Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Κορίνα Γιαννάκη
για το eviaportal.gr:
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Μαρτίου, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας με βασικά θέματα τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων σε θέματα ημερησίας διάταξης.
Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλκιδέων
Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλκιδέων

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν συνολικά 47 θέματα ημερησίας διάταξης και 6 θέματα εκτός ημερησίας διάταξης, με τα περισσότερα να περνάνε ομόφωνα, ενώ κάποια άλλα με πλειοψηφία.

Πριν αρχίσει η συζήτηση των θεμάτων ημερησίας διάταξης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρήστος Παγώνης, έθεσε το θέμα αποκλεισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος από τα προγράμματα ΕΣΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος στερήθηκε 3 προγράμματα ΕΣΠΑ ύψους 81.200.000€ και αυτά για άνεργους. Πρόσφατα στο ΦΕΚ 24/2 δημοσιεύτηκαν 2 απόφάσεις και μία το Μάιο του 2013, ενώ όπως δημοσίευσε  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Στερεά Ελλάδα βρίσκεται στη 10η κατά σειρά θέση ως προς το ύψος της ανεργίας, ανάμεσα σε 270 Περιφέρειες της Ευρώπης με ποσοστό 28,7%. Το Δεκέμβριο του 2013 υπήρχε ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία 4.000 θέσεων  εργασίας και απόκλειε τη Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο. Στις 24 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε πρόγραμμα για απάσχοληση 10.000 ανέργων 30-66 ετών. Συνέχεια η Χαλκίδα η περιοχή μας αποβιομηχανοποιείται και η ανεργία έχει φτάσει στην κορύφωση της. Τα προγράμματα αυτά των 10.000 θέσεων εργασίας αποκλείουν πάλι 2 περιοχές. Τη Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο. Νομίζω είναι τραγικό για την περιοχή μας και δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει έτσι, χωρίς να κάνουμε τίποτα.

Προτείνω σαν δημοτικό συμβούλιο να πάρουμε μια απόφαση και με πρωτοβουλία του δήμαρχου, να γίνει μια κοινή συνάντηση του Εργατικού Κέντρου και του Επιμελητηρίου για να δούμε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, γιατί δεν είναι άδικο, είναι τραγικό για τον τόπο μας, με τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας και να εξακολουθεί η περιοχή μας να είναι έξω και να μη μπορεί να τεκμηριωθει με επιχειρήματα η ένταξη μας σε επιδοτούμενα προγράμματα. Να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας για να έχουμε αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο οποίος αφού απάντησε στον κ. Χρήστο Παγώνη, αναφέρθηκε και στο νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό το θέμα το έχουμε επισημάνει και τα προηγούμενα χρόνια, ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι στο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και όχι Συνοχής. Μέσα σε αυτά είναι και τα προγράμματα κατά της φτώχειας αλλά είναι και το πρόγραμμα υποδομών. Στις άλλες περιφέρειες εξαιρουμένων των δυο αυτών, του Νοτίου Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδας, τρέξανε πολλά προγράμματα υποδομών ενώ τα δικά μας ήταν ελάχιστα και αυτά με πολύ μικρές πιστώσεις και ενώ είχαν δεσμευτεί πως θα κατευθυνθούν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας εξαφανίστηκαν και από τι φαίνεται δεν θα υπάρχουν τα χρήματα για να ολοκληρωθεί αυτή η σημαντική κοινωνική δομή και θα έχουμε ένα κτίριο, το οποίο θα μείνει γιαπί. Στην περίπτωση όμως που κάνουμε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά του Ελληνικού Δημοσίου, το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να καταβάλλει το σύνολο των χρημάτων για το νοσοκομείο Χαλκίδας. Συμφωνούμε απόλυτα ότι είναι ένα ζήτημα σημαντικό, που όμως έχει να κάνει με τη νέα διαπραγμάτευση και τη νέα προγραμματική περίοδο».

Έπειτα το λόγο πήρε ο κ. Ευάγγελος Σταματούκος, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα που έθιξε ο κ. Χρήστος Παγώνης, αναφορικά με τον αποκλεισμό της Στερεάς Ελλάδος δήλωσε: «Μπορεί να απουσιάζουν οι επικεφαλής των 2 άλλων παρατάξεων αλλά ο τρίτος (Βαγγέλης Σταματούκος) είναι εδώ και πρέπει να πάρει το λόγο (αναφορικά με την απόκλιση της Περιφέρειας Στερεάς). Εγώ δεν θα φέρω αντίρρηση στο να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια, έτσι ώστε να μην αποκλείονται ούτε η περιφέρεια η δικιά μας, ούτε του Αιγαίου ως προς το ζήτημα της ανεργίας. Όμως υπάρχει μια μεγάλη δόση υποκρισίας εδώ πέρα από την άποψη ότι τις αποφάσεις
αυτές τις παίρνει μια κυβέρνηση, η οποία έχει εκλεγεί με πολλούς ψήφους από τις παρατάξεις που σήμερα διαμαρτύρονται για αυτό και πιστεύω ότι συνεχίζουν να στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, αν κρίνω από τα ψηφοδέλτια που πάνε να συγκροτηθούν για τη διεκδίκηση του δήμου στη νέα περίοδο.

Εμείς έχουμε να πούμε το εξής: όσο οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται, γίνονται στη βάση της εργατικής τάξης με σκοπό το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος των επιχειρήσεων, αυτές οι καταστάσεις θα οξύνονται, δεν θα βρίσκουμε λύση. Ερχόμαστε εδώ για να χύσουμε κροκοδείλια δάκρυα μήπως και δούμε ανάπτυξη. Αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δε διεκδικήσουν λύση για τα προβλήματα τους, μην περιμένουμε να δούμε άσπρη μέρα΄, από τέτοιου είδους παρεμβάσεις».

Στη συνεδρίαση αναφέρθηκε ακόμα και το θέμα της ΔΕΥΑΧ, καθώς και η ανάπλαση της Νέας Αρτάκης, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχάρη την πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Λαμψάκου «Ο Αναξαγόρας», αναφορικά με την πρόθεση κατασκευής πολυχώρου Πολιτισμού-Μάθησης-Άθλησης και Αναψυχής.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας