Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείο Γαλαξίας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση της Συμμετοχικής Δημοτικής Κίνησης Αλλιώς, την Τετάρτη 5 Μαρτίου, στην Κάρυστο.
Ισίδωρος Παπαλυμπέρης
Ισίδωρος Παπαλυμπέρης

Ο Ισίδωρος Παπαλυμπέρης είπε στην ομιλία του μεταξύ άλλων:

[…]σας προσκαλώ σε ένα δύσκολο αλλά ταυτόχρονα και γοητευτικό αγώνα, για συνολική αλλαγή όσων συμβαίνουν στον τόπο μας, πολλά χρόνια τώρα.

Σήμερα, εδώ, δε θα γίνετε μάρτυρες του χιλιοπαιγμένου πια έργου που θέλει τον υποψήφιο δήμαρχο να έχει λύσεις για όλα τα προβλήματα!

[…]Στέκομαι μπροστά σας και το πρώτο πράγμα που ομολογώ, είναι ότι δεν τα ξέρω όλα.

Ήρθε η ώρα να αφήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πίσω, το μοντέλο του υποψήφιου παντογνώστη και σωτήρα και να δοκιμάσουμε το μοντέλο του Δημάρχου που είναι ίσος με όλους και απλώς ανέλαβε να φέρει εις πέρας όλα όσα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αποφασίσαμε. 

[…]Θεωρούμε, ότι τώρα που τα πάντα γύρω μας ανατρέπονται προς το χειρότερο, και η καθημερινότητα μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με το μεροκάματο δυσεύρετο και τις τράπεζες να μας πιέζουν καθημερινά, είναι η ώρα ν’ αντισταθούμε, συμμετέχοντας στα κοινά, μαζικά και δηλώνοντας με αυτή τη συμμετοχή μας, την αντίθεση μας.

Στόχος μας να μετατρέψουμε το Δήμο μας σε πόλο αντίστασης, απέναντι στην κεντρική εξουσία.

Να πάψει ο Δήμος μας να αποτελεί σύμμαχο τους.

[…]Δεν καταστρώθηκε κανενός είδους σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής!

Σε ένα τόπο που τον μαστίζει η ανεργία, που τα μαγαζιά όλων μας οδηγούνται στο κλείσιμο, που τα λατομεία πεθαίνουν, που οι άνθρωποι της οικοδομής ψάχνουν για ένα μεροκάματο την εβδομάδα, τι έκανε η Δημοτική Αρχή;  Σιώπησε.

Ποιά ήταν η πρόταση που ακούσαμε όλα αυτά τα χρόνια;

[…]Επίσης…..είμαστε εδώ απόψε, επειδή θεωρούμε ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν επιτέλεσε το ρόλο της.

Με στρογγυλέματα και προσπαθώντας να τα έχει καλά με όλους, σύρθηκε πίσω απ’ το Δήμαρχο και τις λαϊκίστικες πρακτικές του, και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στο ρόλο της,  που δεν είναι άλλος απ’ τον έλεγχο των πράξεων του, την ενημέρωση των πολιτών και την κατάθεση δικών της προτάσεων.

[…]Με το κάλεσμα συμμετοχής και ανατροπής που κάνουμε σήμερα επιδιώκουμε ο τόπο μας να γυρίσει σελίδα. Να κάνουμε επιτέλους, τα βήματα προς τα μπρος που όλοι μας αξίζουμε και μπορούμε να επιτύχουμε. Δεσμευόμενοι, για τη Δημοκρατία, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την αντίσταση και τη σκληρή δουλεία για ανάπτυξη και ευημερία,  καταθέτουμε σήμερα το ΟΡΑΜΑ μας για τον τόπο.

Ένα όραμα, με τρεις στόχους που δεν φτάνει να τεθούν μόνο από εμάς, άλλα και από εσάς, όλους Μαζί! Όλοι οι κάτοικοι αυτού του τόπου, ίσοι προς ίσους, χωρίς πρώτους και δεύτερους, χωρίς σπουδαίους και παρακατιανούς!

[…]ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΩΤΟΣ. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Άμεση ανάγκη και άρα προτεραιότητα μας, είναι να νοιώσει ξανά ο πολίτης ότι «Δήμος» είναι αυτός ο ίδιος. Ο Δήμος δεν είναι «μαγαζάκι» του Δημάρχου και των «δικών του» ανθρώπων. Ο Δήμος που εμείς οραματιζόμαστε είναι ένας Δήμος που όλοι οι πολίτες νιώθουν συμμέτοχοι και βοηθούν στην καθημερινή λειτουργία του.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαλυμπέρης, δεσμεύτηκε για τα παρακάτω:

1. Θα μεταφέρουμε ΑΜΕΣΑ τις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου στην έδρα του Δήμου που είναι η Κάρυστος!

2. Σε τακτά χρονικά διαστήματα το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει και στις έδρες των πρώην Καπποδιστριακών Δήμων, δηλαδή στο Μαρμάρι, τα Στύρα και τον Καφηρέα.

3. Κάθε Δημοτικό Συμβούλιο θα αναμεταδίδεται δημόσια μέσω ραδιοφώνου και internet.

4. Τα Τοπικά συμβούλια θα λειτουργήσουν πραγματικά και όχι στα χαρτιά όπως συμβαίνει σήμερα. Με δικό τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ, τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό, στη λογική της αυτοδιαχείρισης.

5. Υπόσχομαι προσωπικά ότι το Δημοτικό συμβούλιο θα πάψει να αποτελεί υποχείριο του Δημάρχου και των επιλογών του. Και θα μετατραπεί σε ένα αληθινά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ όργανο, που θα αμφισβητεί και θα κρίνει ακόμα και τις επιλογές μου ως Δήμαρχου.

6. Οι συλλογικοί και επαγγελματικοί φορείς του τόπου δεν είναι κάτι ξένο προς το Δήμο και τις λειτουργίες του… Δέσμευση μας είναι το Δημοτικό συμβούλιο να μην αποφασίζει ΠΟΤΕ, δίχως πρώτα τη διαβούλευση με τους φορείς.

7. Άμεσα θα ενεργοποιήσουμε θεσμούς όπως οι λαϊκές συνελεύσεις και τα τοπικά δημοψηφίσματα,… ώστε όλοι να μετέχουν στη λήψη των αποφάσεων

8. Θεσπίζουμε, άμεσα, την ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ. Μια μέρα την εβδομάδα, όποιος Δημότης το επιθυμεί, θα βλέπει το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου, ώστε να καταθέτει τα αιτήματα του και τους προβληματισμούς του.

9. Και φυσικά για εμάς, όλα τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου είναι το ίδιο, είτε ανήκουν στη συμπολίτευση, είτε όχι. Είτε έχουν εκλεγεί με την παράταξη μας, είτε όχι. Δεσμευόμαστε για την αξιοποίηση ΟΛΩΝ των μελών του συμβουλίου, ανεξάρτητα απ` την παράταξη με την οποία έχουν εκλεγεί.

[…]ΣΤΟΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ. Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

Οραματιζόμαστε ένα Δήμο που μοιράζεται με τους πολίτες τα πάντα, τα καλά και τα κακά, τα εύκολα και τα δύσκολα και δεν έχει να κρύψει τίποτα απ’ αυτούς. Η αρχή αυτή ξεκινά με τη διάφανη οικονομική διαχείριση του Δήμου μας.

Για να επιτύχουμε αυτό το σκοπό δεσμευόμαστε απόψε ότι:

1. Τόσο το τεχνικό πρόγραμμα, όσο και ο προϋπολογισμός του Δήμου θα προκύπτει έπειτα από διαβούλευση με την κοινωνία τους συλλόγους και τους φορείς του τόπου, ώστε να εξυπηρετεί ΑΠΟΛΥΤΑ τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις στοχεύσεις μας.

2. Κάθε έξι μήνες θα πραγματοποιούμε δημόσιες απολογιστικές συνελεύσεις ώστε οι πολίτες να έχουν πλήρη εικόνα των οικονομικών του Δήμου τους!

3. Κάθετη δέσμευση, ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ!

4. Ξεκάθαρο προς όλους και χωρίς ‘παραθυράκια’, ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΔΙΧΩΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ!

5. Τέλος, δεσμευόμαστε, ότι αυτό το περίφημο καθεστώς της κατάτμησης των έργων σε μικρά κομμάτια, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, θα το σταματήσουμε.

[…]ΣΤΟΧΟΣ ΤΡΙΤΟΣ. Η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Συνδημότισσες και συνδημότες,

Ζούμε σε ένα τόπο ευλογημένο.

Σε ένα τόπο που έχει την τύχη να βρίσκεται ένα βήμα από την πρωτεύουσα, τα κύρια λιμάνια της χώρας και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της.

Φέτος στη χώρα μας ήρθαν περισσότεροι από 17εκ τουρίστες. Πόσους απ` αυτούς είδατε στα μέρη μας; Πόσους απ` αυτούς εξυπηρετήσαμε στα μαγαζιά μας;

Ζούμε στον τόπο που τα λεμόνια του έφταναν ως τη Ρωσία. Ζούμε στον τόπο που την εποχή της μουστιάς, τα καΐκια,  συναγωνίζονταν να δέσουν στο λιμάνι. Ζούμε στον τόπο που παράγει το υλικό απ’ το οποίο φτιάχτηκε η Αγια Σοφιά. Με τις πλάκες μας στρώνονται οι αυλές της Ελλάδας και όχι μόνο.

Πόσα κρεοπωλεία ανά την Ελλάδα γνωρίζετε, που απ’ έξω δεν υπάρχει η επιγραφή «κατσικάκι Καρύστου»;

Τι έγινε όλη αυτή η δραστηριότητα; Γιατί απομονωθήκαμε;

Σας προσκαλώ να κάνετε ένα γύρο σε όλο το Δήμο. Από τον Αλμυροπόταμο μέχρι την Αμυγδαλιά.

Είμαι σίγουρος ότι ποτέ σας δε θα έχετε επισκεφθεί άλλο Δήμο με τέτοιο φυσικό κάλλος και δυνατότητες ανάπτυξης αλλά, ταυτόχρονα τόσο εγκαταλειμμένο όπως ο δικός μας!

Γιατί τα σχολεία στα χωριά μας είναι πλέον κλειστά;

Γιατί κάθε χρόνο αν το σχολείο το τελειώνουν πενήντα παιδία, τα σαράντα φεύγουν για πάντα;

Επειδή, υποβαθμίστηκαν και συρρικνώθηκαν οι δραστηριότητες της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας, της αλιείας, της Λατόμευσης και του Τουρισμού.

Τι κάνανε χρόνια τώρα για όλα αυτά;

Δυστυχώς τίποτα!

Τι μπορούμε να κάνουμε;

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, πολλά!

Συμπολίτισσες και συμπολίτες

Εμείς στο Αλλιώς, είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να κάνουμε πολλά ώστε να αλλάξουμε τα πράγματα. Με στοχευμένες ενέργειες και δράσεις, θα επιχειρήσουμε να επανακινήσουμε την οικονομία του τόπου μας.

Θα σταθούμε αρωγοί κάθε καινοτόμου, προοδευτικής, συλλογικής και εξωστρεφούς οικονομικής προσπάθειας.

Στοχεύουμε να διερευνήσουμε  και να προωθήσουμε κάθε μορφή εναλλακτικού τουρισμού στηριζόμενοι στην γειτνίαση με την πρωτεύουσα και το φυσικό πλούτο του τόπου μας.

Προτείνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση:

1. Την αξιοποίηση των παραδοσιακών μονοπατιών.

2. Την κατάστρωση και εφαρμογή ενός σχεδίου τέτοιου ώστε η πόλη της Καρύστου να γίνει φιλική προς τον επισκέπτη και να αποκτήσει χαρακτήρα και ταυτότητα. Οι πρόγονοι μας παρέδωσαν μια πόλη με τέλεια ρυμοτομία. Ας φτιάξουμε μία πόλη με μονόδρομους, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους.

3. Ας επιδιώξουμε να βγάλουμε την περιοχή μας απ’ την γεωγραφική απομόνωση. Η διασύνδεση με τις Κυκλάδες είναι στόχος εφικτός, με τη μελέτη και κατασκευή ενός ντόκου στα όρια του όρμου της Καρύστου.

Κλείνοντας με τον τουρισμό, να σας αναφέρω και μια ιδέα που ίσως σας αιφνιδιάσει, αλλά την θεωρώ πρωτότυπη, θετική και προσωπικά πιστεύω πολύ σ` αυτή.

Έχετε ίσως ακούσει για το δρόμο του κρασιού και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές.

Εμείς στην περιοχή μας έχουμε μια ιστορική δραστηριότητα, στο βάθος των αιώνων, που συνεχίζεται ως σήμερα, αυτή των λατομείων με τα μάρμαρα και τις περίφημες πλάκες Καρύστου.

Προτείνουμε λοιπόν το ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩN.

Μια προσπάθεια ανάδειξης αυτής ακριβώς της ιστορικότητας της λατομικής δραστηριότητας στον τόπο μας και τη μετατροπή της σε τουριστικό προϊόν!

Μια διαδρομή, με αφετηρία τα Ρωμαϊκά μάρμαρα, στα απομεινάρια των λατομείων του παρελθόντος και κατάληξη στα σύγχρονα λατομεία της εποχής μας.

Μ` αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε τη διασύνδεση της λατομικής δραστηριότητας με τον τουρισμό… και θα φέρουμε τους λατόμους σε επαφή με πιθανούς νέους πελάτες.

Φυσικά, για τα λατομεία και την λειτουργία τους, πρέπει άμεσα να βοηθήσουμε στην αδειοδότηση τους, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν, με σεβασμό στο περιβάλλον, και να μπορέσουν να στραφούν προς νέες αγορές του εξωτερικού.

Αυτή η τόσο σημαντική οικονομική δραστηριότητα, πρέπει να συνεχιστεί, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των καιρών, με νέα ώθηση, σε νέες αγορές, ώστε να συνεχίσει να παίζει το ρόλο της στην τοπική οικονομία.

Θα κλείσω αυτή την αναφορά στην οικονομική ανάπτυξη που οραματιζόμαστε για τον τόπο μας, με ένα τομέα που κάποιοι στα αστικά κέντρα μπορεί να μην αντιλαμβάνονται την αξία του άμεσα, όμως, μ` αυτόν ασχολούνται πολλοί συμπολίτες μας και εμείς θεωρούμε ότι αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τον τόπο μας, και την ανάπτυξή του.

Η κτηνοτροφία, που στην περιοχή μας βοήθησε μέχρι σήμερα πολλούς από εμάς να ζήσουμε, έχει τώρα μαραζώσει. Πρέπει να οργανωθεί με σύγχρονους τρόπους, με ένα άλλο μοντέλο, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας.

Δράσεις που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε προς αυτή την κατεύθυνση με τη βοήθεια του Δήμου:

Να κινηθεί η διαδικασία ώστε το κατσίκι και τα τυροκομικά προϊόντα της περιοχής μας να χαρακτηριστούν «Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης». Με τον τρόπο αυτό θα επιτύχουμε τη δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας προϊόντος, με αποκλειστικά τοπικά χαρακτηριστικά.

Ακόμα, να βοηθήσουμε στην ίδρυση και λειτουργία ενός συνεταιρισμού γάλακτος.
Εννοούμε μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, στην οποία θα μπορεί να είναι μεριδιούχος και ο Δήμος.

Στόχος και η ίδρυση τυροκομείου, το οποίο θα λειτουργεί και με ατομικές αίθουσες τυροκόμισης, για όσους παραγωγούς το επιθυμούν.

Τα εξαιρετικά κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής μας μπορούν, άμεσα, να αποτελέσουν κίνητρο για την ανάπτυξη Τουρισμού Γευσιγνωσίας.

Έτσι θα δημιουργηθούν κίνητρα για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στα εγκαταλελειμμένα χωριά μας.

Με μία παράλληλη αναβάθμιση της υποδομής των τηλεπικοινωνιών και του Internet σ’ αυτές τις ερημωμένες περιοχές, δημιουργούμε κίνητρα σε νέους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο τους.

Μόνο έτσι είναι δυνατόν να ξανανοίξουν τα σχολεία και να καλλιεργηθούν τα εγκαταλελειμμένα χωράφια.

[…]Με ρωτούν πολλοί, ποιός θα κερδίσει τις εκλογές; Τι θα κάνετε στο δεύτερο γύρο αν είστε τρίτοι; Ποιόν θα υποστηρίξετε;

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Για εμάς συμπολίτευση και αντιπολίτευση είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Είναι το παλιό, που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας.

Κινούνται στην ίδια λογική, της υποταγής στις πολιτικές της φτώχιας, της εξαθλίωσης, του Καλλικράτη, των μνημονίων και της κατάργησης των κοινωνικών αγαθών, όπως είναι η Παιδεία και τα Νοσοκομεία. Στις λογικές των ατομικών εξυπηρετήσεων και των ρουσφετιών.

Αντί να καταθέσουν προτάσεις και πρόγραμμα, όλο αυτό τον καιρό λασπολογούν και πλάθουν σενάρια.

Η εποχή μας δεν απαιτεί μόνο αλλαγές προσώπων.

Απαιτεί ανατροπές των πολιτικών που εκφράζουν και εφαρμόζουν τα πρόσωπα.

Τις εκλογές θα τις κερδίσουμε εμείς!

Στο σενάριο όμως που λέει ότι κανείς δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, οι ψηφοφόροι θα έχουν μία εβδομάδα χρόνο να σκεφτούν και να αποφασίσουν, ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, ποιόν θα ψηφίσουν τη 2η Κυριακή.
Δημοφιλή σήμερα

Τα λεφτά της λαϊκής της Κύμης και το τετράδιο της ντροπής

Τα λεφτά της λαϊκής της Κύμης και το τετράδιο της ντροπής

16/03/2018
Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Κύμης-Αλιβερίου κ. Αλέξανδρος Θεοδώρου σχετικά με την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρει μεταξύ ...
Αισχύλου Ορέστεια στο Θέατρο Σέττας «Νίκος Παπακωνσταντίνου»

Αισχύλου Ορέστεια στο Θέατρο Σέττας «Νίκος Παπακωνσταντίνου»

16/03/2018
Ο Θίασος «Κασταλία», σε μια ξεχωριστή Σκηνική Συνάντηση με το Θεατρικό Εργαστήρι Κύκλος, Αμαρύνθου, παρουσιάζει την Τριλογία του Α...
Παρουσίαση του προγράμματος του 2ου bio-Mechanical festival στη Χαλκίδα

Παρουσίαση του προγράμματος του 2ου bio-Mechanical festival στη Χαλκίδα

15/03/2018
Την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 και ώρα 20:00 μμ το Θέατρο Χαλκίδας θα κάνει την παρουσίαση του 2ου προγράμματος b...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας