Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Την Παρασκευή 28 Μαρτίου στη Λιβαδειά, στην ημερίδα για την ρύπανση του Ασωπού που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς, παραβρέθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Χαϊνάς.
Ο Κώστας Χαϊνάς στην ημερίδα για τη ρύπανση του Ασωπού
Ο Κώστας Χαϊνάς στην ημερίδα για τη ρύπανση του Ασωπού

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας ο Κώστας Χαϊνάς σημείωσε τα εξής:

Δεν θέλω απλά να χαιρετίσω τυπικά τις εργασίες της ημερίδας για το θέμα του Ασωπού, ούτε να σας πω μεγάλα λόγια και γενικές καταγγελίες, αλλά να σας καταθέσω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας για το μεγάλο αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα, με τις καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και στην αγροτική μας παραγωγή.

Το πρόβλημα Ασωπός πρέπει κατά τη γνώμη μας να το αντιμετωπίσουμε με μια ολιστική προσέγγιση. Γιατί δεν αφορά μόνο τα νερά και τη γη. Ούτε μόνο τους κατοίκους ή τους αγρότες της περιοχής. Και ασφαλώς όχι μόνο τις άνω των 1000 διάσπαρτων και άναρχα τοποθετημένων βιομηχανικών μονάδων, που λειτουργούν στην άτυπη βιομηχανική ζώνη στο τρίγωνο Οινόφυτα  - Σχηματάρι – Θήβα.

Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν από σαράντα χρόνια. Όταν πολλές βιομηχανικές μονάδες εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή, χωρίς υποδομές, χωρίς δίκτυα αποχέτευσης, χωρίς δίκτυα επεξεργασίας και διάθεσης των υγρών αποβλήτων. Όταν δόθηκαν άδειες να διοχετεύουν τα απόβλητά τους στον Ασωπό. Όταν δόθηκαν άδειες λειτουργίας χωρίς συστήματα επεξεργασίας των αποβλήτων τους. Όταν διαχρονικά οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν τα στραβά μάτια. Όταν δεν λειτουργούσαν επιθεωρητές περιβάλλοντος. Όταν τις υπηρεσίες αυτές μετά την ίδρυσή τους, κάποιες πολιτικές τις οδήγησαν σε απαξίωση και υποστελέχωση. Και οι ευθύνες είναι μεγάλες. Κατά πρώτον στην κεντρική εξουσία και στα αρμόδια υπουργεία και στους υπουργούς που παρέλασαν απ’αυτά, χωρίς να αγγίξουν το πρόβλημα. Είτε όταν υποχρεώθηκαν να το αντιμετωπίσουν, τα μέτρα που πήραν ήταν αποσπασματικά και αναποτελεσματικά. Ένα μέρος των ευθυνών όμως επιμερίζεται και στην αυτοδιοίκηση, περιφερειακή ή τοπική, ακόμη και στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί δεν συνειδητοποιήσαμε έγκαιρα. Γιατί δεν αντιδράσαμε έγκαιρα. Γιατί δεν πιέσαμε για σωστές και ολοκληρωμένες λύσεις. Γι αυτό σήμερα η μελέτη που παρουσίασε η επιστημονική ομάδα, επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα της ρύπανσης παραμένει και μάλιστα σε πολύ επικίνδυνο βαθμό. Και στα νερά και στη γη.

Και βέβαια δεν είναι απλά ένα πρόβλημα ελέγχου των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, ούτε αφορά μόνο την υποστελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών, που είναι ασφαλώς μια πραγματικότητα. Και οι όποιες λύσεις προκριθούν δεν μπορεί να είναι αποσπασματικά μέτρα. Αυτά δοκιμάσθηκαν και απέτυχαν. Οι προτάσεις πρέπει να είναι συνεκτικές και να αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα το πρόβλημα αντιμετωπίζοντας τις αιτίες που το δημιουργούν.

Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Περιοχής του Ασωπού. Ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τη χωροθέτηση των βιομηχανικών μονάδων με την δημιουργία οργανωμένων επιχειρηματικών πάρκων, με τις αναγκαίες υποδομές. Με την κατασκευή μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων. Με τη δημιουργία κεντρικού διυλιστηρίου για την ύδρευση. Με την υλοποίηση μακροχρόνιων μέτρων εξυγίανσης των υπόγειων νερών και της γης της περιοχής. Με την χρηματοδότηση του Σχεδίου αυτού από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Το πρόβλημα Ασωπός, δεν αφορά μόνο την Βοιωτία, την Περιφέρεια ή μόνο τη χώρα μας. Είναι ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Γι αυτό μιλάμε για ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της περιοχής.

Η νέα διοίκηση της περιφέρειας την οποία διεκδικούμε στις εκλογές του Μαίου, έχει μπροστά της την πρόκληση του Ασωπού. Θα μπορέσει να ανταποκριθεί; Στο χέρι της κοινωνίας των πολιτών βρίσκεται η απάντηση.
Δημοφιλή σήμερα

Η ταινία Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

7/6/2018
Η ταινία Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Πέμπτη ...
Νέες θέσεις εργασίας σε Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

Νέες θέσεις εργασίας σε Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

13/6/2018
Το νέο φροντιστήριο Πουκαμισάς στον Ωρωπό αναζητά διδακτικό προσωπικό για άμεση πρόσληψη....
Η ταινία «Το κουκλόσπιτο του τρόμου» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Το κουκλόσπιτο του τρόμου» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

17/6/2018
Η ταινία «Το κουκλόσπιτο του τρόμου» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone, από την Πέμπτη 14 εώς και την Τετάρ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας