Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Τα έργα για τη μετατροπή της Αρέθουσας σε Διαχρονικό Μουσείο έχουν ξεκινήσει και το Eviaportal σας δίνει την εικόνα του νέου μουσείου που θα αποκτήσει η πόλη της Χαλκίδας.
Μακέτα διαχρονικού μουσείου Αρέθουσας στη Χαλκίδα
Μακέτα διαχρονικού μουσείου Αρέθουσας στη Χαλκίδα

Το κτήριο «APEΘOYΣA» συνολικής επιφάνειας 1.950μ2, με βάση και τη μελέτη της Κατασκευαστικής Εταιρείας ΑΚΤΩΡ, θα αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του Μουσείου με όλους τους χώρους των εκθέσεων, ενώ το νέο κτήριο, συνολικής επιφάνειας 2.050μ2, το οποίο κατασκευάζεται παράλληλα με το υφιστάμενο, θα καλύπτει τις ανάγκες χωροθέτησης των λειτουργιών ενός σύγχρονου Μουσείου. Ένα χαρακτηριστικό κτίσμα του συγκροτήματος είναι η υψικάμινος ύψους 34μ κατασκευασμένη από παλιό κεραμικό τούβλο, η οποία θα επισκευαστεί και θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συγκροτήματος.

Πιο αναλυτικά και με βάση τα στοιχεία του δήμου Χαλκιδέων το διατηρητέο κτήριο θα έχει ωφέλιμο χώρο 1375 τ.μ. και θα περιλαμβάνει:

 • Είσοδο και χώρους εξυπηρέτησης επισκεπτών καθώς και ασφαλείας, συνολικά 425 τ.μ. με κύρια είσοδο, χώρους εισιτηρίων και πληροφοριών, κατάστημα-πωλητήριο 70 τ.μ., βεστιάριο, αναψυκτήριο-εστιατόριο Τα έργα για τη μετατροπή της Αρέθουσας σε Διαχρονικό Μουσείο έχουν ξεκινήσει, εδώ και ένα χρόνο περίπου. ενώ το κτήριο κηρύχτηκε διατηρητέο το 1979 και αποτελεί θαυμαστό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της περιοχής.
  65 τ.μ., χώρους υγιεινής κοινού, θάλαμο ελέγχου και δωμάτιο νυχτοφυλάκων, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων 30 τ.μ. και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 100 τ.μ.
 • Εκθεσιακούς χώρους, συνολικά 950 τ.μ. με μόνιμες εκθέσεις πέντε ενοτήτων, των Βόρειας Εύβοιας, Παναγίτσας-Μάνικα, Λατρειών, Κοσμηματικής-Μεταλλοτεχνίας-Μικροτεχνίας και Αθλητικών Δρώμενων καθώς και χώρο περιοδικών εκθέσεων.

Το νέο κτήριο θα έχει ωφέλιμο χώρο 800 τ.μ. και θα περιλαμβάνει

 • Εργαστήρια συντήρησης- μελέτης ευρημάτων και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, συνολικά 200 τ.μ. με χώρο παραλαβής ευρημάτων, εργαστήρια συντήρησης και μελέτης κεραμικών, γυάλινων και μεταλλικών αντικειμένων, γλυπτών και  ψηφιδωτών, πλυντήριο ευρημάτων και οστράκων, γραφείο συντηρητών και αρχείο συντηρήσεων, φωτογραφικό στούντιο και αρχείο, εργαστήρια ξύλου, πλεξιγκλάς και ηλεκτρολογίας
 • Αποθήκες ευρημάτων και χώρων εγκατάστασης, συνολικά 220 τ.μ.
  με αποθήκες οργανικών, γυάλινων, μεταλλικών, κεραμικών, λίθινων και γλυπτών αντικειμένων με χώρο μελέτης-αρχείου τους και θησαυροφυλάκιο καθώς και αποθήκες εκθεσιακών χώρων, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και εργαλείων συντήρησης κτηρίου και κήπου
 • Χώρους εξυπηρέτησης (παραμονής και υγιεινής) προσωπικού, 30 τ.μ.
 • Γραφεία διοίκησης, συνολικά 120 τ.μ. με χώρους υποδοχής, γραμματείας, λογιστηρίου, παρασκευαστηρίου και υγιεινής, γραφεία διευθυντή και επιστημονικού προσωπικού και μικρή αίθουσα συσκέψεων με βιβλιοθήκη
 • Χώρους τεχνικών εγκαταστάσεων, συνολικά 230 τ.μ. με χώρους ηλεκτροστασίου, μηχανοστασίου, λεβητοστασίου, κλιματισμού, δεξαμενής καυσίμων και πυροσβεστικού αντλητικού συγκροτήματος.

Στους ημιυπαίθριους χώρους

Θα λειτουργούν εκθέσεις ογκωδών γλυπτών και αναγλύφων, αρχιτεκτονικών μελών (κατά αναπαραστατικό τρόπο) και επιτύμβιων στηλών (κατ’ εικόνα των τοποθετήσεών τους στα αρχαία κοιμητήρια), ενώ η επισκευασμένη καμινάδα αναδεικνύεται σε αυτόνομο υπαίθριο έκθεμα.

Στον περιβάλλοντα χώρο

Προβλέπονται φυλάκια κύριας και υπηρεσιακής εισόδου, χώροι στάθμευσης προσωπικού και υπηρεσιακή αυλή καθώς και περιπατητικοί διάδρομοι και φύτευση πρασίνου σε επιφάνεια 1901 τ.μ.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
Βασίλειος Πενόπουλος (24/7/2016 5:58:44 μμ)
Επισκέφτηκα το παλαιό αρχαιολογικό μουσείο πριν πολλά χρόνια κι έννοιωσα την γνωστή πικρή γεύση φεύγοντας αφού περιηγήθηκα σ ένα απίστευτα μικρό και αναχρονιστικό χώρο που δεν είχε καμμία σχέση με την μοναδική ιστορία του τόπου και της ελλάδας γενικότερα......ελπίζω και εύχομαι το νέο μουσείο ν αναδειχθεί σύντομα σε πόλο έλξης των πάντων....
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.

Photo Gallery

Ιχθυοπωλείο Νικόλας - Χαλκίδα

Αρχή της σελίδας