Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Χρησιμοποιούμε σήμερα τον όρο «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), για να περιγράψουμε μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται συστηματική και εσκεμμένη βία καθώς και επιθετική συμπεριφορά που αποσκοπεί στην δημιουργία σωματικού και ψυχικού πόνου μέσα στον σχολικό χώρο.
Σεμινάριο για Γονείς: «Βία στο σχολείο και στην οικογένεια» στο 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας
Σεμινάριο για Γονείς: «Βία στο σχολείο και στην οικογένεια» στο 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας

 Σε αυτήν την κατάσταση ισχύει ο νόμος του ισχυρού, πρόκειται δηλαδή για επιβολή δύναμης του ισχυρού μαθητή απέναντι στον αδύναμο, που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η ενδοσχολική βία όμως, φαίνεται να είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, καθώς εκτός από τον θύτη και το θύμα, υπάρχουν και παρατηρητές εντός του σχολικού χώρου, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι κάθε συμβάν μαθητικής επιθετικότητας δεν αποτελεί κατ' ανάγκη φαινόμενου ενδοσχολικής βίας. Ας μην ξεχνάμε, ότι συχνά οι μαθητές μπορούν να οδηγηθούν σε υβρεολόγιο και χειροδικία λόγω εκνευρισμού εξαιτίας μιας διαφωνίας.
 
Η ενδοσχολική βία είναι ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει αρκετά την πολιτεία, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει λάβει δραματικές, θα έλεγε κανείς, διαστάσεις. 

Έτσι μαθητές, καθηγητές και οποιοιδήποτε εργάζονται σε σχολικό χώρο, είναι ασυγχώρητο να ολιγωρούν μπροστά σε τέτοια φαινόμενα. Δυστυχώς κανένας δεν ξέρει, δεν μπορεί να είναι σίγουρος, και δε φαντάζεται που μπορεί να οδηγήσουν.
 
Μια καλή αρχή για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει είναι να ενημερωθεί  σχετικά με το θέμα. Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που στοχεύουν στην έγκυρη ενημέρωση και στον σαφή προσδιορισμό των διαστάσεων του θέματος, με απώτερο πάντα σκοπό την εξάλειψή του. Ένας απ” αυτούς τους ιστοτόπους είναι το «Δίκτυο κατά της σχολικής βίας», η  πρωτοβουλία για την διοργάνωση του Δικτύου κατά της Βίας στο Σχολείο ανήκει στην Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., στο πλαίσιο της προσπάθειας να εμπλακούν πιο ενεργά με το θέμα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού περισσότεροι φορείς, οργανώσεις και δομές. Στόχος του Δικτύου είναι η συνεργασία, η αλληλοϋποστήριξη και η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν σε αυτό.
 
Το μόνο λοιπόν που μπορεί να κάνεις κάποιος σε ένα πρώτο στάδιο, είναι η ενημέρωση. Συμμετέχοντας όλοι ενεργά στο όνομα της συνεργασίας, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και να ελπίζουμε στην άμβλυνση του προβλήματος αυτού.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας