Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Το σύνολο των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ευβοίας Δημήτρης Αναγνωστάκης επαναφέρουν το θέμα σύνταξης μακρόπνοου αναπτυξιακού πλάνου, με ερώτηση τους προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Το θέμα είχε γίνει ξανά αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, στις 13/9/2013 και η απάντηση που είχε δοθεί ένα μήνα αργότερα, παρείχε ασαφείς προβλέψεις για την εξέλιξη ενός αναπτυξιακού πλάνου, χωρίς να παραθέτει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ολοκλήρωσή του.

Δεδομένου του ότι, σύντομα η όποια κυβέρνηση, θα πρέπει να αναλάβει το αναπτυξιακό έργο της χώρας και την ανατροπή των δεδομένων, που φτωχοποίησαν τα ελληνικά νοικοκυριά, ερωτάται η ηγεσία του Υπουργείου, γιατί δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει το δεκαετές πλάνο ανάπτυξης, για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, προς όφελος των πολιτών και της χώρας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα ότι ζητούμενο από την αρχή της κρίσης και μάλιστα ως το σοβαρότερο διαπραγματευτικό όπλο στα προγράμματα σταθεροποίησης της τρόικα, πρέπει να είναι το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.

Στις 16/9/13 είχαμε επισημάνει με ερώτησή μας  την καθυστέρηση σχετικά με την εκπόνηση του Δεκαετούς Σχεδίου Ανάπτυξης της χώρας. Μια δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη, που τον Ιανουάριο του 2013 έδωσαν εντολή στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) να συντάξουν εντός πενταμήνου (δηλαδή μέχρι τέλους Ιουνίου) σχέδιο δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου για την ελληνική οικονομία. Ζητούσαμε να μάθουμε επιτακτικά σε ποια φάση βρίσκεται η εκπόνηση του δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί, να γίνει η σχετική επεξεργασία από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα  και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αφού ήδη είχε παρέλθει ένα 8μηνο.

Η απάντηση των δύο υπουργείων, σχεδόν πανομοιότυπη (1 μήνα μετά) κατέληγε λέγοντας ότι τα πρώτα παραδοτέα έχουν ήδη παραληφθεί και αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από τις υπηρεσίες των δύο υπουργείων ενώ τα τελικά παραδοτέα αναμένεται να παραδοθούν εντός των προβλεπόμενων συμβατικών προθεσμιών, οπότε θα είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο , κυρίως στα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους φορείς.

Επιπλέον σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή στις 11/10/13 ο κ.Στουρνάρας απάντησε κυνικά ότι «μία από τις πιο οδυνηρές πραγματικότητες της Μεταπολίτευσης ήταν το γεγονός ότι δεν καταρτίστηκαν σοβαρά και μακρόπνοα αναπτυξιακά σχέδια για την οικονομία και για το κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το μνημόνιο που έχουμε, παρ’ όλες τις αδυναμίες του, είναι ίσως το μοναδικό κείμενο πολιτικής –και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό- που έθεσε συγκεκριμένους στόχους, δεσμευτικούς για το σύνολο του ελληνικού κράτους –είτε μας αρέσει είτε όχι. Εσείς προτείνετε να καταρτίσουμε κάτι προς αντικατάστασή του. Εγώ σας λέω ότι αυτό που πρέπει να ετοιμάσουμε πρέπει να είναι κάτι πολύ πιο μακρόπνοο και υπερβατικό (sic)».

Επειδή, σύμφωνα με τας λεγόμενά σας, δεν γίνεται το μνημόνιο να είναι το μοναδικό κείμενο πολιτικής

Επειδή, σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, αλλά και τη γενική παραδοχή χρειαζόμαστε κάτι πιο μακρόπνοο και «υπερβατικό»

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκπόνηση του δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου, να γίνει η σχετική επεξεργασία από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα  και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση; Για ποιο λόγο καθυστερεί;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Αναγνωστάκης
Μαρία Γιαννακάκη
Γιώργος Κυρίτσης
Σπύρος Λυκούδης
Κατερίνα Μάρκου
Ασημίνα Ξηροτύρη
Βασίλης Οικονόμου
Γιάννης Πανούσης
Μαρία Ρεπούση
Νίκος Τσούκαλης
Νίκη Φούντα
Γρηγόρης Ψαριανός
Θωμάς Ψύρρας
Δημοφιλή σήμερα

Έκλεψαν τα δέντρα που φύτεψαν οι μαθητές στην Δροσιά Χαλκίδας

Έκλεψαν τα δέντρα που φύτεψαν οι μαθητές στην Δροσιά Χαλκίδας

19/03/2018
Ούτε την προσπάθεια των μικρών μαθητών του Γυμνασίου Δροσιάς δεν σεβάστηκαν κάποιοι “αμετανόητοι”, οι οποίοι εξαφάνισαν μεγάλο α...
Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού στην Γαλλία

Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού στην Γαλλία

17/03/2018
Το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών προσέλκυσε το περίπτερο ...
Δύο πυρκαγιές σε Ψαχνά και Ερέτρια κατέσβησε η Πυροσβεστική υπηρεσία Χαλκίδας

Δύο πυρκαγιές σε Ψαχνά και Ερέτρια κατέσβησε η Πυροσβεστική υπηρεσία Χαλκίδας

19/03/2018
Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας, κατέσβησε δύο πυρκαγιές σε Ψαχνά κα...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας