Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Μήνυμα ενότητας και διεύρυνσης της Κοινωνικής Συμμαχίας και Αλληλεγγύης απέστειλε στη συνέντευξη τύπου του, το μεσημέρι της Παρασκευής 7 Μαρτίου, ο δήμαρχος Χαλκιδέων Αθανάσιος Ζεμπίλης, ενώ ανακοίνωσε και επίσημα εκ νέου την υποψηφιότητα του στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αθανάσιος Ζεμπίλης
Αθανάσιος Ζεμπίλης

Στην ομιλία του δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με την οικονομία να ακρωτηριάζεται, το κοινωνικό κράτος να υποχωρεί, τους ανθρώπους να φτωχοποιούνται και τον κοινωνικό ιστό να οδηγείται σε αποσύνθεση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο πλέον αντιπροσωπευτικός λαϊκός θεσμός, σε άμεση επαφή με την κοινωνία και με καθήκον να την εκπροσωπεί γνήσια και να διεκδικεί μαζί της στα κέντρα λήψης αποφάσεων, είχε υποχρέωση να διαδραματίσει έναν επιπρόσθετο ρόλο, να παρέμβει στα κοινωνικά δρώμενα, να τοποθετηθεί με το μέρος των πολιτών, να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που θα μεταφέρουν στους κυβερνώντες και τους ξένους επιτετραμένους την κραυγή αγανάκτησης για την απόγνωση που αυτοί βιώνουν.

Παράλληλα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση όφειλε και οφείλει να αντιδράσει υπερασπιζόμενη και το μέλλον αυτού καθ’ εαυτού του θεσμού που βάλλεται συστηματικά.

Η πρωτοφανής μείωση των λειτουργικών και επενδυτικών πόρων, που σε σύγκριση με το 2009 ξεπερνά το 60%, η ανάληψη πρόσθετων αρμοδιοτήτων χωρίς την συνοδεία των προβλεπόμενων ανάλογων πόρων, οι θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές που οδήγησαν σε επιπρόσθετες πολύ σημαντικές περικοπές δαπανών και η συνεχής μείωση του προσωπικού με διαθεσιμότητες και απολύσεις, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο ανέχειας και απαξίωσης που έφερε σε δοκιμασία τους Δήμους και κατέστησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως το μεγάλο θύμα των Μνημονιακών πολιτικών.

Με τελικό σκοπό, την υποταγή της Τοπικής Αυτόδιοίκησης και την έκπτωσή της σε Διοίκηση εντεταλμένης λογιστικής διαχείρισης, στα μέτρα και τα ζητούμενα τους».

Αναφερόμενος στη δημοτική αρχή και στον αγώνα που έχει κάνει επισήμανε μεταξύ άλλων: «Δώσαμε τον αγώνα μας με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, ώστε να προσφέρουμε στους πολίτες, που βιώνουν τις ζοφερές συνέπειες της κρίσης,  υπηρεσίες που ενισχύουν την ομαλή λειτουργία των πόλεων και των χωριών και δράσεις αλληλεγγύης που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.

Οι πολίτες δικαίως ζητούν άριστη παροχή υπηρεσιών, όμως στο Δήμο μας δουλεύουμε με 290 εργαζόμενους λιγότερους από τον -βάσει πληθυσμιακού κριτηρίου- προσδιοριζόμενο αριθμό που θέτει η μελέτη του ίδιου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Και είναι βάσιμη η σκέψη μας ότι η συνεχής και συστηματικά επιβαλλόμενη μείωση προσωπικού, επιχειρείται να αποτελέσει το «όχημα» για την απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών στα μάτια των πολιτών και το αναγκαίο πρόσχημα ώστε να δημιουργηθεί το πρόσφορο έδαφος και να ευοδωθούν οι πιεστικοί σχεδιασμοί συμφερόντων για ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας, του Πρασίνου, του Εργοταξίου και άλλων Υπηρεσιών που σχετίζονται με την καθημερινότητα».

Στη συνέντευξη του ξεκαθάρισε και την οικονομική ισχύ που έχει ο δήμος Χαλκιδέων λέγοντας: «Αντιπαλέψαμε τη γραφειοκρατία και ξεπερασμένες αντιλήψεις για τον τρόπο διοίκησης. Διεκδικήσαμε νέες πηγές εσόδων. Τηρήσαμε τις αρχές της συνετούς διαχείρισης και προχωρήσαμε στον οικονομικό εξορθολογισμό του Δήμου.

Με ταμειακό πλεόνασμα –σήμερα που σας ομιλώ- στα 13.907.208,57 ευρώ, ο Δήμος Χαλκιδέων αναδεικνύεται σε έναν από τους οικονομικά πλέον ισχυρούς της χώρας.

Δεν θελήσαμε να επιβαρύνουμε επιπρόσθετα τους πολίτες-δημότες που ζουν έντονα την οικονομική κρίση, με τη μείωση των εισοδημάτων τους και τις έκτακτες εισφορές / μόνιμα «χαράτσια» που κάθε τόσο καλούνται να καταβάλουν στο Κράτος.

Έτσι, τα δημοτικά τέλη (καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού) δεν έχουν αναπροσαρμοσθεί ούτε καν τιμαριθμικά, επί 5ετία. Και τα τέλη της ΔΕΥΑΧ (ύδρευσης – αποχέτευσης) παραμένουν χωρίς αύξηση στη μετα-«Καλλικρατική» περίοδο, επί 3ετία στις περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες (αφού ενδιάμεσα υπήρξε η αναπόφευκτη ενσωμάτωση μετά τη συνένωσή τους στον τέως Δήμο Χαλκιδέων) και επί 7ετία στα όρια του τέως Δήμου Χαλκιδέων. Με τα κάποτε ακριβά τιμολόγια της ΔΕΥΑΧ να είναι πλέον από τα φθηνότερα στη χώρα. Αυτό αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία.

Και αποτελεί θεμελιώδη δέσμευσή μας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των αντιστοίχων τελών και καθ΄όλη τη διάρκεια της προσεχούς 5ετίας».

Στην ομιλία του έκανε λόγο και για τα ανατπυξιακά έργα που έγιναν σε κάθε περιοχή λέγοντας: «Ο Δήμος Χαλκιδέων είναι από τους ελάχιστους σε όλη τη χώρα που δημοπρατεί έργα εκατομμυρίων ευρώ από ίδιους πόρους (μη μεταφέροντας τους για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών) και από τους πρωτοπόρους σε όλη τη χώρα και ως προς τις εντάξεις έργων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και ως προς την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων.

Την 3ετία έχουν πραγματοποιηθεί και δρομολογηθεί έργα σε κάθε περιοχή του Δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 95 εκατ. ευρώ και πλέον.

Έργα που αλλάζουν τον Δήμο και αλλάζουν τη ζωή μας.

Έργα που υλοποιούνται σε κάθε Δημοτική Ενότητα, σε κάθε Δημοτική και Τοπική Κοινότητα.

Κάποια δε από αυτά, είναι έργα μεγάλης κλίμακας, όπως:

  • η ανασύνταξη του αστικού τοπίου με την εκτεταμένη διαμόρφωση νέων αλλά και την αισθητική και χρηστική αναβάθμιση υφιστάμενων δημοσίων χώρων που αποδίδονται ως κοινόχρηστοι.
  • η ανάπλαση του πυρήνα του ιστορικού κέντρου της πόλης με την ανάδειξη και λειτουργική αξιοποίηση των νεώτερων μνημείων, διατηρητέων κτηρίων και αρχαιολογικών χώρων
  • τα μεγάλα έργα υποδομών στην ύδρευση, την αποχέτευση και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για το πλέγμα παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής αρκέστηκε να δηλώσει: «Ο Δήμος μας, αμετακίνητα στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας χωρίς διακρίσεις, διεύρυνε συνεχώς τα όρια της κοινωνικής πολιτικής του, επεκτείνοντας ποιοτικά και ποσοτικά τις κοινωνικές δομές και δράσεις του για την οργανωμένη και συντεταγμένη κάλυψη πρωτογενών ζητημάτων επιβίωσης δοκιμαζόμενων συμπολιτών.

Ξεκινήσαμε, από ίδιους πόρους, τη λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου. Και ήδη, ο αριθμός των δικαιούχων που έχει ξεπεράσει τους 2.200.

Σε συνέργεια με το Εργατικό Κέντρο και σε συνεργασία με σωματεία κοινωφελούς χαρακτήρα, εντάξαμε στο ΕΣΠΑ την πράξη «Κοινωνικές Δομές αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Χαλκιδέων», με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό ΚοινωνικόΤαμείο κατά 100%.

Μέσα από το πρόγραμμα ήδη:

Ενισχύθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κοινωνικού Παντοπωλείου ενώ λειτουργούν

  • Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων
  • Δομή Παροχής Συσσιτίων
  • Τράπεζα Χρόνου
  • Γραφείο Διαμεσολάβησης

από τις δράσεις των οποίων, οι ωφελούμενοι θα ξεπεράσουν τους 500.

Περαιτέρω, ο Δήμος εντάχθηκε σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα και ήδη λειτουργούν Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας και Κέντρο Δια Βίου Μάθησης.

Σημειώνεται, ότι με τον ανασχεδιασμό και την επιμονή από πλευράς Δήμου, η πρόταση για «γέφυρα» από το Γ΄ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ, έγινε αποδεκτή και έτσι, στάθηκε δυνατόν να ολοκληρωθούν δύο σημαντικές Υποδομές στο τομέα των Κοινωνικών Δράσεων, το Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών και η Ανοικτή Δομή Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία, στην περιοχή του Γηροκομείου.

Κτηριακές υποδομές που μπορούν και υποστηρίζουν τις κοινωνικές δράσεις του Δήμου. Το Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων και η Δομή Παροχής Συσσιτίων ήδη στεγάζονται στο Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών».

Ακόμα τόνισε ότι στέκεται και θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών λέγοντας: «Διαφώνησα σθεναρά και διαχώρισα τη θέση μου από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, που σε μεγάλο βαθμό συνιστούν πολιτικές αντιμεταρρυθμίσεις..
Κατέθεσα την κομματική μου ταυτότητα, όπως δημοσίως και κατ’ επανάληψη έχω τονίσει.

  • Δεν υπάκουσα στη γραμμή των επικυρίαρχων της Τρόϊκας.
  • Δεν συναγελάστηκα με τον εντεταλμένο τους στα αυτοδιοικητικά.
  • Κράτησα κλειστές τις πόρτες του Δήμου στον Φούχτελ και την Task Force».

Τέλος έκλεισε την ομιλία του κάνοντας λόγο για μία συγκρότηση πλειοψηφικού μετώπου για το αύριο του δήμου, ενώ ανακοίνωσε εκ νέου την υποψηφιότητα του λέγοντας:

«Στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές, τον Μάιο του 2014, θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκιδέων, επικεφαλής του συνδυασμού «Γέφυρα στο μέλλον/Κοινωνική Συμμαχία-Αλληλεγγύη».

Για να συνεχίσουμε την πορεία μας για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που προτάσσει τις αξίες της συμμετοχής, της διαφάνειας, της ανάπτυξης και που αντιστέκεται στις πολιτικές απαξίωσής της.

Για να ολοκληρώσουμε μια αληθινή αναγεννητική αυτοδιοικητική επανάσταση με κύρια συστατικά της τη συλλογική δράση, τη σύνδεση της πολιτικής με την ηθική, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη διοικητική και οικονομική αυτονομία, τη δημιουργία προϋποθέσεων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση των βασικών υποδομών.

Για να εκφράσουμε τα νέα ρεύματα ιδεών και τις νεώτερες γενιές συμπολιτών μας.

Απευθυνόμενος στην ατομική κρίση του κάθε δημότη αλλά και στη συλλογική συνείδηση τους, καλώ όλους σε ένα προσκλητήριο ενότητας και διεύρυνσης της Κοινωνικής Συμμαχίας και Αλληλεγγύης στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές, για τη συγκρότηση πλειοψηφικού μετώπου νίκης με το συνδυασμό «Γέφυρα στο Μέλλον/ Κοινωνική Συμμαχία-Αλληλεγγύη».

Γιατί η δύναμη μας είναι οι στερεές αναφορές μας στην κοινωνία.

Γιατί η δύναμη του Δήμου που εμείς οραματιζόμαστε, είναι η δύναμη των πολιτών του».

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων με τον Δήμαρχο να απαντάει απλά και ξεκάθαρα, ενώ ερωτώμενος για τους έτερους υποψήφιους δημάρχους ευχήθηκε καλή επιτυχία, ενώ διαμήνυσε ότι τους θεωρεί όλους άξιους, τους εκτιμάει και τους σέβεται και δεν θεωρεί κανέναν αντίπαλο εύκολο.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
vasilis (11/3/2014 4:44:19 πμ)
πεστε μου με ποια λογικη ακομα και αν υπαρχει πλεονασμα οπως λεει ο δημαρχος σκαφτηκε η αβαντων ενω θα μπορουσε να μην σκαφτει και να κλεισθει με εμποδια,δεν θα ηταν φθηνοτερο και τα λεφτα αυτα να δινονταν για εργα ουσιας σε αλλη περιπτωση οπως στη διαμορφωση του χωρου στην παραλια απο το κουρεντι μεχρι πριν τα φαναρια και να μπουν εκει οι πλακες αυτες η να γινει εκει ποδηλατοδρομος και να μην εχει τοσο σκονη το καλοκαιρι,εκει μοιαζει παρατημενη η περιοχη αυτη και κανεις δεν μιλαει,μονο περπατημα μεσα στη σκονη και τα σκουπιδια γινεται εκει.
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας