Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη ΔΗΜΑΡ κ. Κωνσταντίνος Χαϊνάς, στο ξενοδοχείο Παλίρροια στην παραλία της Χαλκίδας.
Κώστας Χαϊνάς
Κώστας Χαϊνάς

Στη συνέντευξη ο κ. Κωνσταντίνος Χαϊνάς έκανε λόγο για την επιβεβλημένη ανάγκη η περιφερειακή αυτοδιοίκηση να γίνει μια αυτοκυβέρνηση, ενώ απήυθυνε κάλεσμα για τη δημιουργία μιας ευρύτερης συμπαράταξης, δημοκρατών πολιτών από το προοδευτικό κέντρο μέχρι και την αριστερά. Αναφέρθηκε ακόμα στα προβλήματα της Περιφέρειας καθώς και στους έτερους υποψήφιους Περιφερειάρχες Στερεάς, Κωνσταντίνο Μπακογιάννη και Βαγγέλη Αποστόλου.

Το «παρών τους έδωσαν οι κ.κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτριος Αναγνώστου, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας, ο Άκης Παύλοβιτς κ.α., ενώ τον ομιλητή προλόγισαν ο κ. Χρήστος Χατόλας και η κα Μαίρη Χουλιέρη.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Κωνσταντίνος Χαϊνάς, δήλωσε μεταξύ άλλων:«Το Μάιο δίνουμε 2 αυτοδιοικητικές μάχες και μια μάχη των ευρωεκλογών. Εμείς και εγώ προσωπικά πήρα μια πρωτοβουλία για να δημιουργήσουμε τις πορϋποθέσεις μιας μεγάλης συνάντησης που αφορά την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Είναι ένα εγχείρημα δύσκολο γιατί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι πολύ μεγάλη, καλύπτει ουσιαστικά την κεντρική Ελλάδα. Ο θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι νωπός, μόλις 3.5 χρόνια, όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν δυσκολίες, θεσμικά ελλείμματα, προβλήματα που εντοπίσαμε και επισημάναμε σε αυτά τα 3.5 χρόνια. Η ουσία είναι ότι η εμπειρία των 3.5. ετών είναι μια εμπειρία με θετικά και αρνητικά. Δεν θέλουμε να μηδενίσουμε αυτές τις προσπάθειες, την όλη πορεία αυτής της αυτοδιοίκησης των 3.5 ετών. Όμως τα θεσμικά ελλείμματα που υπάρχουν σήμερα σε συνδυασμό με κάποια σοβαρά προβλήματα που έχουν οι τοπικές κοινωνίες και που συνδέονται με αυτό που λέμε περιφερειακή συνείδηση, δημιούργησαν τα προβλήματα και όλα αυτά που λέμε.

Η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση ήταν μια καινοτομία. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στη χώρα μας ένα πάγιο αίτημα των αυτοδιοικητικών δυνάμεων να έχουμε ένα δεύτερο επίπεδο αυτοδιοίκησης. Όμως έμεινε κολοβό και εντοπίζονται πολλά προβλήματα, όσον αφορά την πλειοψηφία, τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη λειτουργία της εκτελεστικής επιτροπής. Έχουμε δίπλα μια αποκεντρωμένη διοίκηση, το μακρύ χέρι της οποίας, η κεντρική εξουσία δεν την αφήνει ν ανοίξει βηματισμό και να ορθοποδήσει. Δίπλα σε κάθε Περιφέρεια υπάρχει το επίσημο κράτος, το οποίο υποτίθεται ότι έχει μπει για εποπτικούς λόγους αλλά δημιουργεί μπερδέματα, προβλήματα και συγχύσεις. Το αναγκαίο βήμα είναι ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει αυτοκυβέρνηση. Μια πραγματική κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από νομιμοποίηση. Ενώ οδηγούμαστε σε μια Ευρώπη των περιφερειών, οι δικές μας οι περιφέρειες είναι πολύ αδύνατες. Δεν αναφέρομαι στους πόρους και στις αρμοδιότητες. Έχουν αρμοδιότητες πολλές όμως ακόμα κρατάνε στα χέρια τους οι Υπουργοί αρμοδιότητες που δεν πρέπει να έχουν. Την Περιφέρεια τη ξέρει καλύτερα το Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι ο Υπουργός».

Αναφορικά με τους άξονες στους οποίους σκοπεύει να κινηθεί δήλωσε: «Ο ένας άξονας λοιπόν που θα κινηθούμε είναι η κάλυψη αυτού του θεσμικού ελλείμματος της τοπικής αυτοδιοίκησης για να δουν οι πολίτες ποια είναι τέλος πάντων αυτή η Περιφέρεια. Γιατί εγώ το ζω και το συζητάω με πολίτες. Που είναι η Περιφέρεια, το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης; Η κοινωνία πρέπει να δει ότι είναι οι εκπρόσωποι της. Ότι είναι αυτοί οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα προβλήματα της και δεν κάθονται στα γραφεία τους και γράφουν απλά εκθέσεις. Είναι οι δικοί μας άνθρωποι που τους εκλέγουμε κάθε πέντε χρόνια για να μας εκπροσωπούν στα περιφερειακά προβλήματα.

Τα προβλήματα αποκτούν περιφερειακή διάσταση. Ας σας πω ένα παράδειγμα. Πως θ΄αντιμετωπίσουμε τη μόλυνση του Ευβοϊκού κόλπου αν δεν συνεργαστούμε με τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, αν δηλαδή δεν εμπλακεί το περιφερειακό συμβούλιο με το θέμα; Το βιομηχανικό τρίγωνο Χαλκίδας, Οινόφυτα-Σχηματάρι-Θήβα, που είναι υπό μαρασμό, πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η βιομηχανική ζώνη που είναι δίπλα μας και δεν υφίσταται και δεν έχει υποδομές; Δεν μιλάει κανείς ενώ είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει ν αναδείξουμε. Είναι ένα έργο ευρωπαϊκής κλίμακας. Αλλά δεν το είδε κανείς το ζήτημα. Το θεωρούμε ότι είναι κάτι ξένο για εμάς. Δεν είναι επόμενο, να έχουμε το πρόβλημα του Ασωπού και των Θηβαίων αγροτών, οι οποίοι πάνε στις λαϊκές και ντρέπονται να πουν ότι είναι δικά τους γιατί κυκλοφορεί η φήμη ότι είναι μολυσμένα με χρώμιο. Δεσμεύτηκαν να το δουν το θέμα και ευρωπαϊκά όργανα. Πήγε να γίνει κάτι το 2010 αλλά μετά το θέμα πάγωσε. Η Περιφέρεια τι έκανε; Θα μπορούσα ν αναφερθώ και σε άλλα ζητήματα που συγκροτούν αυτό που λέμε περιφερειακή ενότητα. Για παράδειγμα η Χαλκίδα και η Λαμία είναι δύο σημαντικοί πόλοι της περιφέρειας. Για να προχωρήσουμε όμως σε μια προωθητική διαδικασία εφαρμογής περιφερειακών πολιτικών, θα πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να καλλιεργούν τον ανταγωνισμό των δύο πόλεων. Και οι δύο αυτές πόλεις, όπως και η Θήβα με τη Λειβαδιά, η Άμφισσα και το Καρπενήσι, η κάθε μια ξεχωριστά και όλες μαζί αποτελούν τον συνεκτικό μας δεσμό ως περιφερειακή ενότητα, την ταυτότητά μας. Η πρόοδος της μιας είναι καλό και για τις υπόλοιπες. Οι πόροι πρέπει να διαχέονται σωστά μέσα από μια ενιαία και ολοκληρωμένη  στρατηγική που θα προωθεί την ενότητα και την περιφερειακή σύγκλιση και ολοκλήρωση. Η συγκρότηση περιφερειακής οντότητας είναι ένα ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια».

Από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά του στο πρόβλημα της ανεργίας δηλώνοντας: «Το πρόβλημα της ανεργίας, το ζούμε ιδιαίτερα στη Χαλκίδα. Η αποβιομηχάνιση έχει ξεκινήσει εδώ και 25 χρόνια, από τη δεκαετία του 80. Οι λόγοι είναι γενικότεροι, όπως αναζήτηση εργατικών χεριών κ.α. που δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα. Μπορούμε σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρές είτε λέγεται Σωληνουργεία, είτε Σέλμαν, είτε Τσιμεντάδικο, να δώσουμε λύσεις. Η Περιφέρεια είναι απούσα. Δεν έχει κανένα ν λόγο. Μπορεί να έχει ένα λόγο στις αδειοδοτήσεις, που και εκεί δεν έχει το κύριο ρόλο αφού οι αποφάσεις παίρνονται από το Υπουργείο. Η Περιφέρεια μαζί με τους φορείς, τα συνδικάτα, τους συνδικαλιστές τους εργοδότες να ανιχνεύσει και να εντοπίσει πως μπορούμε να κάνουμε αναδιάρθρωση της επιχείρησης, να αποκτήσει μια ευελιξία και να κρατήσει ένα μεγάλο ποσοστό από εργαζόμενους. Η Περιφέρεια όμως σε αυτά είναι απούσα.

Δεν είμαστε αντίθετοι με την επιχειρηματικότητα. Προσωπικά θεωρώ ότι η επιχειρηματικότητα είναι το κλειδί της ανάπτυξης. Δεν μιλάω για την επιχειρηματικότητα που τα κάνει πλακάκια με κάποιες διεφθαρμένες δομές του δημοσίου. Μιλάμε για μια επιχειρηματικότητα που αποτελείται από ανθρώπους που επενδύουν και θέλουν να ρισκάρουν και να βάλουν το κεφάλαιο τους και αυτούς πρέπει να τους υποδεχτεί η Περιφέρεια. Το πρόβλημα μας , αυτό που λέμε αφιλόξενο κράτος είναι και πρόβλημα της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Πως όμως μπορεί να βοηθήσει; Μπορεί να βοηθήσει με την αξιοκρατία και την αξιολόγηση. Όταν λέω για αξιοκρατία μιλάω για ανθρώπους που αξίζουν και πρέπει να εξελίσσονται και όχι να μένουν στάσιμοι. Η περιφέρεια μπορεί να το αναδείξει πιέζοντας συνεχώς την κεντρική εξουσία».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δήλωσε: «Η εξάλειψη της διαφθοράς και των καθυστερήσεων στο δημόσιο τομέα και στην επαφή των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες, όταν θέλουν να κάνουν μια δουλειά, αυτά τα δυο μπορούν να εξαλειφθούν και πρέπει να εξαλειφθούν. Αυτό γίνεται με την τεχνολογία και την αξιοκρατία. Όσον αφορά την τεχνολογία αυτό γίνεται με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, έχει αρχίσει να συζητιέται στην Ελλάδα, δεν είναι καθολική, αλλά ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα φτάσουμε όταν δεν θα έχουμε καμία επαφή με την υπηρεσία, δηλαδή ποτέ. Όλες οι μελέτες συγκλίνουν σε αυτό. Δεν χρειάζεται ο πολίτης να έχει άμεση επαφή με τις υπηρεσίες. Αυτά πρέπει να καταργηθούν. Και το δεύτερο είναι η αξιολόγηση και η αξιοκρατία».

Για τους υποψήφιους Περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας Βαγγέλη Αποστόλου και Κωνσταντίνο Μπακογιάννη δήλωσε: «Πολιτικά αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια έχουμε δυο προτάσεις. Η μία πρόταση είναι συντηρητική και εκφράζεται σήμερα από τον κ. Μπακογιάννη και από την άλλη η άλλη σημαντική πρόταση που εκφράζεται από τον βουλευτή Βαγγέλη Αποστόλου. Η μια πρόταση του κ. Μπακογιάννη, ο οποίος δεν μου είναι καθόλου ασυμπαθής, είναι άλλωστε και γιος του Παύλου Μπακογιάννη, ενός σημαντικού πολιτικού. Είναι επίσης καλό ότι ένα νέο παιδί, μετά από μια θητεία του στο δήμο Καρπενησίου διεκδικεί την Περιφέρεια Στερεας. Δεν είναι όμως μόνος του. Δεν μπορεί να καλύψει το παρελθόν του συνδυασμού του. Ο συνδυασμός του είναι αυτός που έχει κυβερνήσει όχι μόνο στην κεντρική εξουσία αλλά και στην αυτοδιοίκηση των νομών. Γιατί μπορεί η περιφέρεια να έχει μόνο 3.5. χρόνια αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση έχει περισσότερα χρόνια. Άρα τα στελέχη του συνδυασμού του δεν μπορούν ξαφνικά να δημιουργηθούν από παρθενογένεση. Έρχονται από ένα βεβαρυμένο παρελθόν και αυτά δεν μπορεί να τ΄αποφύγει ο κ. Μπακογιάννης. Όπως επίσης δεν μπορεί ν αποφύγει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και έμειναν άλυτα από τις πολιτικές των συνεργατών του, αυτών που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του.

Από την άλλη είναι μια πρόταση ενός πολιτικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω κατά πόσο ο κ. Αποστόλου έχει πιστέψει στην υπόθεση περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Ελπίζω να το έχει πιστέψει γιατί ένας που θέλει να το πιστέψει και διαλαλεί ότι θα είναι ο επόμενος περιφερειάρχης παραιτείται από βουλευτής. Εάν λοιπόν ο κ. Απσοτόλου θέλει να εντρυφήσει και να βοηθήσει με τα ζητήματα της Περιφέρειας θέλω να τον ακούσω σε αυτά που συζητάμε. Γιατί προς το παρόν το μόνο που έχω ακούσει είναι γενικά πολιτικά συνθήματα περί μνημονίου, αντιμνημονίου, περί Τρόικας μη Τρόικας κτλ. Όλα έχουν σχέση. Δεν θέλω να τα μηδενίσω. Το ζήτημα είναι πιο είναι το πρωτεύων. Δεν μπορείς να καλείς τους πολίτες σε μια μάχη έχοντας στο οπλοστάσιο σου τα γενικά πολιτικά συνθήματα και το πολιτικό διακύβευμα της χώρας».

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Εδώ λοιπόν θέλουμε να πούμε τη διαφορά μας, χωρίς να υποβαθμίζουμε τα πολιτικά χαρακτηριστικά αυτής της μάχης. Εμείς επιμένουμε στα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά αυτής της μάχης. Και αυτά είναι τα χαρακτηριστικά μιας ευρύτερης συμπαράταξης, δημοκρατών πολιτών από το προοδευτικό κέντρο μέχρι και την αριστερά. Πιστεύουμε ότι αυτός ο συνδυασμός μας μπορεί να καλύψει όλο αυτό το χώρο, των δημοκρατικών, προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων. Μια μεγάλη συνάντηση αυτών των δυνάμεων που δεν φοβούνται ν αναμετρηθούν με τα προβλήματα, έχουν γνώση και θέλουν ν΄αγωνιστούν για τη λύση τους. Πιστεύουμε στη συνεργασία και τη συναίνεση. Όλη αυτή η αδικία, η οργή που έχει συσσωρευτεί σε πολλούς συμπολίτες μας να διοχετευτεί δημιουργικά, δηλαδή να βρουν ένα ρεαλιστικό τρόπο να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους. Δεν είναι λύση η Χρυσή Αυγή ή άλλες ακραίες λύσεις για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Υπάρχει σήμερα μια δύναμη που πατάει στα πόδια της, λέει ρεαλιστικά πράγματα, λέει εφικτά πράγματα, μιλάει για συνεργασίες και συναινέσεις και αυτοί είμαστε εμείς. Μπορεί να μη συμφωνεί σε όλα μαζί μας, αλλά εμείς του λέμε δεν πειράζει. Συμφωνείς στα υπόλοιπα σημεία της διακήρυξης μας; Έλα μαζί μας. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και στη σύνθεση. Η πρωτοβουλία μας αυτή είναι ένας διάλογος με την κοινωνία».

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις από φίλους του και συνεργάτες του, οι οποίοι του έδωσαν τις καλύτερες ευχές τους δηλώνοντας παράλληλα ότι θα είναι εκεί για να τον στηρίξουν σε ότι χρειαστεί.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας