Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με αφορμή επιστολή-δελτίο τύπου της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση και Επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς», ο Δήμος Χαλκιδέων επισημαίνει ότι η αστυνομία είναι υπεύθυνη για τη φύλαξη και την τάξη στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας.
Δημοτική Αγορά Χαλκίδας
Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

Πιο αναλυτικά οι επισημάνσεις του δήμου Χαλκιδέων είναι οι ακόλουθες:

Η οποιαδήποτε παρέμβαση σήμερα για την αποτροπή της από χρόνια εγκατεστημένης εικόνας ντροπής της Δημοτικής Αγοράς, αποτελεί αντίδραση με χρονοκαθυστέρηση. Επίδειξη ευαισθησίας όψιμη, δηλ. σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο από τον πρέποντα.

Με το ερώτημα να πλανάται: Αυτοί που θεωρούν διατηρητέο μνημείο τη Δημοτική Αγορά και ενδιαφέρονται για το μέλλον της, που βρίσκονταν και πως αντέδρασαν όταν επί χρόνια οι ενοικιαστές-χρήστες της αλλοίωναν ολοκληρωτικά το σύνολο των προσόψεών, της μορφής και των χαρακτηριστικών της; Δηλαδή, τι έπραξαν για την προστασία της ώστε να μην έχουν κακοποιηθεί τα όποια μορφολογικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν ίσως να υποστηρίξουν μια ρεαλιστική βάση επιχειρηματολογίας υπέρ της διάσωσής της;

Όσον αφορά στα επί μέρους ζητούμενα:

1. Στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς πραγματοποιούνται συστηματικά μυοκτονίες σε μηνιαία βάση.

2. Τα πλυντικά μηχανήματα της Δ/νσης Καθαριότητας σε καθημερινή βάση προχωρούν σε πλύση του περιβάλλοντος χώρου της Δημοτικής Αγοράς. Η δράση τους δε θα εντατικοποιηθεί και στο εσωτερικό της.

3. Στον περίγυρο της Δημοτικής Αγοράς έχει τοποθετηθεί περίφραξη που δυστυχώς, παραβιάζεται μονίμως. Με τον Δήμο να επεμβαίνει επιδιορθωτικά και τους διαμένοντες στο χώρο (κάποιοι από αυτούς ακόμη από τα χρόνια λειτουργίας της αγοράς) να προχωρούν κάθε φορά σε νέες παραβιάσεις.

Πέραν της γενικότερης μείωσης του προσωπικού του, ο Δήμος δεν διαθέτει ειδικότητα φυλάκων ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει τη σύναψη σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Με αποτέλεσμα, ο Δήμος να μην διαθέτει φύλαξη των Δημοτικών κτηρίων. Και αντικειμενικά, να αδυνατεί να φυλάξει και το χώρο της Δημοτικής Αγοράς ώστε να αποτρέψει τη μετατροπή του σε καταφύγιο συγκέντρωσης περιθωριακών στοιχείων και άντρο παραβατικών-εγκληματικών δραστηριοτήτων. Στα ζητήματα φύλαξης και τήρησης της τάξης στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς, η αρμοδιότητα και η ευθύνη ανήκουν στην Ελληνική Αστυνομία.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι, ο Δήμαρχος –πέραν της ιδιότητάς του- αποτελεί γέννημα-θρέμμα της περιοχής της Δημοτικής Αγοράς. Και ως γνωστόν, έχει επιλέξει να κατοικεί σ’ αυτήν την «υποβαθμισμένη» γειτονιά του κέντρου αντί να μετακομίσει σε κάποια από τις «αναβαθμισμένες» περιοχές της πόλης.

Κατά συνέπεια, ζει και συναισθάνεται καθημερινά το δράμα της Δημοτικής Αγοράς.

Και αντιλαμβάνεται, όπως σχεδόν στην ολότητά τους πολίτες και φορείς της πόλης, ότι η διαιώνιση του καθεστώτος της Δημοτικής Αγοράς, όσο και να εξωραϊστεί η εικόνα της, θα πληγώνει όλο και περισσότερο την πόλη.

Οι ανυπέρβλητες τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες για αποκατάστασή της και η αντίθεση των επαγγελματικών φορέων σε επαναλειτουργία της (λόγω μη λειτουργικότητάς της στις σύγχρονες συνθήκες εμπορίου), σε περίπτωση επαναχαρακτηρισμού του συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς ως διατηρητέας, (παραγνωρίζοντας τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και την μαζική αντίθεση του συνόλου των φορέων της Χαλκίδας) επί της ουσίας, θα σημαίνει δέσμευση του χώρου για σκοπό που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στην πράξη, παραμονή και περαιτέρω επιδείνωση της τριτοκοσμικής εικόνας στο κέντρο της πόλης.

Ας μην ξενίζει λοιπόν κάποιους το ότι περίπτωση επαναχαρακτηρισμού της Δημοτικής Αγοράς, της επιφυλάσσει την ίδια ακριβώς μοίρα όπως π.χ. στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα.

Να συνιστά εσαεί τόπο που θα προσβάλλει την αισθητική των κατοίκων και θα προκαλεί την αποστροφή των επισκεπτών της πόλης στον πυρήνα του κέντρου της, εστία μόλυνσης, καταφύγιο για στοιχεία περιθωριακά, άντρο εγκληματικότητας.
Δημοφιλή σήμερα

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου

25/05/2017
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα πραγματοποιηθεί για ακόμα μία χρονιά η πανήγυρη του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου στο Προκόπι....
Dirfys Trails: 1ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου στο όρος Δίρφυς

Dirfys Trails: 1ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου στο όρος Δίρφυς

24/05/2017
Στα πλαίσια της κοινωνικής παρέμβασης αλλά και της συνεργασίας φορέων και Συλλόγων θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Ιουνίου 2017 ο 1ος Ορ...
Το ψήφισαν αλλά το μετάνιωσαν Ζωή Λιβανίου και Γιώργος Ακριώτης

Το ψήφισαν αλλά το μετάνιωσαν Ζωή Λιβανίου και Γιώργος Ακριώτης

25/05/2017
Μέσα σε ένα νομοσχέδιο 941 σελίδων όλο και κάτι θα σου ξεφύγει....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας