Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Αναγνωστάκης Δημήτρης, Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη και Τσούκαλης Νίκος, σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην επιστροφή ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, βρίσκονται σε εκκρεμότητα 5.585 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, συνολικής αξίας 811,9 εκ. ευρώ, γεγονός που αποστερεί σημαντικά κεφάλαια κίνησης από τις επιχειρήσεις και δυσχεραίνει το ήδη επιβαρυμένο έργο τους.

Στο πλαίσιο της ερώτησης, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, καλούν το Υπουργείο να απαντήσει για τους χειρισμούς του, στο θέμα των συμψηφισμών οφειλών, που μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει βρει πρακτική εφαρμογή.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Τη στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν άμεσα το ΦΠΑ για να αποφύγουν αυστηρά πρόστιμα, το δημόσιο εξακολουθεί παρά τις εξαγγελίες να καθυστερεί την επιστροφή του. Παρά τις εντολές του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για επιστροφή φόρου εντός 90 ημερών, ώστε να μην βαρύνεται με τόκους υπερημερίας το Δημόσιο, ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ από κάποιες εφορίες της χώρας, φτάνει και τα 3 χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, συνολικά βρίσκονται σε εκκρεμότητα 5.585 αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ, συνολικού ύψους 811,9 εκατ. ευρώ, όταν προ μηνός εκκρεμούσαν 5.640 αιτήσεις ύψους 893,5 εκατ. Ευρώ.

Οι επιστροφές του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις εξακολουθούν δηλαδή να γίνονται με το σταγονόμετρο, παρά και τις σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή νέας διαδικασίας και ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις περιμένουν την επιστροφή του ΦΠΑ που δικαιούνται και η αγορά απεγνωσμένα αναζητά ρευστότητα. Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, προβλέπεται ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός χρεών και οφειλών από την εφορία και εντός 10ημέρου και η έκδοση επιταγής στο όνομα του δικαιούχου για ποσά που δεν ξεπερνούν τις 300.000.

Η μη τήρηση των δεσμευτικών προθεσμιών εκτός του ότι οδηγεί σε μεγάλη σώρευση εκκρεμούσαν υποθέσεων, επιβαρύνει το Δημόσιο με τόκο εκπρόθεσμης επιστροφής 6% . Αξίζει να τονιστεί ότι η εν λόγω επιβάρυνση του Δημοσίου θα οδηγήσει στην αναζήτηση ευθυνών από τους αρμόδιους υπάλληλους της εφορίας αλλά και από τους προϊσταμένους τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Για ποιο λόγο καθυστερεί η επιστροφή του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις και πώς σκοπεύει το υπουργείο να λύσει το πρόβλημα;
  • Προχωράει η διαδικασία των συμψηφισμών; Αν όχι για ποιο λόγο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστάκης Δημήτρης
Ξηροτύρη Ασημίνα Αικατερινάρη
Τσούκαλης Νίκος
Δημοφιλή σήμερα

Νέο έργο οδοποιίας στην Νότια Εύβοια προϋπολογισμού 700.000 ευρώ

Νέο έργο οδοποιίας στην Νότια Εύβοια προϋπολογισμού 700.000 ευρώ

18/01/2018
Ένα σημαντικό έργο αναβάθμισης του οδικού δικτύου της Νότιας Εύβοιας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπ...
Η ταινία «The Post» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «The Post» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

18/01/2018
Η ταινία «The Post» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone, από την Πέμπτη 18 εώς και την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018....
Μελέτη Γυμνασίου και Λέσχη Αριστείας στo Φροντιστήριo Πουκαμισάς Χαλκίδας

Μελέτη Γυμνασίου και Λέσχη Αριστείας στo Φροντιστήριo Πουκαμισάς Χαλκίδας

24/08/2017
Τα φροντιστήρια ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ Χαλκίδας ξεκινούν δυναμικά τη φετινή χρονιά, εντάσσοντας στα ήδη υπάρχοντα νέ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας