Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας 17 Μαρτίου ο υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκιδέων Κώστας Κουλουρίδης, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας. Ο συνδυασμός του φέρει το όνομα «Κινητοποίηση» και πρόκειται για ένα συνδυασμό ανεξάρτητο από κομματικούς μηχανισμούς, με κύριο γνώμονα τον πολίτη.
Κώστας Κουλουρίδης
Κώστας Κουλουρίδης

Ο Συνδυασμός αποτελείται από τους Δημήτρη Τσάγκα, απολυμένος από τη ΝΕΟΣΕΤ, Γιώργο Μόρτο, εργαζόμενος των Τσιμέντων Χαλκίδας, Θανάση Γιαπλέ, Πρόεδρος του Σωματείου της ΙΝΤΕΡΚΕΜ, Γιώργο Μπουρλίδη, εργαζόμενος των Τσιμέντων Χαλκίδας, Γιάννη Χρυσάγη, Πρόεδρος Σωματείου Νεοσέτ, Θανάση Δεμερούτη Πρόεδρο Σωματείου ΣΕΛΜΑΝ και Μαρία Σμυρναίου Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας.

Αρχικά το λόγο πήρε το μέλος του συνδυασμού και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδος Μαρία Σμυρναίου, η οποία παρουσίασε τις θέσεις του συνδυασμού και το καταστατικό του λέγοντας: «Η χώρα μας βιώνει μία βαθιά πολυεπίπεδη κρίση. Κρίση οικονομική, πολιτική και ηθική. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που πληρώνουν το κόστος χωρίς να έχουν καμία ευθύνη για τη δημιουργία του.

Αποφασίσαμε να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο για την επίλυση ζητημάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία. Θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και με άλλο τρόπο αρκεί να υπάρχει άλλη αντίληψη και να υπάρχει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας. Θέλουμε ο Δήμος να γίνει ενεργό κύτταρο άμεσης δημοκρατίας μέσα από θεσμούς και λειτουργίες που θα βάζουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο των αποφάσεων.

Η χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κομματικούς σχηματισμούς και πολιτικούς εναγκαλισμούς είναι αναγκαία και είναι ζωτικής σημασίας. Την ώρα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση οδηγείται σε ευνουχισμό είναι η ώρα να υλοποιηθούν αποτελεσματικές πρακτικές, πολιτικές που ξεκαθαρίζουν τους ρόλους. Οι Δήμοι πρέπει να γίνουν ο ανεξάρτητος πόλος της τοπικής εξουσίας. Ο Δήμος πρέπει να αναδείξει το αναπτυξιακό του πρόσωπο συνδράμοντας στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγικότητας. Πως θα γίνει αυτό;

Στον πρωτογενή τομέα με ποιοτικά και καινοτομικά προϊόντα, μέσα από τη δημιουργία των υποστηρικτικών δομών πρέπει να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγικούς πόλους. Στο δευτερογενή τομέα μέσω ενός βιώσιμου και ορθολογικού σχεδιασμού μπορούν να αναπτυχθούν και να επαναλειτουργήσουν βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες που δεν θα στοχεύουν στον πλουτισμό και την εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά θα αντιλαμβάνονται την κοινωνική εταιρική ευθύνη και θα δρουν στα πλαίσια υγιούς κοινωνικού ανταγωνισμού δημιουργώντας κοινωνική προστιθέμενη αξία. Ο ρόλος του Δήμου είναι η δημιουργία υποστηρικτικών δομών που θα διευκολύνουν τη λειτουργία τους χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον και να εμποδίζουν άλλες μορφές οικονομικής ανάπτυξης.

Χρειάζονται παρεμβάσεις για τη δημιουργία εμπορικού λιμανιού έξω από την πόλη, ανάπτυξη οδικού δικτύου που δεν θα επιβαρύνει τον πολεοδομικό ιστό της πόλης, δημιουργία σταθμών μεταφοράς πρώτης ύλης και παραγόμενων προϊόντων. Στον τριτογενή τομέα η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μπορεί να δώσει προοπτική ανάπτυξης της φθίνουσας τοπικής οικονομίας. Αυτό θα γίνει με την αξιοποίηση του φαινομένου του πορθμού του Ευρίπου, της παλίρροιας, της άμπωτις, των ακτών του Ευβοϊκού. Με την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων, της παλιάς πόλης της Χαλκίδας. Με τη δημιουργία μαρίνων υποδοχής τουριστικών σκαφών, όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν πρώτης τάξης ευκαιρία για την ανασυγκρότηση μιας περιοχής που βρίσκεται δίπλα στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας. Να δημιουργήσουμε δίχτυ αλληλεγγύης και κοινωνικής πρόνοιας για τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρόκληση και μια ευκαιρία. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιηθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση η απομάκρυνση από τις κομματικές επιλογές υποψηφίων και η ανάδειξη μιας κοινωνικής δυναμικής από πολίτες που ενδιαφέρονται για το μέλλον του τόπου μας, που βιώνουν την πραγματικότητα και η σημερινή κατάσταση τους οδηγεί στο περιθώριο, στη φτώχεια και στο μαρασμό. Απαραίτητη προϋπόθεση η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που δεν παραδίνονται στους κομματικούς μηχανισμούς. Κυβέρνηση και κόμματα δεν μπορούν να αντιληφθούν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Η τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει η λύση των προβλημάτων. Κινητοποίηση, συμμετοχή, διεκδίκηση για ένα δήμο ανθρώπινο και αναπτυξιακό».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Κώστας Κουλουρίδης, ο οποίος δήλωσε: «Συνηθίζεται, όταν παρουσιάζεται ένας συνδυασμός, να παρουσιάζεται με έναν περίεργο τρόπο. Ας συστηθούμε σε προσωπικό επίπεδο. Το ότι κατεβάινει ένας συνδυασμός στο Νομό μας με τα χαρακτηριστικά αυτά, δε συνηθίζεται για κάποιους λόγους. Αν γινόταν αυτή η προσπάθεια πριν 4 χρόνια θα έλεγε κάποιος ότι δεν έχει ενδιαφέρον. Τώρα με την κρίση που βιώνουμε πρέπει να κάνουμε προσπάθειες δυστυχώς να πάμε προς τα πίσω, δηλαδή να πάμε πίσω 20-30 χρόνια, γιατί περνούσαμε καλύτερα, ενώ θα δείτε ότι θα υπάρχουν πρωτόγνωρες καταστάσεις από εδώ και πέρα.

Χαρακτηριστικό αυτού του συνδυασμού είναι μια προσπάθεια κινητοποίησης ανθρώπων που έχουν όλοι το ίδιο πρόβλημα. Ο δημόσιος τομέας που κάποτε ήταν προνομιούχος τώρα έχει γίνει χειρότερος και από τον ιδιωτικό. Έχω την εντύπωση ότι αν δεν πάνε σε συνδικαλιστικές πρακτικές και συγκρούσεις δυνατές δεν υπάρχει περίπτωση να ανατραπεί τίποτα. Συζητάμε τώρα ενώ έχουν υποθηκεύσει και τους νεότερους με τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει σε εθνικό επίπεδο και πρέπει οπωσδήποτε ο συνδυασμός ο δικός μας να έχει χαρακτηριστικά σύγκρουσης. Αυτές τις θέσεις θα τις κρατήσει μέχρι την κάλπη και δεν θα τις αλλοιώσει για να κερδίσει ψήφους. Αλλά πρέπει να αλλάξουμε ορισμένα χαρακτηριστικά.

Με την πρωτοβουλία αυτή θέλουμε να αναδείξουμε τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σε αυτήν την πόλη. Αυτό προσπαθούσα να αναδείξω και στη Λαμία. Ένας που έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο δεν θα μπορεί να κάθεται να συζητάει για νεροτσουλήθρες, ούτε αν ανάβουν οι λάμπες, που είναι δεδομένο ότι πρέπει να ανάβουν, ούτε αν τους παίρνεις τα σκουπίδια που είναι δεδομένο ότι πρέπει να του τα πάρεις, ούτε ότι θα κλαδέψεις τα δέντρα που είναι αναγκαίο ότι πρέπει να τα κλαδέψεις. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στο ποιος εργολάβος θα πάρει ένα σημαντικό έργο. Δεν το έχω και εγώ πολύ αυτό το θέμα, όπως και όλος ο συνδυασμός, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν σχέση με αυτό το θέμα. Για ζητήματα όμως που ξέρουμε και θα βάλουμε μπρος, τότε για ναι, για αυτό συζητάμε.

Ακόμα πιστεύω ότι σε μια τοπική κοινωνία το κυρίαρχο ζήτημα είναι να δουλεύει κάποιος για να ζήσει. Όποιος νομίζει ότι κάποιος μπορεί να κάθεται άνεργος στη γωνία, να μην έχει έσοδα και να μη μπορεί να ταΐσει την οικογένεια του, αλλά να του έχουμε έναν κήπο, μια ωραία θάλασσα δεν ξέρω. Ή εγώ δεν το καταλαβαίνω καλά ή οι προτεραιότητες που βάζουν οι άλλοι είναι σωστότερες από αυτές που θέτω εγώ. Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να έρθεις σε ρήξη, να συγκρουστείς για να λυθούν όλα τα ζητήματα. Ανεξαρτητοποιήθηκα γιατί έχω στο μυαλό μου πως τα κυρίαρχα ζητήματα είναι για την πόλη και το νομό μας και όλα τα υπόλοιπα έρχονται μετά.

Ακόμα ειπώθηκε πολλές φορές ότι έχουμε ανάγκη από οράματα. Και ποιος δεν έχει ανάγκη; Αρκεί το όραμα να μη σταματάει όταν πας σπίτι και έχεις στην τσέπη το χαρτί της απόλυσης. Εκεί δεν υπάρχει κανένα όραμα. Υπάρχουν πολλά θέματα και όποιος νομίζει ότι σε μια χρεοκοπημένη χώρα η Χαλκίδα θα πάει καλά είναι κουτός τελείως. Όταν λες ότι εμείς είμαστε στην ανάπτυξη μέσα στον Ελλαδικό χώρο, πρέπει να είσαι τελείως τρελός. Δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Είμαστε σε μια χώρα χρεοκοπημένη και πρέπει να κάνουμε κάτι να επιβιώσει ο κόσμος. Τώρα θα συζητάμε εμείς αν έχουμε παρουσία στην πόλη μετά από 30 χρόνια; Δεν το καταλαβαίνω αυτό το προνόμιο που λένε μερικοί, εγώ έχω το δικαίωμα να κατέβω. Όποιος θέλει κατεβαίνει και επειδή άκουσα πρόσφατα για αναχώμα, αν το ανάχωμα σε εμποδίζει το διώχνεις ή περνάς από δίπλα.

Ο συνδυασμός ο δικός μας δεν θα πάει σε τέτοιους διαγωνισμούς, ποιος θα πει το μεγαλύτερο παραμύθι για την πόλη και το νομό. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητάμε για το δεδομένο. Δεν κατηγορώ τους άλλους συνδυασμούς, ο καθένας έχει τις απόψεις του. Είπα σε φίλους, γνωστούς και σε συνάδελφους που βλέπουν με συμπάθεια αυτήν εδώ την προσπάθεια, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία έκπτωση στις απόψεις μας.

Εγώ δεν πρόκειται να πάω με διαδικασίες χαρτοβασίλειο, τηλεφωνάκια, να βάλουμε μέσο τον Υπουργό, το βουλευτή κτλ. Όπου δεν περνάει η άποψη μας σε τέτοια ζητήματα, πάμε για κινητοποίηση. Λέει ο άλλος θα έχουμε δήμο ή συνδικαλιστικό όργανο; Γιατί; Θα πάθαινε τίποτα ο δήμος αν είχε συνδικαλιστικό όργανο; Και γιατί τον επικαλούνται το συνδικαλισμό όταν πάμε σε εκλογές; όταν κατεβαίνουν τα ψηφοδέλτια στις εκλογές, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό του επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι να κατεβάσει συνδικαλιστές. Τώρα λένε όλοι για συνδικαλισμό. Πάντα στις εκλογές συμμετέχουν τα σωματεία. Πρώτο βιολί μας πάνε. Και στο κάτω-κάτω δεν έπαθε τίποτα η χώρα, ο Νομός, η πόλη με τους συνδικαλιστές.

Ένας άλλος λέει εύχομαι να ανοίξουν όλα τα εργοστάσια. Ε, αν εύχεσαι, πήγαινε σε ένα εξωκλήσι άναψε και 12 λαμπάδες και αν ανοίξει κάτι ελάτε να μου το δείξετε. Η Εύβοια δουλεύει δια των αντιπροσώπων. Δηλαδή λέει ο άλλος έχω τον τάδε στη Βουλή και θα μου το λύσει. Εάν στο λύσει να έρθεις να μου το δείξεις. Κάνουμε κινητοποιήσεις λέει ο άλλος, άστο θα πάνε ο Κουλουρίδης και η ομάδα του, θα φάνε και λίγο το ξύλο εκεί στη στροφή στο Σύνταγμα και θα επιστρέψουν οι αντιπρόσωποι να μας πούνε πόσο ξύλο φάγανε ή τι κάνανε. Έτσι έχουμε μάθει να δουλεύει η Εύβοια, η πόλη και όλο το κράτος. Δια των αντιπροσώπων όμως δεν βγαίνει τίποτα και θα το δείτε.

Επιπλεόν, έχουν σε ομηρία 5 βιομηχανικούς χώρους, που έπρεπε να είναι ανοιχτοί από χθες. Το πρωτόγνωρο δηλαδή στο νομό μας είναι ότι δεν έχουν κλείσει τα εργοστάσια. Πάρε μια απόφαση σαν Υπουργός ρε Βρούτση υπάλληλε και πες το ΣΕΛΜΑΝ έκλεισε να ξέρει ο άλλος να σηκωθεί να φύγει. Ο Γιαπλές είναι Πρόεδρος στην ΙΝΤΕΡΚΕΜ. Πες, κ. Γιαπλέ ενημέρωσε τον κόσμο ότι απολύεστε, όπως έκανε τότε ο Μητσοτάκης με τον Τσαούσογλου. Τώρα δεν είναι ούτε άνεργος, ούτε εργαζόμενος, δεν μπορώ ούτε στον ΟΑΕΔ να μπω, δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Είμαι όμηρος.

Τι θα γίνει με το τσιμέντο που ανοίγει αύριο; Θα τους επιτρέψεις να ανοίξει και να αφήσεις όλους αυτούς έξω; Σε ότι έχει σχέση με εμάς. Ο τύπος της ΣΕΛΜΑΝ που ούτε κοτέτσι δεν έπρεπε να είχε, πήρε τη ΣΕΛΜΑΝ και ξεπάτωσε τους ανθρώπους. Πέταξε στο δρόμο 700-800 άτομα και τον έχεις εδώ ακόμα και δεν μπορείς να κλείσεις έναν ραντεβού να τον δεις».

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Το ψηφοδέλτιο θα είναι με κορμό κυρίως με ανθρώπους άνεργους. Όσον αφορά το όνομα εμείς λέγαμε πολλά χαριτωμένα ονόματα όπως «Εύριπος», τα «Παπάκια», τα «Νεράκια» και είπα ότι ο συνδυασμός πρέπει να έχει χαρακτηριστικά κινητοποίησης και όποιος θέλει να το στηρίξει θα το στηρίξει. Έτσι πήρε και το όνομα του. Όποιος νομίζει ότι ο συνδυασμός μας μπορεί να τον αντιπροσωπεύει με αυτά τα στοιχεία και θέλει να εκπροσωπηθεί, αν θέλει να μπει ας μπει».
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας