Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Οι Ενεργοί Πολίτες απαντούν στη Νομαρχία Εύβοιας σχετικά με τη ανακοίνωση για το νερό Μεσσαπίων.

"Τρομακτικά δεν είναι όσα αναφέρουν οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι για το εξασθενές χρώμιο στη Μεσσαπία, αλλά όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Νομαρχίας για το θέμα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 8 Ιουλίου στα μέσα ενημέρωσης.
Λέει ανάμεσα στα άλλα η περιβόητη ανακοίνωση της Νομαρχίας :
«…Επαναλαμβάνουμε ότι τα όρια του ολικού χρωμίου που περιέχει και εξασθενές, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου υγείας είναι 50 μg/L, δηλ. 0,05 Mg/L. Αυτά έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την οδηγία 98/83/ΕΚ σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας…» (Συνημμένα)
Σε ποιο σημείο της οδηγίας 98/83/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρεται η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου, που το μπερδεύετε(;;;) μαζί με το χρώμιο, κύριοι της Νομαρχίας ; (Συνημμένη Οδηγία 98/83/ΕΚ ΕΕ)
Σκόπιμα ασφαλώς μπερδεύετε το όριο του ολικού χρωμίου με το εξασθενές χρώμιο που ανιχνεύθηκε σε μεγάλες ποσότητες στη Μεσσαπία και Αρτάκη.  και που η ίδια η υπηρεσία περιβάλλοντος της Νομαρχίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «…πολύ σοβαρό θέμα όσον αφορά στις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη Δημόσια Υγεία…» (Ανακοίνωση Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Νομαρχίας 10-6-2009)
Άλλο το ολικό χρώμιο όπου έχει καθορισθεί όριο τα 50 μικρογραμμάρια / λίτρο και άλλο το εξασθενές χρώμιο για το οποίο δεν έχει ορισθεί όριο, γιατί απλά δεν πρέπει να ανιχνεύεται καθόλου στο πόσιμο νερό, κύριοι της Νομαρχίας, αρμόδιοι για την υγεία μας.
Καλά είμαστε σίγουροι, ότι δεν έχετε πάει να δείτε την ταινία – ντοκουμέντο με την υπόθεση του εξασθενούς χρωμίου και την ερευνήτρια Erin Brockovitch στο Hinkley των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου οι κάτοικοι παρουσίασαν μια σειρά από προβλήματα υγείας όπως ηπατικά, καρδιακά, αναπνευστικά, αναπαραγωγικά, γυναικολογικούς καρκίνους, καρκίνους στον εγκέφαλο, στα νεφρά, στο γαστρεντερικό σύστημα, ασθένεια Hodgkins, αποβολές κ.ά. Αυτά για σας είναι ανεύθυνες αναφορές. Την δική σας όμως υπηρεσία περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας γιατί δεν την ακούτε  και γιατί δεν την εμπιστεύεστε ; Ενώ σας καλεί για τις άμεσες ενέργειές σας για ένα τόσο σοβαρό θέμα με επίσημο έγγραφο, εσείς κατηγορείτε τους περιβαλλοντικούς συλλόγους για ατεκμηρίωτες, αυθαίρετες και ανεύθυνες αναφορές.
Ιδού θράσος αμέτρητο των αρμοδίων της Νομαρχίας μας, που εκφράζεται και στην συνέχεια της ανακοίνωσής τους. Στη συνέχεια μας λένε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν είναι υπεύθυνη η Νομαρχία για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου που ανιχνεύθηκε, - άκουσον  άκουσον - αφού αφορούν ιδιωτικές γεωτρήσεις και παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μάλιστα δίνει και τα τηλέφωνα της αρμόδιας υπηρεσίας στη Λαμία (!!!)
Κατ’αρχήν να τους ενημερώσουμε ότι το νερό από τα 18 σημεία που αναλύθηκε από το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν αφορά μόνο ιδιωτικές γεωτρήσεις, αλλά και πηγές και νερό του δημόσιου δικτύου. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί ως εξής. Είτε οι αρμόδιοι της Νομαρχίας δεν διάβασαν προσεκτικά τις αναλύσεις, είτε στην προσπάθεια τους να συγκαλύψουν το θέμα χρησιμοποιούν και κατάφωρα ψέματα. (Συνημμένος ο πίνακας με τις αναλύσεις του Πανεπιστημίου).
Στο τέλος της ανακοίνωσης οι αρμόδιοι (;;;) της Νομαρχίας μας κάνουν και ένα μάθημα για το θέμα των μη τεκμηριωμένων επιπτώσεων του εξασθενούς χρωμίου κατά την κατάποση, καταλήγοντας ουσιαστικά να μας λένε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Κύριοι της Νομαρχίας. Με ποια δεδομένα λέτε τόσο κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο που ανιχνεύθηκε σε αναλύσεις ενός Πανεπιστημιακού ιδρύματος; Με ποια δεδομένα καθησυχάζετε  τους πολίτες για ένα πρόβλημα που έχει αναστατώσει και την δική μας κοινωνία από την Αυλίδα, τα Οινόφυτα, την Θήβα, τον Ωρωπό, χωρίς καν να κάνετε τον κόπο να βρείτε τις αιτίες της μόλυνσης στην περιοχή Μεσσαπίων – Αρτάκης ;
Οι πολίτες κύριοι αρμόδιοι, της Κυβέρνησης, της Νομαρχίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ζητούν υπεύθυνη και τεκμηριωμένη ενημέρωση για το πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου, οπουδήποτε και αν ανιχνεύεται και μέτρα για καθαρό και υγιεινό νερό χωρίς τοξικά και καρκινογόνα μέταλλα.
Αυτός είναι ο ρόλος σας και όχι να κατακρίνετε την κοινωνία των πολιτών και τους συλλόγους τους, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Να αγωνίζονται για ένα καθαρό περιβάλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής".


 Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[3]
B.A (10/7/2009 10:24:12 πμ)
Στους κύριους των Δήμων και της Νομαρχίας θα πρέπει να γίνει έλεγχος και για ποινικές ευθύνες, γιατί δεν τους έχει δώσει κανείς το δικαίωμα να παίζουν με τη ζωή την υγεία των πολιτών. Ειδικά στην Αυλίδα έπρεπε να είχαν φέρει πόσιμο νερό εδώ και καιρό.
BA (10/7/2009 11:11:47 πμ)
Ειδικά για την Αυλίδα το πρόβλημα εντοπίστηκε τον Σεπτέμβρη του 2007, δεν γνωρίζουμε για πόσα χρόνια προϋπήρχε, και φυσικά δε γνωρίζουμε πόση ποσότητα εξασθενές χρωμίου έχει πάρει ο καθένας μας. Θυμίζω μερικές από τις υποσχέσεις-κοροϊδίες των… «υπευθύνων» : Βρέθηκε εξασθενές χρώμιο στο νερό της Αυλίδας (20/9/2007): http://www.servitoros.gr/news/view.php/15279/ Έκτακτο Συμβούλιο στο Δήμο Αυλίδας για το νερό (21/3/2009): http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=2070 Στο γραφείο του Κ.Μαρκόπουλου θα βρει νερό ο Δήμος Αυλίδας(!)(27/3/2009): http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=2108 Όχι στην απευθείας ανάθεση για το δίκτυο ύδρευσης Αυλίδας (5/4/2009) http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=2183 Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για το νερό έπεσε ξύλο και αναφέρθηκε ότι δεν μπορούν να φέρουν πόσιμο νερό, και θα ζητήσουν την βοήθεια του…Περιφερειάρχη!!!!! Η κοροϊδία φυσικά θα συνεχίζεται από ότι φαίνεται για πολλά χρόνια ακόμη, έως ότου εμείς οι ίδιοι οι πολίτες αναλάβουμε και δικαστική δράση εναντίων αυτών που βάζουν την καρέκλα τους, τα οικονομικά ή/και τα πολιτικά τους συμφέροντα, υπεράνω της δημόσιας υγείας, της δικής μας υγείας. Οι γραφικές και ανούσιες διαμαρτυρίες πρέπει να τελειώνουν. Πραγματικά δε βλέπω άλλη λύση.
Δημήτρης (10/7/2009 5:00:37 μμ)
Πράγματι άκουσα και από άλλους ότι στην Αυλίδα δεν μπορούν να συμφωνήσουν για να φερουν νερό, και ότι έχουν γίνει διάφορα ευτράπελα. Αρα στην περιοχή υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που δεν θέλουν να φέρουν το νερό. Νομίζω ότι η λύση που έγραψε κάποιος άλλος αναγνώστης μερικές μέρες πριν: να κινηθείτε δηλαδή δικαστικά και να απαιτήσετε όλα τα χρήματα που έχετε δώσει για λογαριασμούς νερού από την ημέρα εμφάνισης του προβλήματος, θα σπάσει τα όποια συμφέροντα και θα σας φέρει τελικά το νερό. Σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί δικηγόροι που θα αναλάμβαναν μία ομαδική δικαστική αγωγή με ελάχιστο κόστος ανά άτομο.
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας