Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Επιστολή στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας Παναγιώτης Σίμωσης, με θέμα τα δάνεια των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών.
Ο Παναγιώτης Σίμωσης
Ο Παναγιώτης Σίμωσης

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με αφορμή την απάντησή σας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ευβοίας κ. Μαρκόπουλου, με θέμα την « Παράταση για τουλάχιστον 2 έτη των πυρόπληκτων δανείων», όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωση του και την αναπαραγωγή της είδησης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και τα δελτία τύπου- επιστολές των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου, έχει δημιουργηθεί μεγαλύτερη αναστάτωση και σύγχυση στους δανειολήπτες οι οποίοι βιώνουν την πρωτοφανή οικονομική κρίση με τον πιο επώδυνο τρόπο.

Στη δευτερολογία σας αναφέρετε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο να παρασχεθεί η ευχέρεια σε όσους δανειολήπτες το επιθυμούν, να τύχουν αναστολής τυχόν οφειλομένων δόσεων του έτους 2013 καθώς και των δόσεων του τρέχοντος έτους (2014) στο επόμενο έτος(2015) με μόνη υποχρέωση την καταβολή των τόκων κ.λ.π……….». Πριν όμως από αυτή την αναφορά σας διευκρινίζετε  ότι «δεν είναι δυνατή στην παρούσα φάση και για τα προσεχή έτη η παράταση της χρονικής διάρκειας των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Μία τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα οδηγούσε σε επαύξηση της ήδη ανειλημμένης μεγάλης εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου».

Όμως, κύριε Αξιότιμε κ. Υπουργέ στην ίδια απάντησή σας κατά την πρωτολογία σας ενημερώνοντας λέτε συγκεκριμένα: «Στη συνέχεια με εγκύκλιο του Υφ. Οικονομικών τον Μάρτιο του 2010( σχετικά με τον Ν.3816/10 Κατσέλη) διευκρινίστηκε ότι μετά τη γενομένη αναστολή η αποπληρωμή των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου τόσο της ρύθμισης οφειλών όσο και των νέων κεφαλαίων κίνησης θα γίνει με 1η δόση στις 30.06.2012 και τελευταία στις 31.12.2019 και 31.12.2014 αντίστοιχα».

Άρα, στο σκέλος των νέων κεφαλαίων κίνησης προκύπτει τεχνικό πρόβλημα:

Αν ισχύει ότι «δεν είναι δυνατή στην παρούσα φάση και για τα προσεχή έτη, η παράταση της χρονικής διάρκειας των εγγυημένων κ.λ.π» δεν μπορεί να ανασταλούν οι δόσεις του 2013 και του 2014 για το επόμενο έτος (2015), αφού η τελευταία δόση αποπληρωμής, άρα και η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, είναι στις 31.12.2014.

Στην περίπτωση που αυτό δεν ισχύει, δηλαδή είναι δυνατή η παράταση της χρονικής διάρκειας των εγγυημένων δανείων, τότε μπορεί να γίνει επιμήκυνση και στο σκέλος των νέων κεφαλαίων κίνησης αλλά και σε αυτά τα δάνεια που αφορούσαν ρύθμιση οφειλών.

Δεν αμφιβάλλουμε για την ειλικρινή πρόθεσή σας «ότι απώτερος στόχος είναι οι εν λόγω επιχειρήσεις όντας απαλλαγμένες από την υποχρέωση καταβολής του χρεολυσίου των δόσεων 2013-2014 και εκμεταλλευόμενες το γενικότερο πλαίσιο σταθεροποίησης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα μπορέσουν σε βάθος χρόνου (2015;;) να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις!!!

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ας είμαστε ρεαλιστές.

Οι επιχειρήσεις της Εύβοιας, όσες έχουν απομείνει, ευρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Με αδυναμία πληρωμής ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων τρεχουσών υποχρεώσεων καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ικανές να ανταποκριθούν όχι μόνο στα χρεολύσια αλλά ούτε καν στους τόκους των κάθε είδους δανείων!!!

Άρα, η όποια ειλικρινής πρόθεσή σας για το ενδεχόμενο τυχόν αναστολής των δόσεων των ετών 2013, 2014 για το επόμενο έτος σκοντάφτει στη σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μόνο μία λύση είναι ρεαλιστική στην παρούσα φάση. Μία μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση που εξυπηρετεί και τις τρεις πλευρές: επιχειρήσεις, τράπεζες, Ελληνικό Δημόσιο.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι, αφού το Επιμελητήριο της Εύβοιας ήταν αυτό που επεξεργάστηκε τα μέτρα και που τελικά έγιναν αποδεκτά από τους τότε Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, Δ. Σιούφα και Γ. Αλογοσκούφη, για το σύνολο των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών, επισημαίνοντας σας ότι η λογική που επικράτησε τότε ήταν ότι η Εύβοια πρέπει να χαρακτηριστεί πυρόπληκτη στο σύνολο της αποκαθιστώντας κατά κάποιο τρόπο τις αδικίες που είχε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια μένοντας έξω από τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας.

Αυτή όμως η «διορθωτική» κίνηση της κυβέρνησης Καραμανλή δεν είχε το χρόνο να αποδώσει αφού η οικονομική ύφεση που ακολούθησε βρήκε την οικονομία του νομού χωρίς αντοχές με αποτέλεσμα οι αρνητικές επιπτώσεις να είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι στην αλυσίδα των λουκέτων της παρατεταμένης ύφεσης μόνο κατά τη διάρκεια του 2013 είχαμε το κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων (ΝΕΟΣΕΤ, ΣΕΛΜΑΝ, ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ κ.λ.π) που είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και κατ΄ επέκταση την κοινωνική εξαθλίωση των κατοίκων του νομού μας.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο για τον νομό μας με το απρόσμενο και άδικο λουκέτο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ευβοίας, την απώλεια του μετοχικού κεφαλαίου(16.000.000€) των μεριδιούχων συνεταίρων αλλά και τις πολλαπλές αρνητικές επιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας αφού ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο αφαιρέθηκε με τρόπο μάλιστα ελεγχόμενο.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο της Εύβοιας μετά από ανοιχτή συνεδρίαση και την παρουσία των παραγωγικών φορέων στο σύνολό τους, δε συμφωνεί με την εξεταζόμενη πιθανή ρύθμιση ούτε βέβαια με την υπονοούμενη και φημολογούμενη από πολλούς προοπτική ότι αν μεταθέσουμε τις δόσεις για τα έτη 2013 και 2014 στο 2015, θα κερδίσουμε λίγο χρόνο και στην συνέχεια θα αναζητήσουμε μια «πιο βιώσιμη λύση».

Γι΄ αυτό θα επιμείνουμε στην από 17/04/2013 κοινή πρόταση των Επιμελητηρίων Ευβοίας και Πελοποννήσου, την οποία επισυνάπτουμε, η οποία πρέπει να επικαιροποιηθεί και να συμπεριλάβει το σύνολο των πυρόπληκτων δανείων, εγγυημένων και μη από το Ελληνικό Δημόσιο καθώς και δάνεια που έχουν καταγγελθεί, αλλά και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες για τον τρόπο που πρέπει να υλοποιηθεί μια τέτοια ρύθμιση.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την πρωτοφανή θύελλα που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αναγκαίο να εξευρεθεί βιώσιμη λύση αφού ο στόχος όλων μας είναι κοινός.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Σίμωσης
Δημοφιλή σήμερα

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

20/3/2019
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για την σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων και την Κάρυστο....
Η ταινία «Εμείς» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Εμείς» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

21/3/2019
Η ταινία «Εμείς» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Πέμπτη 21 έως και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας