Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στο Ραδιόφωνο του Σκάι και στο δημοσιογράφο Πορτοσάλε.
Σίμος Κεδίκογλου
Σίμος Κεδίκογλου
ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Καλημέρα σας, κ. Σίμο Κεδίκογλου.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα. Καλημέρα και στους ακροατές σας.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Έγινε αυτή η συμφωνία, προχθές, με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, αλλά η κοινωνία άκουσε τον κ. Τσίπρα να της λέει «κοιτάξτε, έγινε μεν αυτή η συμφωνία, αλλά μετά τις εκλογές έρχεται και ένα καινούργιο μνημόνιο και να δείτε εκεί μέσα τι μέτρα θα έχει».

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η μικροψυχία, η μιζέρια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται χωρίς τέλος. Έχουμε ακούσει πολλά. Έλεγαν ότι δεν θα βγει ο Προϋπολογισμός του 2013, έλεγαν ότι θα χρειασθούν νέα μέτρα, έλεγαν ότι δεν θα υπάρχει πλεόνασμα, έλεγαν ότι θα διανεμηθεί το πλεόνασμα και τώρα λένε ότι είναι ψίχουλα το πλεόνασμα και ότι δεν διανέμεται με τον σωστό τρόπο. Επίσης, τώρα ανακάλυψαν ότι υπάρχει και κρυφό μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακαλάει να υπάρχει μνημόνιο γιατί χωρίς μνημόνιο δεν έχει λόγο ύπαρξης. Λυπούμεθα, αλλά το μνημόνιο τελειώνει. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι ανεξάρτητοι παρατηρητές. Το λένε οι αγορές.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Δεν σημαίνει, όμως, ότι θα τελειώσει η επιτήρηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα και δε σημαίνει ότι πρέπει να ξαναρχίσουμε να δανειζόμαστε χωρίς όριο και να δημιουργούμε νέα ελλείμματα. Πιστεύω, ότι μετά από το πικρό μάθημα που πήραμε με τις συνέπειες του αέναου δανεισμού και των όλων και μεγαλύτερων ελλειμμάτων, αυτό το μάθημα θα πρέπει να μας κάνει σοφότερους και να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί  ποτέ αυτό στην πατρίδα μας.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ο δανεισμός κ. Κεδίκογλου, από την άλλη πλευρά, αν είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου και μπορείς να πληρώνεις το επιτόκιο, που έχεις υποσχεθεί, δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα γι’ αυτό ακριβώς, ακούσατε ότι είπα αέναος δανεισμός και όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ο συνδυασμός με τα ελλείμματα είναι αυτό που μας έφερε στην καταστροφή.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Ακριβώς. Ένα εύλογο ποσό δανεισμού, που είναι μέσα στις δυνατότητες αποπληρωμής της οικονομίας, είναι αναπτυξιακό εργαλείο. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορεί να δημιουργείς τρύπες, που μετά είναι αδύνατον να καλύψεις. Και κάτι ακόμη. Ακούγεται και το άλλο το μικρόψυχο ότι διανέμουμε μόνο το 17% του πλεονάσματος. Δεν είναι μόνον το επίδομα στους ασθενέστερους, τα 500 αυτά εκατομμύρια, το μέρισμα που αποδίδουμε στην κοινωνία. Είναι και το 1 δις επιπλέον ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Δηλαδή, πέρα από το 1,8 δις για ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι εγγεγραμμένο στον Προϋπολογισμό του 2014, προστίθεται και 1 άλλο δις που θα πληρωθεί από το πλεόνασμα, θα πέσει, δηλαδή, στην αγορά, θα ενισχυθεί η ρευστότητα και είναι επίσης 350 εκατομμύρια για να καλυφθεί το κενό στα Ασφαλιστικά Ταμεία από τη μείωση των εισφορών. Ένα μέτρο που έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Οπότε το μέρισμα είναι 70%, είναι 1,9 δις. Είναι το 70% του συνολικού πλεονάσματος και το διαθέτουμε με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Δηλαδή, ένα: Απευθείας ενίσχυση των ασθενέστερων. Δύο: Ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Τρία: Δημιουργία καλύτερων προοπτικών ανάπτυξης, όπως είναι το  μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Επειδή, όμως, μέρος της κοινής γνώμης θα θέλει κάτι χειροπιαστό, σ’ αυτό που λέμε ανάπτυξη κι εσείς απλώς λέτε ότι αυτή την στιγμή, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, εδώ θέλει κάτι ακόμη για να πειστεί η κοινή γνώμη.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το γεγονός ότι για πρώτη φορά, αποδίδουμε ένα μικρό πλεόνασμα, αλλά αυτό είναι που αντέχει η οικονομία μας αυτή την στιγμή και είναι σημαντικό ότι πετύχαμε αυτό το πλεόνασμα των 2,9 δις. Αυτό είναι ένα πρώτο ασφαλές δείγμα. Επίσης, υπάρχει η ψήφος εμπιστοσύνης από τον πλέον αντικειμενικό παρατηρητή, από τις αγορές. Δηλαδή, έχετε δει τις αξιολογήσεις των Διεθνών Οίκων, έχετε δει το ενδιαφέρον από μεγάλα επενδυτικά Funs αλλά ακόμη   πιο χαρακτηριστικό είναι ο τετραπλασιασμός των αιτήσεων στον αναπτυξιακό νόμο, που είναι από μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες βάζουν τα λεφτά τους, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Δραγασάκης, κάνει συζήτηση για ένα δημοψήφισμα το οποίο θα έρθει αν μας στριμώξουν επικίνδυνα οι εταίροι μας.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Αυτό είναι το εξωφρενικό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι εκεί που πάμε να βγούμε από την κρίση, αυτοί θέλουν να μας γυρίσουν στα πιο βαθειά νερά της κρίσης. Ότι ξαναρχίζουν τα σενάρια της δραχμής. Ο κ. Δραγασάκης είναι αυτός που λέει, ότι «δεν είμαστε ακόμη ενιαίο κόμμα», ο ίδιος παραδέχεται ότι «δεν έχει αποσαφηνισμένες θέσεις το κόμμα του», τώρα λέει ότι «δεν θα διστάσουμε να βάλουμε την Ελλάδα στις χειρότερες περιπέτειες». Λοιπόν, ευτυχώς όλα αυτά τα σενάρια δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αλλά βασανίζουν την κοινή γνώμη και δεν ξέρω αν εσείς μπορείτε ν’ ανταπαντήσετε σ’ αυτά.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εμείς απαντάμε με αποτελέσματα. Εμείς ακολουθήσαμε έναν δρόμο και μειώσαμε δραστικά το κόστος δανεισμού. Τώρα, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ –γιατί είπε κι αυτό ο κ. Τσίπρας- ότι «θα διαπραγματευτούμε νέα δανειακή σύμβαση από μηδενική βάση». Τί θα διαπραγματευτεί; Να σας υπενθυμίσω ότι το μέσο επιτόκιο για την Ελλάδα, ήταν πριν από την κρίση 4,3 %. Το πρώτο μνημόνιο είχε ένα μέσο επιτόκιο δανεισμού της τάξης του 5% και τώρα το έχουμε ρίξει στο 2,2%. Τί παραπάνω θα πρέπει να κάνουμε;

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:  Ναι, αλλά βλέπετε ότι βάζουν ένα άλλο επιχείρημα και λένε: αντί να βγούμε στις αγορές με ένα 5% επιτόκιο, καλύτερα να δανειστούμε με 2% από τα κράτη και ας φάμε ένα μνημόνιο ακόμη.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δείχνει, επίσης, το μέγεθος της άγνοιάς τους. Γιατί όταν βγεις με ένα μικρό ποσό της τάξης των 2 δις., και δανειστείς και έχεις ένα μειωμένο επιτόκιο, τότε αυτό θα επηρεάσει άμεσα και θα ρίξει το κόστος των λεγόμενων Β.Β.  των τρίμηνων και εξάμηνων γραμματίων του Δημοσίου που ήδη, έχει αρχίσει να πέφτει το επιτόκιο τους και θα πέσει ακόμη περισσότερο από την στιγμή που η Ελλάδα θα έχει βγει στις αγορές. Θα συμπαρασύρει, δηλαδή, προς τα κάτω το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της Ελλάδας και το όφελος θα είναι της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων.

ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Σας ευχαριστώ κ. Κεδίκογλου.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.Δημοφιλή σήμερα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

Η θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου έρχεται στη Χαλκίδα

18/04/2018
Η υπερπαραγωγή των Θεατρικών Σκηνών, που συνάρπασε το Αθηναϊκό κ...
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα» στον κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

12/04/2018
Η παιδική ταινία «Λεονάρντο Ντα Βίντσι - αποστολή Μόνα Λίζα»...
Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2018. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Μαΐου στη Χαλκίδα

19/04/2018
Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, όλα τα εμπορικά καταστήματα, στην Χαλκίδα...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας