Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργο Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, με θέμα την αναγκαία διευκόλυνση των δανειοληπτών του ΟΕΚ.
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί από την εξαίρεση εφαρμογής των υφιστάμενων ευνοϊκών δανειακών ρυθμίσεων αποπληρωμής και στους δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. 

Με τα ισχύοντα μέχρι το 2011, καταγράφονται περίπου 97.000 ενεργά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου (συνολικού ποσού 2,8 δις) και 80.000 - 100.000 δικαιούχοι με χρηματοδότηση από τον ΟΕΚ ή κατοικίες με παραχώρηση.

Τον Οκτώβριο του 2013, ο Υπουργός Εργασίας είχε ανακοινώσει νομοθετική παρέμβαση σε δύο τομείς: για τους δε 97.000 παράταση έως και για 10 έτη στη διάρκεια αποπληρωμής, άρα μεσοσταθμική μείωση 50% στην τοκοχρεολυτική δόση και για τους μεν 80.000 - 100.000 που έχουν πάρει δάνεια απευθείας από τον ΟΕΚ μία νέα ρύθμιση, στο πρότυπο αυτής που είχε γίνει το 2011, με έκπτωση από 50% έως και 80% στις προσαυξήσεις.

Οι τράπεζες καταρχήν δέχονται επιμήκυνση των δανείων κατά μέγιστο 10 έτη, χωρίς να χάνεται η επιδότηση ενώ τον Οκτώβριο 2013 ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος δήλωσε πως «Με την προτεινόμενη ρύθμιση ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα στηρίξουν απόλυτα τη συγκεκριμένη ενέργεια και θα εφαρμόσουν απόλυτα τις προτεινόμενες ρυθμίσεις»,

Αντιστοίχως, η ΓΣΕΕ συμφωνεί με το περιεχόμενο της ρύθμισης και σε πρόσφατη επιστολή της απευθύνεται εκ νέου στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ώστε να υλοποιήσουν οι τράπεζες την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, η «Τρόικα» ασκεί βέτο και δεν συναινεί στην συμπερίληψη των ανωτέρω διατάξεων στο τελικό κείμενο επερχόμενου νομοσχεδίου.

Με άλλα λόγια, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι, δανειολήπτες, φορείς και τράπεζες είναι θετικοί στην ρύθμιση, περίπου 200.000 νοικοκυριά βρίσκονται προ αδιεξόδου, διότι κατά την «Τρόικα» η δομή του σχεδίου είναι τέτοια ώστε να θεωρείται πως έχει δημοσιονομικό κόστος που δεν μπορεί να αναληφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί,

1. Ποιος ο σχεδιασμός των αρμοδίων Υπουργείων για το αναλυθέν επείγον ζήτημα στο επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα; Πότε θα προχωρήσει το επισπεύδον Υπουργείο σε νομοθετική πρωτοβουλία για τους 200.000 δανειολήπτες από τον ΟΕΚ;

2. Συνεχίζεται η επεξεργασία των ρυθμίσεων και η διαπραγμάτευση με την Τρόικα ώστε να βρεθούν «ισοδύναμα» που θα καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται;

3. Γιατί δεν εφαρμόζονται τα όσα ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση για τους υπόλοιπους δανειολήπτες; Αποτελεί το «θέμα ΟΕΚ» προτεραιότητα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους; Ποιες οι εισηγήσεις των υπηρεσιακών εξειδικευμένων παραγόντων για την λύση του ζητήματος; Να ενημερωθεί η Βουλή από τον αρμόδιο Υπουργό;

4. Στο όποιο τελικό σχέδιο θα συμπεριλαμβάνεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής που ζητούν δανειολήπτες & ΓΣΕΕ και αποτελεί λύση «ανακούφισης για τους δικαιούχους των δανείων του ΟΕΚ;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοφιλή σήμερα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

18/04/2018
Η υπερπαραγωγή των Θεατρικών Σκηνών, που συνάρπασε το Αθηναϊκό κ...
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

12/04/2018
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα»...
Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

19/04/2018
Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, όλα τα εμπορικά καταστήματα, στην Χαλκίδα...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
πανος (11/3/2014 6:34:37 μμ)
Και τελικά δεν θα γίνει τίποτα.....ΨΕΥΤΕΣ
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας