Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Τη δική του τοποθέτηση έκανε ο Κώστας Μπακογιάννης στην ανοιχτή συζήτηση στο βιβλιοπωλείο FREETHINKING ZONE με θέμα «Λογοκρισία, Ελευθεροτυπία, Τρομοκρατία» με αφορμή και το βιβλίο του Κουφοντίνα.
Ο Κώστας Μπακογιάννης στο βιβλιοπωλείο Freethinking Zone
Ο Κώστας Μπακογιάννης στο βιβλιοπωλείο Freethinking Zone

«Όσοι έχουμε βιώσει το θάνατο, έχουμε μάθει να σεβόμαστε τη ζωή. Εδώ ήρθα να μιλήσω για την αξία της ανθρώπινης ζωής».

Με αυτή τη φράση, ο Κώστας Μπακογιάννης εξήγησε τα κίνητρα και την ένταση της κριτικής του στην έκδοση του βιβλίου Κουφοντίνα, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής δημόσιας συζήτησης που διοργάνωσε την Τρίτη 11 Μαρτίου το βιβλιοπωλείο FreeThinking Zone, το οποίο απέκλεισε από τις προθήκες του το βιβλίο του εκτελεστή της 17 Νοέμβρη.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, όπως και οι άλλοι μετέχοντες στη συζήτηση, συνομολόγησαν ότι το θέμα της ελευθερίας του λόγου, της διακίνησης των ιδεών και της ελευθεροτυπίας είναι αδιαμφισβήτητο σε μια δημοκρατική χώρα και κοινωνία, αναφέρθηκαν όμως στην ατομική, κοινωνική και πολιτική ευθύνη και τη στάση έναντι της τρομοκρατίας που υπονομεύει τη δημοκρατία και απειλεί το κυρίαρχο δικαίωμα της ζωής.

Ένας από τους κύριους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν στο διάλογο που έγινε ήταν, αν αντί για τον Κουφοντίνα της 17 Νοέμβρη, έγραφε ένα βιβλίο ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα όπου περιέγραφε με κυνισμό και απαξία την πράξη του. Ποια θα ήταν η στάση του εκδοτικού Οίκου Λιβάνη, των βιβλιοπωλείων και της κοινωνίας συνολικότερα;

Τι είπε ο Κώστας Μπακογιάννης

Στην αρχική τοποθέτησή του ο Κώστας Μπακογιάννης  αφού περιέγραψε με ελάχιστες φράσεις το πως άκουσε στα 11του χρόνια  την είδηση της δολοφονίας του πατέρα του, Παύλου, από τη 17 Νοέμβρη, το πρωινό της 26ης Σεπτεμβρίου και την αναγγελία του θανάτου του από τα χείλη της μητέρας του, διαβεβαίωσε «…δε διεκδικούμε το μονοπώλιο του πόνου. Καθένας που έχει βιώσει στην οικογένεια του την απώλεια ξέρει…».

Αναγνώρισε ως δικαίωμα που εκπορεύεται από τη δημοκρατία την κυκλοφορία ενός βιβλίου και υπογράμμισε «δεν θα νοούμουν να μην το σεβαστώ καθώς ο πατέρας μου έδωσε τη ζωή του για τη δημοκρατία», αλλά στηλίτευσε και πάλι με σφοδρότητα την επιλογή του εκδοτικού Οίκου Λιβάνη να εκδώσει το βιβλίο Κουφοντίνα.

Είτε η επιλογή είπε, έγινε με κριτήριο το κέρδος, είτε γιατί ο εκδοτικός οίκος αποφάσισε, μετά από δεκαετίες που λειτούργησε στην καρδιά του συστήματος, να το παίξει «αντισυστημικός», είναι απεχθής.

«Η δημοσίευση ή όχι του βιβλίου, δε θα φέρει τον πατέρα μας πίσω» είπε ο κ. Μπακογιάννης, μιλώντας και εκ μέρους της αδελφής του Αλεξίας, η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση.

Πρόσθεσε όμως με έμφαση πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας αφορά τους πάντες και όλοι έχουν κοινωνική ευθύνη για όσα λένε και όσα πράττουν.

«Το γεγονός ότι η δημοκρατία επιδεικνύει μεγαλείο ακόμη και σε αυτούς που βάλουν εναντίον της, δε σημαίνει ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε την πράξη του Οίκου Λιβάνη που παράγει ένα κοινωνικό γεγονός» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε «κάποιες στιγμές πρέπει να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε».

«Ο Τρότσκι έλεγε ότι η ευθύνη ξεκινάει όταν κάποιος δε λέει εγκαίρως όχι.

Κρινόμαστε από το ναι μας και το όχι μας» σημείωσε.

Για τα κίνητρα του Λιβάνη

Επιχειρώντας να βρει την εξήγηση για την επιλογή του εκδοτικού οίκου Λιβάνη που όπως είπε «η βιτρίνα του ντύθηκε  Κουφοντίνας», παρέθεσε δυο ενδεχόμενα:

Στο πρώτο, το κίνητρο να είναι το κέρδος. Σ αυτή την περίπτωση όπως είπε ,ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη θέλει να πουλήσει και εκμεταλλεύεται το θάνατο των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης και αυτό είναι απεχθές.

Στο δεύτερο ενδεχόμενο: «ο σπουδαίος και τρανός εκδοτικός οίκος που εξέφρασε για δεκαετίες το πολιτικό σύστημα αποφάσισε ‘ βίαια’  να ενδυθεί τον αντισυστημικό μανδύα».

Η τελική του εκτίμηση ήταν ότι «κάποιοι άνθρωποι παίζουν παιχνίδια πάνω στα φέρετρα και αυτή είναι η αλήθεια».

Επισήμανε με ανησυχία πως αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην ελληνική κοινωνία - η οποία κινείται στα άκρα λόγω της οικονομικής κατάρρευσης -  τρεις γενιές τρομοκρατών και ουδείς μπορεί να προκαταλάβει  πως θα κινηθούν.

«Καμιά νιφάδα δεν αισθάνεται υπεύθυνη για τη χιονοστιβάδα άλλα όταν έρθει θα μας πλακώσει όλους», προειδοποίησε.

Μετά τον πρώτο γύρο των τοποθετήσεων των ομιλητών υπήρξε και ένας γύρος ερωτήσεων από το κοινό με κύριο άξονα των περισσοτέρων αν υφίσταται σήμερα στην ελληνική κοινωνία αποδοχή των απόψεων και της δράσης της 17 Νοέμβρη και εν γένει της τρομοκρατίας και αν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά για την τρομοκρατία  που προέρχεται από τα αριστερά και τα δεξιά.

Ο Κώστας Μπακογιάννης δε συμμερίστηκε την άποψη ότι υπάρχει κλίμα αποδοχής της τρομοκρατίας και παρατήρησε «είμαστε σε λάθος βάση αν θεωρούμε ότι υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία πολλοί που πιστεύουν ότι πρέπει οι διαφορές να λύνονται με τη βία. Παρά την εξαθλίωση υπάρχει και μεγάλη αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα».

Εκτίμησε όμως ότι και ο πολιτικός κόσμος έχει πέσει στην παγίδα των τρομοκρατών που όπως είπε αυτοχαρακτηρίζονται  αριστεροί.

«Παίζουμε το παιχνίδι τους και βάζουμε βούτυρο στο ψωμί τους. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε πέρα από τις ιδεολογικές διαφορές μας να συμμαχήσουμε κατά της τρομοκρατίας» σημείωσε σχολιάζοντας και τις παρατηρήσεις από πλευράς του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρη Ψαριανού ότι «μεγάλες περιοχές της Αριστεράς δεν κατήγγειλαν ποτέ ευθέως τις πράξεις τρομοκρατίας».

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να υπάρξει νόμος, όπως πχ υπάρχει στην Αμερική, που θα προβλέπει ότι  τα έσοδα από τέτοια βιβλία θα πηγαίνουν στα θύματα, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε επιφυλακτικός για οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση.

Προκάλεσε όμως τον Οίκο Λιβάνη «αν έχει το παραμικρό ίχνος ευαισθησίας» να στηρίξει όπως είπε στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης, τις οικογένειες των αστυνομικών που έπεσαν θύματα της τρομοκρατίας.

Τέλος, κληθείς να απαντήσει ποια είναι η άποψή του για τη θανατική ποινή σημείωσε «Είμαι εναντίον. Και το λέω, με πόνο καρδιάς, ότι αυτό ισχύει και για τον Κουφοντίνα».

Στη δημόσια συζήτηση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο βιβλιοπωλείο FreeThinking Zone, μετείχαν εκτός από τον Κώστα Μπακογιάννη, η καθηγήτρια κ. Βασιλική Γεωργιάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, η κ. Αντιγόνη Λυμπεράκη, αντιπρόεδρος της Δράση , ο κ. Δημήτρης Χριστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Κωστής Πιερίδης, υποψήφιος διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός.

Παρότι είχαν προσκληθεί, δεν εμφανίστηκαν στο διάλογο ούτε εκπρόσωπος των εκδόσεων Λιβάνη, αλλά ούτε και ο επιμελητής του βιβλίου Νίκος Γιαννόπουλος.
Δημοφιλή σήμερα

Σταύρος Ξαρχάκος - Άλκηστις Πρωτοψάλτη στις Όχθες του Λήλαντος

Σταύρος Ξαρχάκος - Άλκηστις Πρωτοψάλτη στις Όχθες του Λήλαντος

4/6/2018
Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά, η συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά! ...
Νέες θέσεις εργασίας σε Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

Νέες θέσεις εργασίας σε Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

13/6/2018
Το νέο φροντιστήριο Πουκαμισάς στον Ωρωπό αναζητά διδακτικό προσωπικό για άμεση πρόσληψη....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας