Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στην βουλή έφερε το θέμα της υστέρησης έργων στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού ο Κ. Μαρκόπουλος με ερώτηση στον υπουργό εσωτερικών. Μάλιστα αναφέρεται σε ευθύνες του δημάρχου κ. Ζάχου Χριστοφή διερωτώμενος παράλληλα γιατί δίνονται μελέτες επ’ αμοιβή σε ιδιώτες όταν η τεχνική υπηρεσία του πρώην δήμου Ιστιαίας ήταν πιστοποιημένη με ISO.
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Οι κάτοικοι του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού διαμαρτύρονται συνεχώς για έργα τα οποία είναι απαραίτητα στην περιοχή τους και δεν υλοποιούνται. Έργα τα οποία είτε είναι απαραίτητα γιατί μπορεί η έλλειψη τους να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, είτε γιατί αφορούν άμεσα την ποιότητα ζωής των κατοίκων, είτε γιατί έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τουριστική εικόνα της περιοχής στην οποία ο τουρισμός παραμένει ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της.

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι γεμάτο προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης αφού αποτελούν σημεία κινδύνου για οχήματα και πεζούς. Τι περιμένει η δημοτική αρχή; Να γίνει πρώτα κάποιο ατύχημα και να θρηνήσουμε θύματα; Χαρακτηριστικό σημείο είναι ο δρόμος στην περιοχή Νησιώτισσας Νέου Πύργου όπου κομμάτια του δρόμου έχουν υποχωρήσει σε γκρεμό που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το δρόμο. Πρόβλημα που χρονίζει πάνω από δυο χρόνια. Παρόμοιο είναι και το πρόβλημα στο δρόμο Αγίου Γεωργίου – Κάβου Λιχάδας όπου η θάλασσα τρώει το έδαφος κάτω από το δρόμο, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί κωφώσεις και ανά πάσα στιγμή κατά τη διέλευση ενός βαρέως οχήματος ο δρόμος μπορεί να υποχωρήσει. Πρόβλημα με τη θάλασσα αλλά και κατολισθήσεων παρουσιάζει και ο παραλιακός δρόμος των Ελληνικών, στον οικισμό του Αγίου Νικολάου, όπου παρόλο που υπάρχουν μελέτες από το 2003, κανένα έργο δεν έχει γίνει.

Άμεσης προτεραιότητας έργα θα έπρεπε να είναι και αυτά που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών και ενέχουν τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπτώσεων στην υγεία τους. Τρανταχτό παράδειγμα η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του κοινοτικού διαμερίσματος Αγριοβοτάνου, που είναι κατασκευασμένο με αμιαντοσωλήνες. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται εντόνως, έχουν καταθέσει αναφορά με 160 υπογραφές από τον Ιανουάριο του 2012 και έχει παρέμβει εισαγγελέας, ο οποίος έχει ασκήσει ποινική δίωξη στον νυν δήμαρχο. Εντούτοις ο δήμαρχος κωφεύει στις συνεχόμενες διαμαρτυρίες και παραστάσεις των κατοίκων παρόλο που αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας. Και ενώ ο κάθε λογικά σκεπτόμενος θα ανέμενε, έστω μετά την δίωξη που του άσκησε ο εισαγγελέας, ο δήμαρχος να δρομολογούσε κάποια έργα για την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, έργα που χρηματοδοτούνται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός αδρανεί χαρακτηριστικά, δίνοντας την εντύπωση ότι «τιμωρεί» κατά κάποιο τρόπο τους κατοίκους του Αγριοβοτάνου. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι στον οικισμό Σκεπαστής, όπου παρόλο που υπάρχει έτοιμη μελέτη για την υδροδότηση του οικισμού, τα έργα δεν προχωρούν.

Η περιοχή ανέκαθεν είχε τον τουρισμό ως δραστηριότητα γύρω από την οποία κινείτο η τοπική οικονομία. Είναι γνωστά τα ιαματικά λουτρά της Αιδηψού και οι θαυμάσιες παραλίες σε συνδυασμό με τις καταπράσινες διαδρομές της βόρειας Εύβοιας. Είναι αυτονόητο ότι στους επισκέπτες πρέπει να παρέχονται τουλάχιστον κάποιες βασικές υποδομές ώστε να διευκολύνονται οι μετακινήσεις και η διαμονή τους. Υπό αυτή την έννοια, έργα όπως η αποκατάσταση του εσωτερικού οδικού δικτύου της Δ.Ε. Ιστιαίας και οι ασφαλτοστρώσεις των δημοτικών οδών του Νέου Πύργου, για τα οποία υπάρχουν έτοιμες μελέτες, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την εικόνα και την οικονομία της περιοχής. Κι όμως ο Δήμαρχος τα έχει παραπέμψει στις καλένδες. Ακόμα και το έργο του ποδηλατόδρομου Ιστιαίας-Κανατάδικα το οποίο ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή με εξασφαλισμένους πόρους από αναπτυξιακό πρόγραμμα, έχει παραμείνει χωρίς καμία πρόοδο στις εργασίες του, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται και ότι είχε κατασκευαστεί.

Μετά την περιγραφή των ανωτέρω γίνεται αντιληπτή η αδυναμία των κατοίκων να κατανοήσουν ποιες είναι οι προτεραιότητες αυτού που καταρτίζει τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των έργων, δηλαδή του δημάρχου της περιοχής τους.

Επίσης δεν αντιλαμβάνονται πως είναι δυνατόν, αφού μετά την συνένωση των δήμων κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη δημιουργήθηκε μια τεχνική υπηρεσία με πληθώρα στελεχών, να μην γίνεται παραγωγή μελετών για έργα, ώστε να θεωρούνται ώριμα προς κατασκευή, αλλά και όσες μελέτες γίνονται να δίνονται σε εξωτερικούς μελετητές, επ’ αμοιβή φυσικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη, η Τ.Υ. του πρώην Δήμου Ιστιαίας ήταν πιστοποιημένη με ISO, γεγονός που καταδεικνύει την δυνατότητα απόδοσης έργου.

Τέλος παρατηρούνται πληθώρα απ’ ευθείας αναθέσεων στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, γεγονός που υποκρύπτει κακό προγραμματισμό και πιθανή κατάτμηση έργων.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Για ποιο λόγο δεν έχει δοθεί προτεραιότητα σε έργα τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για πρόκληση δυστυχημάτων και για τη δημόσια υγεία όπως αυτά που προαναφέρθηκαν;

2) Έχει νομικά και τεχνικά η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού την δυνατότητα να καταρτίζει μελέτες τεχνικών έργων; Πόσες και ποιες έχει παραδώσει κατά τη θητεία της παρούσης δημοτικής αρχής;

3) Πόσες μελέτες έχει αναθέσει η παρούσα δημοτική αρχή κατά τη θητεία της σε εξωτερικούς μελετητές; Ποιες είναι αυτές και τι κόστους η κάθε μία; Να κατατεθεί σχετικός πίνακας.

4) Πόσα και ποια έργα έχουν προταθεί από την παρούσα δημοτική αρχή για χρηματοδότηση από χρηματοδοτικά προγράμματα στην περιφέρεια, σε υπουργεία ή και αλλού; Τι προϋπολογισμό έχει το καθένα; Να κατατεθεί σχετικός πίνακας.

5) Πόσα έργα έχουν γίνει από την παρούσα δημοτική αρχή κατά τη θητεία της; Πόσα από αυτά έγιναν με διαγωνισμούς και πόσα με απ’ ευθείας αναθέσεις; Ποιο είναι το κόστος του καθενός; Να κατατεθεί σχετικός πίνακας.

6) Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Μιχελάκης έχει αναγγείλει την χρηματοδότηση ενός μεγάλου έργου, μέχρι του ποσού του 1 εκατ. ευρώ, ανά δήμο και έχει ζητήσει προτάσεις από τους δήμους. Ποιο είναι το έργο που πρότεινε ο δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού;
Δημοφιλή σήμερα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

18/04/2018
Η υπερπαραγωγή των Θεατρικών Σκηνών, που συνάρπασε το Αθηναϊκό κ...
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

12/04/2018
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα»...
Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

19/04/2018
Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, όλα τα εμπορικά καταστήματα, στην Χαλκίδα...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας