Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Τύχη και κατάρα μαζί η στρατηγική τοποθεσία της Χαλκίδας αφού την έκανε πεδίο μαχών και αλλεπάλληλων συγκρούσεων στην προσπάθεια ελέγχου της. Με συνεχή και έντονη κατοίκηση χιλιάδων ετών σε μικρή σχετικά γεωγραφική έκταση (γύρω από τον πορθμό του Ευρίπου) κάθε νέος κατακτητής ή νέα εποχή άφηνε το δικό της στίγμα στην πόλη καταστρέφοντας ταυτόχρονα ότι θύμιζε το παρελθόν.
Η παραλία της Χαλκίδας όταν δεν υπήρχαν οι πολυκατοικίες
Η παραλία της Χαλκίδας όταν δεν υπήρχαν οι πολυκατοικίες
Από την Παλαιολιθική εποχή, τους Αβάντες, τους Χαλκιδείς, τους Μακεδόνες, τους Ρωμαίους, τους Φράγκους, τους Ενετούς και τους Τούρκους μέχρι την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, η Χαλκίδα υπήρξε ένα εργαστήριο πολιτισμών και αρχιτεκτονικής. Σε μια προσπάθεια να ανασυρθούν οι μνήμες της παλιάς εκείνης Χαλκίδας, μια ομάδα πολιτών δημιούργησε την ομάδα Φωτογραφίες Παλιάς Χαλκίδας στο Facebook, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μέσα από τις αναρτήσεις των φίλων της σελίδας, κάποιοι θα θυμηθούν τη Χαλκίδα μέσα από το “διάβα” της ιστορίας της, θα τη νοσταλγήσουν, θα στεναχωρηθούν, οι νεότεροι θα μάθουν και όλοι θα θυμώσουν για τις αλλαγές που συντελέστηκαν με το πέρασμα των χρόνων.

Στη συγκεκριμένη σελίδα τα μέλη της ανεβάζουν φωτογραφίες, λιθογραφίες, χάρτες και γκραβούρες 13ο αιώνα μέχρι σήμερα. Φωτογραφίες των αρχών του 20ου αιώνα με τα παλαιότερα μέλη της ομάδας να θυμούνται και να συγκινούνται και τους νεότερους να μαθαίνουν.

Η προσπάθεια ξεκίνησε από τον παθιασμένο με τη φωτογραφία Ηλία Θαλλάση (http://thalassis.wordpress.com/) και γρήγορα αγκαλιάστηκε από πολλούς ακόμα Χαλκιδέους και όσο περνάει ο καιρός αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές. Η σελίδα στο Facebook έχει την ονομασία Φωτογραφίες Παλιάς Χαλκίδας και αξίζει να γίνει μέλος κάποιος και να θαυμάσει τη Χαλκίδα του παρελθόντος αλλά και να την γνωρίσει.

Μέσα από αυτή την ομάδα του Facebook γεννήθηκε και η Εταιρία Πολιτισμού Χαλκίδας. Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε να ευοδωθούν οι στόχοι της ομάδας και της εταιρείας αφού στην προσπάθεια για την διατήρηση της μνήμης, την ανάδειξη και προστασία του πολιτισμού και της ιστορίας μας δεν περισσεύει κανένας.Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
Κωσταςς Ιωαννιδης (14/3/2015 1:50:31 πμ)
Σας στελνω μια γκροβουρα του καστρου της γεφυρας.Τη βρηκα στο Λονδινο.Πιθανον να μη την εχετε.Απανηστε μου αν τη λαβατε.Ευχαριστω.
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας