Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, καταθέτει ως αναφορά, την επιστολή του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Στα πλαίσια του εν εξέλιξη σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού (δημόσια διαβούλευση) για την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, προβλέπεται η κατάργηση και μεταφορά της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας από τη Λαμία στο Βόλο.

Στη συγκεκριμένη επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας καταθέτει εναλλακτική πρόταση με την υπαγωγή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού στην οργανωτική δομή των αιρετών Περιφερειών και αντίστοιχη μεταβίβαση του συνόλου των αρμοδιοτήτων.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας είναι το ακόλουθο:

Κοι Υπουργοί,

Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να αναφερθούμε στο πρόγραμμα των μεταρρυθμιστικών δράσεων, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, σχετικά με τη λειτουργία του Υπουργείου Τουρισμού – ΕΟΤ και συγκεκριμένα στο προτεινόμενο οργανόγραμμα των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά της ΠΥΤ Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία, στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Λάρισα.

Σαν Επιμελητήριο Φθιώτιδας, θεωρούμε ότι κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην αναδιοργάνωση & βελτίωση των υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα μας βρίσκει σύμφωνους, με πρωταρχικό σκοπό την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Νομού Φθιώτιδας, έχοντας την βεβαιότητα ότι αυτή η επιλογή δεν οδηγεί σε καμία λειτουργική βελτίωση ή εξοικονόμηση κόστους ενώ επί της ουσίας αγνοεί την ίδια την ύπαρξη και τις ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού επιχειρηματιών οι όποιοι απασχολούνται στον τουριστικό τομέα.

Η ΠΥΤ Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία, εξυπηρετεί σήμερα τους 5 Νομούς της Περιφέρειας, από την Κάρυστο στην Νότια Εύβοια μέχρι το ορεινό Ραπτόπουλο Ευρυτανίας. Διεκπεραιώνει υποθέσεις 2.500 περίπου τουριστικών επιχειρήσεων, ασχολείται με την έκδοση σημάτων λειτουργίας, με την έγκριση αρχιτεκτονικών σχεδίων, με επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα καθώς και με αδειοδοτήσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το ερώτημα που γεννιέται, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης «μεταρρύθμισης» είναι το κατά πόσο η μεταφορά της ΠΥΤ θα αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη, αφού θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα, μεταφέροντας χιλιάδες φακέλους και χιλιάδες πολίτες από τη Φθιώτιδα και τη Στερεά Ελλάδα στη Θεσσαλία.

Επιπλέον, η καθυστέρηση διεκπεραίωσης θα πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αρνητικό επενδυτικό κλίμα κάτι το οποίο απευχόμαστε όλοι εμείς που στηρίζουμε τον επιχειρηματικό τομέα.

Η πρότασή μας, εξαιρετικά απλή και κατά την άποψή μας βιώσιμη, είναι η υπαγωγή των ΠΥΤ στην οργανωτική δομή των αιρετών Περιφερειών, όπως ισχύει και με τις λοιπές διευθύνσεις (Βιομηχανίας, Εμπορίου, Μεταφορών, Υγείας κλπ), με αντίστοιχη μεταβίβαση του συνόλου των αρμοδιοτήτων.

Προτείνουμε, οι Διευθύνσεις Τουρισμού που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν στο οργανωτικό σχήμα των Περιφερειών, να αναλάβουν το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν μέχρι σήμερα οι ΠΥΤ, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιήσεων – ποιοτικών ελέγχων, με μεταφορά του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού και των σχετικών πιστώσεων που αφορούν τη μισθοδοσία, εξοικονομώντας έτσι σημαντικό μέρος του λειτουργικού κόστους ενώ το κεντρικό κράτος θα αναλάβει τον καθαρά εποπτικό του ρόλο όπως άλλωστε αυτός ισχύει.

Κοι Υπουργοί,

Θεωρούμε ότι κάθε πρόταση εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα, θα πρέπει να κρίνεται από την αποτελεσματικότητα, την εξυγίανση, τη λειτουργικότητα, την εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς και τον περιορισμό του κόστους και των δημοσίων δαπανών. Η συγκεκριμένη πρόταση «μεταρρύθμισης» θεωρούμε ότι δεν έχει ρεαλιστική βάση, θα διογκώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά ο «μεταρρυθμιστής».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑΣ
Δημοφιλή σήμερα

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

24/04/2018
Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αλλά και τήρηση της νομιμιμότητας η θέση του ΟΛΝΕ για τα Αστέρια. ...
Νέα εταιρική μορφή για το Ράδιο Ταξί Χαλκίδας

Νέα εταιρική μορφή για το Ράδιο Ταξί Χαλκίδας

24/04/2018
Το Ράδιο-Ταξί Χαλκίδας από τις 20 Απριλίου 2018 πραγματοποίησε αλλαγή νομικής μορφής και από Ένωση μετασχηματίστηκε σε Συνεταιρισμό. ...
Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική μουσική παράδοση στη Χαλκίδα

18/04/2018
Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας