Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η υπόθεση της ΔΕΥΑΧ ήρθε ξανά στο φως στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων, την Τετάρτη 5 Μαρτίου. Ευχές, λασπολογίες, δικαίωση, αλλά και μετατροπή της αίθουσας του Συμβουλίου σε αίθουσα δικαστηρίου ήταν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που στιγμάτισαν τη συζήτηση του θέματος.
Θανάσης Ζεμπίλης, Δημήτρης Αναγνώστου και Ελένη Αϊδινή
Θανάσης Ζεμπίλης, Δημήτρης Αναγνώστου και Ελένη Αϊδινή

Αρχικά το λόγο έλαβε ο κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης ο οποίος δήλωσε: «Έχω καταθέσει την κομματική μου ταυτότητα, έχω διαχωρίσει με πολιτικές με τις οποίες διαφωνώ και δικαιούνται να μου κάνουν κριτική, αυτοί που βρέθηκαν πιο πολλές φορές στο πεζοδρόμιο από τι εγώ. Επειδή κατά τον παρελθόν είχε τεθεί από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε επισημάνει ότι θα έπρεπε να ξεκαθαριστεί και να μην παραμείνει εκκρεμής η υπόθεση της ΔΕΥΑΧ, η οποία είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν και την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα είχε πει ότι εγώ αν ήμουν στη θέση του Δημάρχου  θα είχα μεριμνήσει έτσι ώστε να επισπευστεί η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής. Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι κατά την άποψη μου και ως νομικού, ακόμα μια τέτοια παράσταση συνιστά παράβαση στο έργο της δικαιοσύνης, έτσι λοιπόν ουδέποτε επισκέφθηκα δικαστικό λειτουργό και βεβαίως τους δικαστικούς λειτουργούς που ήταν αρμόδιοι να κρίνουν την υπόθεση στην οποία φερόμουν εμπλεκόμενος. Αυτό που μπορούσα να κάνω είναι να απαντάω άμεσα σε οποιοδήποτε στοιχείο ζητούσαν οι ανακριτικές αρχές.

Έτσι λοιπόν στις 14/2/2014 από την εισαγγελία εφετών εκδόθηκε εισαγγελική πρόταση, με την οποία εισάγεται η προανακριτική δικογραφία προς κρίση μου. Η εισαγγελική πρόταση αριθμεί 60 σελίδες και είναι πλήρως τεκμηριωμένη.
Από το σύνολο λοιπόν των 324.000€ που ήταν οι αποδείξεις δαπανών, κρίνει ότι εμπίπτουν στο αδίκημα της απιστίας το ποσό των 39.867€ και βεβαίως επειδή οι πράξεις αυτές τελέστηκαν το 2007 κρίνει ότι έχουν παραγραφεί. Αυτό βεβαίως παρά το γεγονός ότι δέχεται ότι ήταν εργασίες που παρασχέθηκαν στο σύνολό τους και ήταν αναγκαίες. Πλην όμως οι εργασίες αυτές εκτελέστηκαν προς όφελος του δήμου Χαλκιδέων την περίοδο που το εργοτάξιο του δήμου μας ήταν κλειστό, που τα σκουπίδια έφταναν μέχρι τους πρώτους ορόφους των σπιτιών, που καταστήματα έβαζαν ιδιώτες προκειμένου να μαζεύουν τα σκουπίδια και έτσι λοιπόν, όπως είχε κάνει και το 2006 ο προκάτοχος μου και η ΔΕΥΑΧ και άλλες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις του δήμου συνέβαλαν σε αυτή την έκτακτη περίσταση που υπήρχε του προβλήματος δηλαδή των συμβασιούχων και των κλειστών εργοστασίων για το οποίο είχε υπάρξει παρέμβαση και εισαγγελική εντολή, προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει η περισυλλογή των απορριμμάτων, έτσι λοιπόν κατά την περίοδο εκείνη υπήρξαν εργάτες που πληρώθηκαν από τη ΔΕΥΑΧ και εκτέλεσαν τις εργασίες τους στο δήμο. Θεωρώ όμως ότι αυτό ήταν κάτι το οποίο ήταν εύλογο και σήμερα το ίδιο θα έκανα και αν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν δήμαρχος πάλι το ίδιο θα έκανε. Δεν θα άφηνε ποτέ την πόλη του σε μια τέτοια κατάσταση, όταν είχε τη δυνατότητα, όπως συνέβη και το 2006, εργαζόμενοι οι οποίοι πληρώνονταν από τη ΔΕΥΑΧ να βοηθήσουν τη συλλογή απορριμάτων. Και βεβαίως κατά την άποψη τη δική μας ο Δήμος μας, οι υπηρεσίες του και οι επιχειρήσεις του είναι ένα ενιαίο σύνολο και αποσκοπούν σε ένα σκοπό, στη βελτίωση των συνθηκών των πολιτών του. Ως προς τις υπόλοιπες δαπάνες των αποδείξεων κρίνει πως ήταν απολύτως αναγκαίες εργασίες  και επίσης ότι ήταν συμφέρουσες για την επιχείρηση. Κατόπιν όλων αυτών προτείνεται να παύσει η ποινική δίωξη για όλους τους κατηγορουμένους.

Η ογκοδέστατη ποινική δικογραφία περιελάμβανε το σύνολο της διαχείρησης 2007-2009. Στην ποινική δικογραφία έχει αξιολογηθεί ποινικά το συνολο των εργολαβιών που παρασχέθηκαν στην επιχείρηση, η οικονομική της διαχείριση, οι προϋπολογισμοί της αν ήταν ψευδείς ή οτιδήποτε άλλο, το σύνολο των προγραμματικών συμβάσεων και το σύνολο διαχείρισης του ΧΥΤΑ. Για τα ανωτέρω δεν ισχύσε ποινική δίωξη, διότι δεν κρίθηκαν επαρκή στοιχεία τα οποία να μπορούν να στοιχειοθετήσουν ποινικό αδίκημα. Όμως ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία και ψευδή βεβαίωση, μόνο για το ποσό των 324.000€ που είναι οι αποδείξεις δαπανών.

Στο σύνολο της εξέλιξης της υπόθεσης αυτής, ως νομικός θέλω να πω ότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Έτσι λοιπόν ο κάθε κατηγορούμενος κρίνεται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Θεωρώ ότι πρέπει να προβάλλονται οι ανακριτικές πράξεις. Όταν όμως εκδόθηκε η κορυφαία εισαγγελική πρόταση, όλοι σιώπησαν. Πως αξιολογείται αυτό; Πως μπορεί κάποιοι οι οποίοι προβάλλουν την ενοχή του κατηγορουμένου, όταν έρχεται η απαλλακτική πρόταση να σιωπούν; Υπήρξε μια τεράστια προσπάθεια κατά το παρελθόν συκοφάντησης και σπίλωσης. Τέσσερις κούτες τεράστιες της ποινικής δικογραφίας είναι τα δημοσιεύματα. Χύθηκε απεριόριστο μελάνι, είτε από έντυπο είτε από ηλεκτρονικό τύπο, οι οποίες ξεκινούσαν από το zougla.gr, από τοπικές εφημερίδες ενώ υπήρξαν μέχρι και πλαστά e-mail!

Είναι σημαντικό να πούμε ότι αν αντρέξουμε στα δημοσιεύματα αυτά δεν γινόταν λόγος για την πράξη αυτή αλλά για μαϊμού έργο. Αυτός είναι ένας συκοφαντικός ισχυρισμός. Ούτε από την αντιπολίτευση έγινε η ορθή διαχείριση του ζητήματος  ειδικά κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που γινόταν αυτή η διανομή του φυλλαδίου από τα στελέχη της παράταξης αυτής, στα οποία δεν αποτυπώνονταν οι αληθείς ισχυρισμοί αλλά οι συκοφαντικοί. Επεδείκνυα στωικότητα και υπέμεινα. Κατά τη συγκέντρωση που έκανε ο κ. Παγώνης αναφέρθηκε, αντί να πει ότι αυτά που λέγαμε στο παρελθόν, ότι είχαμε μια εξέλιξη η οποία δικαιώνει το δήμαρχο, υπήρχε ένα πόρισμα κόλαφος που καίει τη δημοτική αρχή. Όταν ακούει κανείς ότι υπάρχει αυτό το πόρισμα κόλαφος, καταλαβαίνει ότι όλα αυτά που είχαν γραφτεί στο παρελθόν αποδεικνύεται με το πόρισμα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι στη ζωή μου επέλεξα το δρόμο της ηθικής και της εντιμότητας και αυτό είχε μεγάλο κόστος διότι υπέβαλα σε μεγάλες στερήσεις την οικογένεια μου, άρα δεν είμαι διατεθειμένος να λέγονται και να γράφονται διάφορα. Με κάθε μέσο θα υπερασπιστώ την τιμή μου και την υπόληψη μου, τη δική μου και της οικογένειας μου».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Χρήστος Παγώνης, ο οποίος δίνοντας τη δική του απάντηση στο δήμαρχο δήλωσε: «Εύχομαι και ο δήμαρχος και όλα τα μέλη της ΔΕΥΑΧ στο τέλος να κριθούν αθώοι αλλά αυτό λυπάμαι πάρα πολύ δεν έχει κριθεί ακόμα. Βιάστηκε ο δήμαρχος. Είναι μια πρόταση της εισαγγελέως. Νομίζω αυτό θα κριθεί μόνο όταν το Συμβούλιο Εφετών θα αποφασίσει τι θα γίνει. Ενημερώθηκα όπως όλοι από τον Τύπο και όχι από τα έγγραφα που δεν είχα πρόσβαση. Έπρεπε όλοι να σιωπήσουν; Έπρεπε να σιωπήσω; Και εσείς ο ίδιος δηλώσατε όχι ότι δεν έγινε τίποτα, αλλά μπορεί να έγινε, εγώ δεν ξέρω τίποτα και ευθύνεται ο άλλος. Και έγινε συμπληρωματικό υπόμνημα που έλεγε δεν ήξερα μόνο εγώ αλλά και ο δήμαρχος. Συγγνώμη αλλά όλα αυτά είναι παραδεκτά, ότι δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα. Ναι μεν έγιναν αυτά που έγιναν, αλλά αυτό δεν είναι απιστία, είναι πλημμέλημα. Ούτε εγώ επισκέφθηκα κάποιον Δικαστή ή Εισαγγελέα. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι έγινε μια πολύ κακή διαχείριση στη ΔΕΥΑΧ όλο αυτό το διάστημα.

Εγώ εύχομαι να είναι όλοι αθώοι αλλά μην παρουσιάζονται όλα αγγελικά πλασμένα. Όλοι παραδέχτηκαν ότι κάτι γινόταν και μέχρι χθες σιωπούσαν. Ο ίδιος ο ανακριτής έβαλε περιοριστικούς όρους, παρέπεμψε το αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, έγιναν ανακρίσεις. Έγιναν γιατί δεν έγινε τίποτα; Σαφώς έγινε. Το λέει στο πόρισμα του αλλά λέει ότι έχουν παραγραφεί. Θα μπούμε τώρα στη λογική του νόμιμου και του ηθικού; Αυτές είναι θεωρίες που ανέπτυξε ένας πολιτικός της κεντρικής σκηνής και τώρα κρύβεται».

Έπειτα το λόγο έλαβε ο κ. Ευάγγελος Σταματούκος, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια προεκλογική περίοδο. Είναι κατανοητό. Άρχισε η προεκλογική περίοδος και είναι κατανοητό ότι μπορεί η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου να μετατρέπεται σε αίθουσα δικαστηρίου. Αντιλαμβάνομαστε ότι η σκανδαλοθηρία και η σκανδαλολογία θα είναι το μέτωπο αντιπαράθεσης των παρατάξεων που υπηρετούν τον ίδιο στρατηγικό στόχο. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι ο λαός είναι έτοιμος να στείλει τους υπηρέτες του Καλλικράτη στη λήθη. Δεν θέλω να μπω στην ουσία της συζήτησης από την άποψη ότι όλο το διάστημα που διαδραματίζονταν τα γεγονότα που αναφέρθηκαν δεν πήραμε ούτε αρνητική, ούτε θετική στάση περιμένοντας να αποφανθεί η δικαιοσύνη. Θα αναμένουμε την τελική της απόφαση και τότε θα πάρουμε θέση σε αυτό το ζήτημα.

Ας σταματήσουμε να κάνουμε συνεδριάσεις πια γιατί θα αναλωνόμαστε στο τι θα πει ο δήμαρχος και στο τι θα πει ο επίδοξος δήμαρχος για την επόμενη περίοδο και οι υπόλοιποι θα είμαστε απλά ακροατές. Γιατί εμείς δεν είμαστε επίδοξοι δήμαρχοι, είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός εμάς θα προκρίνει για να διαχειριστούμε τα του δήμου στην επόμενη προεκλογική περίοδο».

Τέλος το λόγο έλαβε ο κ. Βασίλειος Καθαροσπόρης, λέγοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Βαγγέλη Σταματούκο και την παράταξη του για τη στάση που κράτησε. Για τον κ. Παγώνη ο ανεμιστήρας και η λάσπη είναι στην καθημερινότητά του και στο χαρακτήρα του. Η ανακρίτρια μου απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα, όμως μου είπε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία, αλλά για τις κούτες με στοιχεία και δημοσιεύματα είμαι αναγκασμένη να κάνω αυτό. Και έθεσα το ερώτημα το οποίο δεν σεβάστηκε κανένας. Κανένας. Και μπορεί ηθικά κάποιοι φίλοι να το είχαν στην καρδιά τους αλλά κανείς δεν το εξεδήλωσε. Αν εξαιρέσω τη Ζλακώνη, ούτε οι από εκεί, ούτε οι από εδώ, ακόμα και φίλοι μου κολλητοί δεν στάθηκαν στο πρόβλημα.

Τι ρώτησα; Εγώ δέχομαι την ποινή που μου βάζετε και τους περιοριστικούς όρους εξόδου. Εάν όμως μετά από έξι μήνες, ένα χρόνο, δυο χρόνια καταδικαστώ έχει την αξία του. Αν αθωωθώ αυτοί οι συκοφάντες που έφεραν το θέμα εδώ που το έφεραν, που μοίραζαν χαρτιά στις καφετέριες και δυστυχώς δεν βλέπω έναν από τη μείζονο αντιπολίτευση εδώ που να μη μοίραζε χαρτιά. Κανέναν δεν βλέπω. Μόνο τον επικεφαλής. Τι θα πουν αυτοί στην οικογένεια μου, στο παιδί μου, στη μάνα μου, που βλέπουν ότι ο γιος της, ο πατέρας τους έχει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα γιατί κάποιοι έκαναν την τρίχια τριχιά; Η λάσπη είναι στην καθημερινότητα.

Όλη αυτή η διαδικασία με έβγαλε πιο υγιή από τι ήμουν πρώτα. Υγιή ψυχικά και ηθικά. Σωματικά υπέστη μόνο μια γαστρορραγία αλλά όλα καλά. Αυτό που εγώ κέρδισα από όλη την ιστορία είναι ότι μπήκα στη διαδικασία όρθιος και ξαναβγήκα όρθιος. Ούτε ψευδομαρτύρησα, ούτε έκλεψα, ούτε  υπερέβαλα». 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας