Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στη Λαμία, το όνομα του συνδυασμού του που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο νέος συνδυασμός φέρει το όνομα «Αλλάζουμε..Στην καρδιά της Ελλάδος».
Κώστας Μπακογιάννης
Κώστας Μπακογιάννης

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του είναι το ακόλουθο:

Φίλες και Φίλοι,

Αγαπητοί Συμπολίτες

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα το μεσημέρι εδώ, στην πρωτεύουσα της Στερεάς Ελλάδας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι κοιτώντας γύρω μου, βλέπω πρόσωπα και από τους πέντε νομούς, αρκετοί εκ των οποίων κάνανε και πολλή δρόμο για νε έρθουνε σήμερα εδώ.

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να παρουσιάσουμε το όνομα του συνδυασμού μας και τους Υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες σε κάθε νομό. Είναι η αρχή μιας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας. Μίας προσπάθειας να αλλάξουμε τον τόπο μας.

Φίλες και Φίλοι,

Τις τελευταίες εβδομάδες μίλησα με εκατοντάδες ανθρώπους σε όλη την Περιφέρεια και στους πέντε νομούς. Πολίτες κάθε ηλικίας, απ’ όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους. Βρήκα παλιούς φίλους και απέκτησα καινούργιους. Συζητήσαμε για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Μιλήσαμε για το σήμερα που τόσο μας πληγώνει, αλλά και το αύριο που ονειρευόμαστε. Μοιραστήκαμε τους φόβους και τις ελπίδες μας.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, καθημερινά, επιβεβαιώνονταν οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισα να διεκδικήσω την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Δύο είναι οι βασικές διαπιστώσεις στις οποίες πιστεύω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι:

Πρώτον, η περιφέρειά μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, σε όλους τους τομείς. Δεν είναι απλώς κυρίες και κύριοι, αυτό που όλοι λέμε ότι η Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συνδυάζει βουνό και θάλασσα ή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Είναι ότι κατέχουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία χρειάζεται η χώρα μας για να βγει από την κρίση.

Η δεύτερη διαπίστωση έχει να κάνει με τους ανθρώπους. Κακά τα ψέματα, είμαστε όλοι προϊόν των επιλογών μας και δημιουργούμε μία κοινωνία κατ’ εικόνα και καθ’ ομείωση μας.

Συνάντησα ανθρώπους που πονάνε και αγαπάνε τον τόπο τους. Ανθρώπους που αγωνιούν για το μέλλον τους και για το μέλλον των παιδιών τους. Ανθρώπους που θέλουν, αντιστέκονται κάνουν τη διαφορά. Ανθρώπους που ξέρουν ότι η αλλαγή θα έρθει από κάτω προς τα πάνω.

Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω πως όχι μόνο μπορούμε αλλά και πρέπει να είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση. Πως μπορούμε να γίνουμε μία Περιφέρεια πρότυπο.

Αυτό είναι το στοίχημά μας.

Αυτό που ζητάνε οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, σε κάθε γωνιά της, είναι να αφήσουμε πίσω τη μιζέρια, τη στασιμότητα, την αδράνεια και να κάνουμε ένα άλμα, παίρνοντας τις τύχες μας στα χέρια μας. Και αυτό ξεκινάει και δρομολογείται  από την τοπική αυτοδιοίκηση. Από εδώ που η πολιτική αξιολογείται με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Από εδώ που το έργο και ο τρόπος που πολιτεύεται ο καθένας αξιολογείται καθημερινά.

Στη Στερεά, στην καρδιά της Ελλάδας, ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ!

Αλλάζουμε πρακτικές, αλλάζουμε νοοτροπία, αλλάζουμε ιδέες. Και αυτό φίλες και φίλοι είναι το όνομα του συνδυασμού μας. Το σήμα μας απεικονίζει τους πέντε νομούς. Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα. Ο καθένας με το δικό του χρώμα, γιατί ο καθένας έχει τις δικιές του ιδιαιτερότητες και δυνατότητες ανάπτυξης. Και όλοι μαζί, γιατί οφείλουμε να λειτουργούμε συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Και όλο αυτό δοσμένο με μία σύγχρονη απεικόνιση που παραπέμπει στη δική μας αντίληψη.

Φίλες και φίλοι,

Ο συνδυασμός μας, κι εγώ προσωπικά, βάζουμε τον πήχη ψηλά. Δε ζητάμε απλά τη στήριξή σας για να κάνουμε μία ρηχή και χωρίς έμπνευση διαχείριση. Ζητάμε την εμπιστοσύνη σας, για να αλλάξουμε τον τόπο μας. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε, αρκεί να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις.

Πρώτον, να γκρεμίσουμε τα πολιτικά τείχη.

Όλοι από κάποιον πολιτικό χώρο προερχόμαστε. Όμως σημασία σήμερα έχει, το πού πάμε και το πώς θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα μας. Και αυτό απαιτεί συναίνεση και υπερβάσεις. Όχι περιχαρακώσεις και αποκλεισμούς. Ουδείς έχει το μονοπώλιο της ευαισθησίας και της αγάπης για τον τόπο του.

Δεύτερον, να μιλήσουμε με ρεαλισμό.

Να μιλήσουμε επιτέλους τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς κενές υποσχέσεις και κούφια λόγια.  Με ένα κοστολογημένο και με σαφείς προτεραιότητες πρόγραμμα.

Τρίτον, να υπάρχει μία ομάδα εργασίας.

Γιατί καλές προθέσεις μπορεί να έχουν πολλοί. Ιδέες επίσης. Σημασία όμως έχει το πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε. Αυτή την ομάδα εργασίας, έχω τη χαρά και την τιμή να σας παρουσιάζω σήμερα.

Με κάποιους από τους πέντε υποψηφίους Αντιπεριφερειάρχες έχω συνεργαστεί. Με κάποιους είχαμε βρεθεί εντός εισαγωγικών «αντίπαλοι», αφού προερχόμαστε από διαφορετικούς χώρους. Μας έφερε κοντά η αλληλοεκτίμηση και η κοινή αγάπη για τον τόπο μας. Γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας διχάζουν.

Πρόκειται για ανθρώπους που εμπιστεύομαι και είμαι σίγουρος για την αποτελεσματικότητά τους.

Θύμιος Καραΐσκος, Φανή Παπαθωμά, Γιάννης Ράμος, Φάνης Σπανός, Αριστείδης Τασιός          

Όλοι τους άνθρωποι εγνωσμένου κύρους, με διάθεση για προσφορά και μεράκι για την Περιφέρεια. Άνθρωποι καθαροί, με φρέσκιες ιδέες, που προέρχονται από την  αυτοδιοίκηση και έρχονται να προσφέρουν. Και αυτή είναι κοινή δέσμευση όλων μας.

Θεωρώ δε ότι ο πλούτος και η δύναμη αυτής της ομάδας είναι η ετερόκλητη σύνθεσή της. Η ομάδα μας περιλαμβάνει άνδρες και γυναίκες, μικρότερους και μεγαλύτερους. Στελέχη με διαφορετική πολιτική αφετηρία, διαφορετική κοινωνική διαδρομή, διαφορετικά βιώματα. Θεωρούμε τη διαφορετικότητα πλούτο και δύναμη.

Ο Θύμιος, η Φανή, ο Γιάννης, ο Φάνης και ο Άρης θα είναι πρώτοι μεταξύ ίσων. Οι πρώτοι στη μάχη και οι πρώτοι που θα δουλέψουν σκληρά. Οι πρώτοι που θα ανοίξουν τα γραφεία σε κάθε πολίτη και όχι μόνο στους κολλητούς. Οι πρώτοι που θα σηκώσουν μανίκια και θα λερώσουν παπούτσια. Όχι για να κάνουν υψηλή πολιτική, αλλά για να φέρουν αποτελέσματα. Οι πρώτοι που με το παράδειγμα τους θα αποδείξουν ότι ακόμα και οι πρώτοι έσονται τελευταίοι, γιατί πάνω απ΄ όλα είμαστε υπηρέτες και εργαζόμαστε για το κοινό καλό.

Σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε το σύνολο των υποψηφίων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Και πάλι με ανθρώπους απ’ όλους τους χώρους, τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Θα παρουσιάσουμε ένα συνδυασμό που τον ενώνει ένα κοινό όραμα, και αυτό δεν είναι άλλο από μία Περιφέρεια νοικοκυρεμένη, οργανωμένη, αποτελεσματική, με μικρότερη γραφειοκρατία, μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία στις αποφάσεις της.

Μία Περιφέρεια που θα διαχειρίζεται τους πόρους της με διαφάνεια και δικαιοσύνη και θα επιλέγει τις δράσεις της, όχι με βάση των αριθμό των ψήφων που αποφέρουν, αλλά με τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργούν.

Μία Περιφέρεια μαχητική και διεκδικητική, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που δε θα δέχεται εύκολα το όχι και δε θα κρύβεται πίσω από την αδράνεια του κράτους, αλλά αντιθέτως θα το παρασύρει πίσω από τη δική της δυναμική.

Μία περιφέρεια ακτιβιστική, πανταχού παρούσα, που θα παρεμβαίνει ακόμη και αν χρειάζεται να υπερβαίνει αρμοδιότητες. Που θα στέκεται δίπλα στον αγρότη, τον άνεργο, το νέο, τον επιχειρηματία, το δημόσιο λειτουργό, τον απλό πολίτη.

Φίλες και Φίλοι,

Στην πορεία αυτή που ξεκινήσαμε, υπάρχουν και κάποιοι που αντιδρούν. Συμφέροντα, μικρά η μεγάλα, τοπικά κατεστημένα που νιώθουν ότι θίγονται, σκοπιμότητες που δεν μπορούν να υπερβούν τις κομματικές περιχαρακώσεις.
Υπάρχουν ακόμη και προσωπικές πικρίες και φιλοδοξίες, που είναι απολύτως θεμιτές στην πολιτική.

Δε σας κρύβω ότι δυσκολεύτηκα σε κάποιες αποφάσεις μου. Ίσως στεναχώρησα κάποιους ανθρώπους. Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου όμως και όποια απόφαση μου δε μειώνει την εκτίμηση μου γι αυτούς.

Όμως στην πολιτική και τη διοίκηση πρέπει να παίρνεις αποφάσεις. Και σε αυτή τη συγκυρία, όλοι πρέπει να προτάσσουμε το συλλογικό συμφέρον έναντι του ατομικού.

Ξέρω επίσης ότι κάποιοι ίσως με αντιμετώπισαν με καχυποψία. Άλλοι λόγω ηλικίας, άλλοι λόγω καταβολών. Το καταλαβαίνω. Όπως καταλάβαινα και όσους έκαναν το ίδιο όταν έθεσα υποψηφιότητα για δήμαρχος στο Καρπενήσι. Θέλω να πιστεύω όμως, ότι όπως ανταποκρίθηκα σε εκείνες τις προσδοκίες, έτσι θα βάλω τα δυνατά μου να ανταποκριθώ και τώρα. Και αυτή είναι η μόνη υπόσχεση που μπορώ να δώσω σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία.
Φίλες και Φίλοι,

Ήδη ακούμε πολλά για αυτή την προσπάθεια. Και μέχρι τις εκλογές θα ακούσουμε πολλά περισσότερα. Ψέματα, συκοφαντίες, φθηνά επιχειρήματα. Έτσι γίνεται πάντα στους προεκλογικούς αγώνες. Όμως, σας διαβεβαιώνω ότι δε θα μπω ούτε εγώ ούτε και κανένας από το συνδυασμό μας σε αυτή τη λογική. Θα αποφύγουμε την πόλωση και θα σταθούμε με αξιοπρέπεια στο δημόσιο διάλογο. Τις ρήξεις, τις συγκρούσεις, τον τσαμπουκά -συγχωρέστε με για την λέξη- τις κρατάμε για την επίλυση των προβλημάτων. Τον δυναμισμό μας θα τον διοχετεύσουμε εκεί και όχι σε βάρος των αντιπάλων μας.

Για εμάς, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Στις εκλογές του Μαΐου θα κονταροχτυπηθούν ο φόβος για το σήμερα με την ελπίδα για το αύριο. Η αισιοδοξία με τη μιζέρια και η αλλαγή με τη στασιμότητα. Εμείς θα εκφράσουμε την ελπίδα, την αισιοδοξία, την αλλαγή. Τη δράση και τη δημιουργία.

Ονειρευόμαστε αλλά δεν ονειροβατούμε. Και ξέρω ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μία νέα αρχή. Γι΄ αυτό, σας καλώ όλους να έρθετε κοντά μας. Να αλλάξουμε όλα αυτά που μας ενοχλούν. Να αλλάξουμε, στην Καρδιά της Ελλάδας.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας