Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Διαστάσεις έχει πάρει το θέμα της ποιότητας νερού σε Αυλίδα, Μεσσάπια και Αρτάκη, μετά τους ισχυρισμούς ότι το νερό περιέχει εξασθενές χρώμιο. Η Νομαρχία Εύβοιας επιμένει, πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πανικού.
Τι ποιότητας νερό πίνουμε;
Τι ποιότητας νερό πίνουμε;
Διαβάστε επίσης: Συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία των Ψαχνών, Χωματερή με τοξικά απόβλητα στο Δήμο Μεσσαπίων
Όσο για την πολιτεία; Θεωρητικά ο κ.ΥΠΕΧΩΔΕ έχει πάρει θέση για την πάταξη της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα απο τις επιχειρήσεις, αλλά στην πράξη η ρύπανση συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και σε λίγο θα χτυπήσει και τη  δική μας πόρτα.

Το Δίκτυο Σωτηρίας Ασωπού και Ευβοϊκού έχει ανεβάσει το θέμα μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από τον Μάρτιο, πραγματοποιώντας κινητοποίηση στα διόδια Σχηματαρίου και ζητώντας από την πολιτεία τη λήψη άμεσων μέτρων.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση από τις αρμόδιες αρχές του κράτους, αν και ο κ.Σουφλιάς είχε δηλώσει πως οι παραβάτες θα «πληρώσουν»!!! Προς το παρόν πληρώνουν οι πολίτες με την υγεία τους. Δεν ήταν λίγες οι ανακοινώσεις, αλλά και οι επισκέψεις πολιτικών προσώπων στην περιοχή του Ασωπού και των Οινοφύτων, όπου συντελείτε ένα μεγάλο έγκλημα, όπως οι περισσότεροι το χαρακτήρησαν, μεταξύ αυτών και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που έκανε λόγο για τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο. Βέβαια, δυστυχώς ακόμα και σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ εκπροσώπων κομμάτων, που καλό είναι να λείπουν για να μην αποπροσανατολίζουν από την ουσία του προβλήματος. Την ίδια περίοδο, προβλήματα μόλυνσης εντοπίστηκαν και στην θαλάσσια περιοχή του Μαλιακού, τα οποία ανέδειξε με ερώτησή της στον αρμόδιο Υπουργό, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου.

Το πρόβλημα δεν άργησε να χτυπήσει και την πόρτα των νοικοκυριών και σήμερα να επικρατεί ανησυχία σε Δήμους Εύβοιας και Βοιωτίας για την ποιότητα νερού και κατά πόσο ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια το εξασθενές χρώμιο.

Θυμόμαστε βέβαια τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλυίδας παρουσία του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστα Μαρκόπουλου, ο οποίος θέλησε να πάρει το θέμα πάνω του και να δώσει άμεση λύση στην ύδρευση του Δήμου…για καθαρό νερό. Δυστυχώς, από την πρόθεση μέχρι την ικανότητα επίλυσης του προβλήματος υπάρχει απόσταση, που δεν κατάφερε ο κ.Μαρκόπουλος να ξεπεράσει παρά τις υποσχέσεις του την ημέρα της συνεδρίασης ενώπιον των πολιτών της Αυλίδας. Έτσι ο Δήμος Αυλίδας εξακολουθεί να βιώνει ένα μείζον πρόβλημα, που σχετίζεται με την υγεία των πολιτών άμεσα. 

Και ερχόμαστε σήμερα, να βλέπουμε το ζήτημα να απασχολεί και άλλους Δήμους, όπως Μεσσάπια και Αρτάκη, με φορείς και Συλλόγους να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας. Παρ’ όλα αυτά η Νομαρχία δια του αρμοδίου αντινομάρχη της, κ.Γιάννη Αδάμ, υποστηρίζει κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και κακώς πανικοβάλουν τους πολίτες. Ωστόσο, το Δίκτυο Πολιτών και Συλλόγων για το Περιβάλλον, όπως και οι Ενεργοί Πολίτες ανταπαντούν στη Νομαρχία, επιμένοντας ότι δεν λέγεται όλη η αλήθεια.

Το eviaportal.gr έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με το θέμα και δίνει για άλλη μια φορά το βήμα στους αρμοδίους να πάρουν θέση για να εξαφανιστούν τα όποια σύννεφα μπορεί να υπάρχουν σχετικά με την ποιότητα νερού, που βάζουμε στο ποτήρι μας!   Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[5]
kosmas (20/7/2009 9:24:22 πμ)
Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ . ΤΩΡΑ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ..... ΕΣΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΨΕΥΔΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ..
(20/7/2009 10:39:21 πμ)
Ας αφήσουμε κατά μέρος τη διαμάχη για το τι είπε και τι δεν είπε η νομαρχία. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ - ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ: Η Νομαρχία και ο Δήμος Αυλίδας κρύβονται πίσω από την τυπικότητα του νόμου, ο οποίος αναφέρει ρητά μόνο ανώτατο όριο για το ολικό χρώμιο και όχι για το εξασθενές. Όπως πολλοί έχουν αναφέρει: τo ολικό χρώμιο αποτελείται από εξασθενές και τρισθενές. Από αυτά το εξασθενές είναι άκρως τοξικό. Ηνομοθεσία αναφέρει ως ανώτατο όριο συγκέντρωσης ολικού χρωμίου στο πόσιμο νερό τα 50 μγρ/λίτρο, χωρίς να κάνει όμως το διαχωρισμό μεταξύ τρισθενούς και εξασθενούς . Σε μελέτες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ αποδείχθηκε το ότι το εξασθενές χρώμιο είναι τοξικό και καρκινογόνο. Έτσι, ακόμα και όταν το εξασθενές ( που είναι άκρως τοξικό) είναι 48 μικρογραμμάρια/λίτρο, θεωρείται σύμφωνα με τη νομοθεσία ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Oι περισσότεροι ειδικοί όμως διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ασφαλή όρια για την προστασία μας από καρκινογόνους παράγοντες και ότι όσο πιο χαμηλή είναι η έκθεσή μας σε αυτές τόσο το καλύτερο. Πολλοί μάλιστα τονίζουν ότι το εξασθενές χρώμιο πρέπει να είναι μηδενικό στο πόσιμο νερό: Η οδηγία 98/83/EC της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει θέσει όριο για το εξασθενές χρώμιο, δηλαδή είναι μηδέν, δεν πρέπει να ανιχνεύεται, ενώ για το ολικό χρώμιο έθεσε ανώτατο όριο τα 50 μγρ/λίτρο. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών προτείνει όριο εξασθενές χρωμίου στο πόσιμο νερό τα 0.2 μγρ/λίτρο. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θήβας πρόσφατα επιβεβαίωσε δικαστικά ότι το νερό που περιέχει σε οποιαδήποτε συγκέντρωση εξασθενές χρώμιο, είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. - H πολιτεία της Καλιφόρνια έχει ορίσει όριο εξασθενούς χρωμίου 0.2 μγρ/λίτρο. ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ. ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ή ΠΟΙΟΣ ΤΑ «ΠΑΙΡΝΕΙ». ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ….
Γιάννης (20/7/2009 4:03:36 μμ)
Πέραν των μετρήσεων και των διαφορετικών θεωριών που παρουσιάζονται για τα ποσοστά εξασθενούς που προβλέπει ή όχι η νομοθεσία, εγώ δεν βλέπω κανέναν να ασχολείται με το γιατί να είναι πολύ ή λίγο μολυσμένο το νερό. Αν δεχτούμε ότι τα ποσοστά εξασθενούς ή άλλων ουσιών είναι σε ποσοστά επιτρεπτά για κατανάλωση από τον άνθρωπο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Πως προέκυψαν αυτές οι ουσίες στο νερό Ποιος διασφαλίζει ότι δεν θα αυξηθούν στο μέλλον Ποιοι ελεγκτικοί και προληπτικοί μηχανισμοί υπάρχουν ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού άλλα και να αποτραπεί μελλοντική μεγαλύτερη μόλυνση. Ακόμα και με τους ισχυρισμούς της Νομαρχίας, δεν μας είπαν τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα σε ποιους έχουν επιβληθεί πρόστιμα Αν έχει εκπαιδεύσει τους αγρότες και τις επιχειρήσεις κατάλληλα ώστε να μην προκαλούν μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με τις δραστηριότητες τους Όταν και οι μετρήσεις της Νομαρχίας θα δείχνουν πρόβλημα, τότε τι θα κάνουν Ο υδροφόρος ορίζοντας δεν είναι μπουκάλι με νερό να το αδειάσουμε να το πλύνουμε και να το ξαναγεμίσουμε. Δράση τώρα!
ΓΓ (21/7/2009 1:39:17 μμ)
Συμφωνώ με αυτά που γράφεις Γιάννη. Η μόλυνση σύμφωνα με τους επιστήμονες προέρχεται από τις βιομηχανίες που συνεχίζουν να ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού. Το θέμα είναι ότι μετά από δύο χρόνια από τη στιγμή που έχει αναδειχθεί το πρόβλημα κανείς δεν έχει υποχρεώσει τις βιομηχανίες να εγκαταστήσουν βιολογικό καθαρισμό και να κάνουν καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων που παράγουν. Απλά το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει επιβάλει κάποια πρόστιμα, για τα οποία κανείς δεν γνωρίζει αν έχουν καταβληθεί!!!!! (σαν να έχει παρκάρει κάποιος το αυτοκίνητό του παράνομα δηλαδή, του έδωσαν κλήση, και στη συνέχεια την «έσβησε» γιατί είχε γνωστό στην τροχαία) .Σε αυτό το επίπεδο το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο νερό που πίνουμε, καθώς στην περιοχή της Βοιωτίας υπάρχουν πολλές βιομηχανίες τροφίμων για τις οποίες κανείς δε γνωρίζει τι νερό χρησιμοποιούν. Μήπως χρησιμοποιούν μολυσμένο νερό από τοπικές γεωτρήσεις με αποτέλεσμα να δηλητηριάζουν συστηματικά ολόκληρο τον πληθυσμό της Ελλάδας? Όπως καταλαβαίνεις σε αυτό το επίπεδο τα συμφέροντα είναι τεράστια και το κράτος πολύ μικρό για να αντιμετωπίσει. Για το λόγο αυτό επιμένω καταρχήν να πιεστούν η Νομαρχία και οι Δήμοι ώστε να υδροδοτηθούν οι περιοχές που έχουν το πρόβλημα με πόσιμο νερό. Φυσικά και εκεί υπάρχουν συμφέροντα, όχι όμως τόσο μεγάλα που να μην είναι δυνατόν να παρακαμφθούν (Ειδικά για το Δήμο της Αυλίδας υπάρχουν σοβαρές ευθύνες που δεν έχει υδροδοτηθεί ακόμη η περιοχή με πόσιμο νερό) . Στη συνέχεια πιστεύω ότι κάποια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πιέσει τόσο πολύ το Ελληνικό κράτος , ώστε αυτό να πάρει μέτρα για την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Kostas (21/7/2009 11:00:55 μμ)
O Δήμος της Αυλίδας αν ήθελε θα είχε λύσει το πρόβλημα του νερού εδώ και καιρό
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας