Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με επιστολή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Ευβοίας καταθέτει τις προτάσεις της για την υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ έκανε τις μεγάλες αλλαγές στο εθνικό σύστημα υγείας. Πριν το 1981 δεν υπήρχε τίποτα. Μεταξύ ’81 και ’84, δυο άνθρωποι ο Γιώργος Γεννηματάς και ο Παρασκευάς Αυγερινός, πήραν τις μεγάλες πρωτοβουλίες υπό την πολιτική εγγύηση του Ανδρέα Παπανδρέου και οργανώθηκε στην Ελλάδα το ΕΣΥ.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το σύστημα υγείας για το λόγο αυτό η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι πως οι παρεχόμενες υπηρεσίες να έχουν τον χαρακτήρα της καθολικότητας και η πρόσβαση σε αυτές να είναι εφικτή χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη. Μπορεί η συγκρότηση του ΕΟΠΥ να έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση αλλά οφείλουν όλοι να παραδεχτούν ότι στην λειτουργία του έγινε ένα μεγάλο λάθος. Ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να είναι πάροχος υπηρεσιών υγείας, αλλά θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας. Άρα πρέπει να είναι άλλη η δομή που προσφέρει και άλλη η δομή που αγοράζει. Σαν πολιτικός φορέας συνεπώς συμφωνούμε στη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αυτοτελή φορέα Ασφάλισης Υγείας που δεν παρέχει υπηρεσίες υγείας και στην ενοποίηση όλων των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό μορφή δικτύου με διοικητική εποπτεία των ΔΥΠΕ.

Δεν μπορούμε όμως και να μην αντικρούσουμε και την πολιτική ανεξέλεγκτων απολύσεων και να ζητούμε την διασφάλιση της συμμετοχής των ειδικευμένων Ιατρών στις δομές της ΠΦΥ με στόχο τη λειτουργία ενός βιώσιμου και ολοκληρωμένου συστήματος, ικανού να προσφέρει ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες. Άρα επιμένουμε στην πιστή εφαρμογή της διάταξης του νόμου που προβλέπει ότι ουδείς γιατρός θα απολυθεί και ότι αυτοί που δε θα επιλέξουν να ενταχθούν στο νέο θεσμό ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα έχουν τη δυνατότητα σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Βασική μας έννοια είναι πάνω από όλα ο πολίτης. Γι αυτόν τον λόγο ζητούμε άμεσα να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να καλυφθούν στο μεταβατικό διάστημα του ενός μηνός, οι ανάγκες των πολιτών με άρση ή αύξηση του πλαφόν συνταγογράφησης των συμβεβλημένων ιατρών και ανάλογα μέτρα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν τις ευθύνες τους,καλές οι ανακοινώσεις ,καλές οι διαμαρτυρίες, καλές οι ψηφοθηρικές ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής αλλά οι πολίτες θέλουν λύσεις και συγκεκριμένες προτάσεις. Και αυτό που θέλουν πάνω από όλα είναι συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα, όπως στο θέμα του υψίστου αγαθού για τον κάθε πολίτη την ΥΓΕΙΑ.

Ζητούμε μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που το εύρος της να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες υγείας σε όλους τους πολίτες της χώρας χωρίς διακρίσεις. Που θα παρέχει στον πολίτη ολοκληρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Πρόληψης, Διάγνωσης, Θεραπείας, Προαγωγής και Φροντίδας της Υγείας. Ζητούμε την θέσπιση του Οικογενειακού Γιατρού (Παθολόγος, Γενικός Ιατρός, Παιδίατρος) για όλους τους πολίτες και την πρόβλεψη θέσεων ιατρών ειδικοτήτων στα Κ.Υ. και τα Πολυδύναμα Κ.Υ..Καθιέρωση Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας για όλους.

Στην οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και η τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τεράστιες δυνατότητες, έχει τεράστιες υποδομές στη διάθεσή της. Έχει τα κέντρα υγείας της δεκαετίας του ’80, έχει τα πολυιατρεία του ΙΚΑ και έχει και τα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ, των νοσοκομείων του ΕΣΥ».

Η φροντίδα της Υγείας των πολιτών είναι αναγκη και δικαίωμα κάθε ανθρώπου και υποχρέωση της πολιτείας. Καθε προσπάθεια πρέπει να έχει αυτη την προυπόθεση, όμως οι φορείς που δημιουργούν τα πλαίσια πρέπει να έχουν ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό. Πρέπει οι φορείς και κυριως τα πρόσωπα που εκφέρουν τον πολιτικό λόγο και ασκούν την συγκεκριμένη πολιτική να ειναι αποδεκτά από την κοινωνία και οι πολιτες να νιώθουν εμπιστοσύνη προς αυτα. Δυστυχώς θεωρούμε ότι αυτό δε συμβαίνει με τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας γι΄αυτό και ζητούμε την παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δημοφιλή σήμερα

Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

18/04/2018
Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια...
Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Βατώντα

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Βατώντα

21/04/2018
Την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, εορτή του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός στο Βατώντα...
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν την ΛΑΡΚΟ κυνικά και ασύστολα

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν την ΛΑΡΚΟ κυνικά και ασύστολα

21/04/2018
Στη σύσκεψη για τη ΛΑΡΚΟ που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ στα Ψαχνά, παραβρέθηκε την Πέμπτη 1...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας