Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίος και ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, με θέμα την εμφιάλωση αποσταγμάτων από αποσταγματοποιεία που συστεγάζονται με οινοποιεία.
ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος Δ υποπερίπτωση 10 του Ν. 2969/2001 «Απαγορεύεται η εμφιάλωση αλκοολούχων ποτών από άλλους επιτηδευματίες, πλην των ποτοποιών», από το οποίο προκύπτει αδυναμία εμφιάλωσης των αποσταγμάτων από τα αποσταγματοποιεία που συστεγάζονται με οινοποιεία.

Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες για τα οινοποιεία και αποσταγματοποιεία των νησιών, που συνήθως απορρίπτουν τα προϊόντα τους (τα στέμφυλα κατευθύνονται σε χωματερή ή για λίπανση) λόγω ασύμφορου κόστους μεταφοράς ή πρόσθετου κόστους που απαιτεί η εμφιάλωση σε ξένη μονάδα, διότι από το νόμο δεν τους δίδεται η δυνατότητα να εμφιαλώνουν και να πωλούν με την επωνυμία τους το παραγόμενο απόσταγμα.

Οι αποσταγματοποιοί που συστεγάζονται με οινοποιεία και διαθέτουν εμφιαλωτήριο με άδεια εμφιάλωσης οινικών προϊόντων ζητούν την τροποποίηση του ισχύοντος Νόμου και την άρση της απαγόρευσης, προκειμένου να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους, και να τους δίδεται η δυνατότητα να εμφιαλώνουν και να πωλούν με την επωνυμία τους τα παραγόμενα αποστάγματα.

Η τροποποίηση του νόμου δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού ούτε καμία βλάβη στην οικονομία λόγω φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίας. Απεναντίας, θα ενθαρρυνθεί η παραγωγή τσίπουρου από πρώτες ύλες (στέμφυλα) που παράγονται στο συστεγαζόμενο οινοποιείο και θα εισπράττεται από το κράτος ο αντίστοιχος φόρος, λόγω της διακίνησης του τσίπουρου, που επιπλέον θα εμφιαλώνεται, ενώ πέρα από τα φορολογικά έσοδα θα προκύψουν και νέες θέσεις εργασίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι για κάθε λίτρο τσίπουρο που παράγεται, το κράτος θα εισπράττει περί τα έξι ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, πλέον του Φ.Π.Α., χρήματα που σήμερα δεν εισπράττονται με το ισχύον καθεστώς.

Για να μπορέσει να καταστεί δυνατή η εμφιάλωση αποσταγμάτων από αποσταγματοποιεία που συστεγάζονται με οινοποιεία, θα πρέπει να εξαιρεθούν τα αποσταγματοποιεία του άρθρου 7, παρ. Γ, υποπερίπτωση 3 του Ν. 2969/2001, που επιτρέπεται να εμφιαλώνουν μόνο τα αλκοολούχα ποτά της παραγωγής τους, υπό τις προϋποθέσεις του Νόμου 30/077/2131/2011 (Φ.Ε.Κ.: 1946/Β/2011). Επιπλέον θα πρέπει να τροποποιηθούν οι σχετικοί περιορισμοί που θέτει ο ν. 396/76 στο άρθρο 19 παρ. 2, καθώς και η Α.Υ.Ο. 30/07702131/2011.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Προτίθεται να προβεί στις ως άνω τροποποιήσεις ώστε να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των ανωτέρω επιχειρήσεων και σε ποιο χρονικό ορίζοντα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιάννης Ζερδελής
Βαγγέλης Αποστόλου
Νίκος Συρμαλένιος
Παναγιώτα Δριτσέλη
Ηρώ Διώτη
Τζένη Βαμβακά
Χαρά Καφαντάρη
Χρήστος Καραγιαννίδης
Κώστας Μπάρκας
Αλέξης Μητρόπουλος
Στάθης Παναγούλης
Σοφία Σακοράφα
Δημήτρης Στρατούλης
Κατερίνα Ιγγλέζη
Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
Μαρία Τριανταφύλλου
Αγνή Καλογερή
Μαρία Κανελλοπούλου
Δημήτρης Γάκης
Γιώργος Βαρεμένος
Θανάσης Πετράκος
Κωστής Δερμιτζάκης
Δημήτρης Γελαλής
Δημοφιλή σήμερα

Αρχίζει η τελευταία φάση του Κτηματολογίου στη Χαλκίδα

Αρχίζει η τελευταία φάση του Κτηματολογίου στη Χαλκίδα

14/12/2017
Η τέταρτη φάση κτηματογράφησης (KTIMA 16) αφορά το 64% της έκτασης της χώρας και 16 εκατ. δικαιώματα (43%)....
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σλάλομ στη Χαλκίδα

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σλάλομ στη Χαλκίδα

13/12/2017
Η Χαλκίδα θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα υπέροχο θαλασσινό θέαμα στον Πορθμό του Ευρίπου, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017, που θα προσφέρουν οι αθλητές, ...
Η δημοτικότητα των βουλευτών της Εύβοιας

Η δημοτικότητα των βουλευτών της Εύβοιας

13/12/2017
Δημοφιλέστεροι πολιτικοί γαι την Εύβοια οι Βαγγέλης Αποστόλου και Σίμος Κεδίκογλου (με τις αρνητικές γνώμες να υπερισχύουν παρόλα αυτά) και λιγότερο δημοφιλείς οι Ζωή Λιβ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας