως τους κατοίκους της περιοχής και όλοι ανέμεναν από τις αρμόδιες αρχές (τοπική και νομαρχική αυτοδιοίκηση) να ενημερώσουν υπεύθυνα για την κατάσταση και τα μέτρα που θα παρθούν. Αντί για αυτό στις 22 Ιουνίου 2009 έχουμε ένα έγγραφο που υπογράφεται από τον αντινομάρχη κ. Αδάμ το οποίο περιλαμβάνει αποτελέσματα χημικής εξέτασης από το Γενικό Χημείο του Κράτους όπως λέει, του πόσιμου νερού των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Μεσσαπίων για το ολικό χρώμιο χωρίς να  αναφέρεται καθόλου στο εξασθενές χρώμιο. Και το κυριότερο η ενημέρωση αυτή του κ. Αδάμ δεν συνοδεύεται από τις σχετικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους. Τις αναλύσεις του νερού όμως δεν τις υπογράφουν οι αντινομάρχες αλλά οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς.
Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και χρειάζεται πρώτα απ’όλα μια υπεύθυνη ενημέρωση και απάντηση από όλους τους αρμόδιους.

1. Υπάρχει τελικά εξασθενές χρώμιο στο Μεσσάπιο και στην Ν. Αρτάκη και σε τι ποσότητες ;
2. Εάν τελικά ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο στην περιοχή δεν πρέπει να μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι φορείς από ποια βιομηχανική δραστηριότητα προέρχεται ;
3. Τι έχει γίνει με τις καταγγελίες για απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων των Οινοφύτων στην περιοχή του Μεσσάπιου;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και χρειάζονται υπεύθυνες απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας. Την Νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την Κυβέρνηση. Σε μια περιοχή με πάνω απο είκοσι χλιάδες κατοίκους δεν μπορούν να παίζουν κάποιοι με την υγεία τους. 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[2]
Μανώλης (6/7/2009 12:44:09 μμ)
Θεωρώ ότι για να ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ δεν θα πρέπει να χάνουμε τον χρόνο μας με άσκοπες διαμαρτυρίες στους δρόμους. Θα πρέπει : 1. Να βρούμε την αιτία της μόλυνσης, οπότε θα ξέρουμε την ημερομηνία δημιουργίας του προβλήματος. 2. Να ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ και να απαιτήσουμε να μας επιστραφούν ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ που πληρώσαμε σε λογαριασμούς για το νερό από την ημερομηνία έναρξης του προβλήματος μέχρι και σήμερα. Επίσης να μην πληρώσουμε λογαριασμό νερού μέχρι τη διευθέτηση του προβλήματος. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Απομένει οι σύλλογοι να αναλάβουν δράση. Προσωπικά δε θα βγω στο δρόμο κάνοντας γραφικό τον εαυτό μου, φωνάζοντας για το πρόβλημα. Εσείς….
B.A (7/7/2009 11:54:18 πμ)
Είμαι κάτοικος ΑΥΛΙΔΑΣ. Τα τελευταία δύο χρόνια η δημοτική αρχή (και τα κομματικά και οικονομικά συμφέροντα πίσω από αυτή) μας κοροϊδεύουν λέγοντας ότι θα φέρουν πόσιμο νερό. Αυτό που πραγματικά κάνουν είναι να παίζουν με την υγεία μας. Αυτό έγινε εμφανές και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όπου «συζητήθηκε» το θέμα του νέρου, και στην κυριολεξία χύθηκε αίμα. Εμείς οι απλοί πολίτες φυσικά ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ-ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΕΝΟΜΑΣΤΕ καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, επιβαρύνοντας σοβαρα την δική μας υγεία και την υγεία των παιδιών μας. Για να πιούμε αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό οπότε καταλαβαίνετε ότι τα σουπερ μαρκετς κάνουν χρυσές δουλειές. Το αποτέλεσμα είναι πλέον να σκεφτομαι σοβαρά να μετακομίσω στην Αθήνα με ότι συνεπάγεται αυτό. Επιπλέων ο δήμος ΑΥΞΗΣΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ !!!!!! Νομίζω ότι η ιδέα σου είναι πλέον η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ για το πρόβλημα του νερού στην περιοχή μας, καθώς ο δήμος είναι υποχρεωμένος να υδροδοτεί την περιοχή με πόσιμο νερό και όχι με νερό δηλητήριο. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμη: Αυτά τα 2 χρόνια η Δημοτική και Νομαρχιακή αρχή πόσους ελέγχους έκαναν σε αρτοποιεία, εργαστήρια τροφίμων - γλυκών, και εστιατόρια για να ελέγξει το νερό που χρησιμοποιούν? Μήπως χρησιμοποιούν για την παρασκευή τροφίμων το νερό-δηλητήριο που ο Δήμος παρέχει?
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας